Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Νετανιάχου -Ψηλά στις προτεραιότητες η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Νετανιάχου -Ψηλά στις προτεραιότητες η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, του Ισραήλ Βένιαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησαν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στη Λευκωσία.

Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία των δύο χωρών, που ολοένα και βαθαίνει. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε στο πλήθος Ισραηλινών, που επισκέπτονται Ελλάδα και Ισραήλ, ενώ αποκάλυψε ότι συνάντησε χθες συμπατριώτες του στη χώρα, με τους οποίους χαιρετήθηκε.

Η ενέργεια αλλά και οι πυρκαγιές βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που έγινε στη Λευκωσία, όπως αποκάλυψαν, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν μετά τη λήξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δυνατή τριμερής σχέση»

«Είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχύ αυτής της τριμερούς σχέσης. Σήμερα συζητήσαμε τη δυναμική επέκταση αυτής ης τριμερούς συνεργασίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η σχέση που έχουμε παγιώσει είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος, αλλά και η Ινδία. Να προσκαλέσουμε και τον Ινδό πρωθυπουργό να αποτελέσει μέρος της τριμερούς του χρόνου», είπε.

Οι τρεις ηγέτες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της ενέργειας. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ επ' ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας».

«Η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας ψηλά στις προτεραιότητες»

Το μήνυμα πως η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά το πέρα της Τριμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ένα θερμό «ευχαριστώ» σε Κύπρο και Ισραήλ για τη συνδρομή τους στην τιτάνια μάχη με τις φλόγες, στα πύρινα μέτωπα

«Όσον αφορά στην πολιτική προστασία, όλοι δοκιμαστήκαμε αυτό το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις δραστηριότητα στην Πολιτική προστασία και ενδεχομένως να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», ανέφερε.

Η ισραηλινή πλευρά έδωσε έμφαση στην πρώιμη πρόληψη των πυρκαγιών με τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συνεργασίας.

Επενδύσεις

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακμάζοντα τουρισμό, αλλά και στη δυνατότητα ξένων επενδύσεων.

Σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, υπάρχει μεγάλη σχέση, προφανής με την Κύπρο και πιο μακρά αλλά και με το Ισραήλ. «Θα συνεργαστούμε (και σε θέματα τρομοκρατίας) και σε ζητήματα που δεν δημοσιοποιούνται καταδεικνύουν το βάθος των σχέσεών μας. Θα ήθελα να θυμηθούμε το παλιό ρητό ότι αν πας γρήγορα, πας μόνος. Αν θες να πας μακριά, πας μαζί. Ανυπομονώ να πάμε και γρήγορα και μακριά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. «Μπορούμε να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας. Θέλουμε να ανοίξουμε την αγορά πολύ γρήγορα», ανέφερε.

Οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να έχουν συνεργασία σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μάλιστα εξέφρασε τη χαρά του που συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κύπρου.

Οι δηλώσεις

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ