Διπλωματικό «πόκερ» στη Σύνοδο Κορυφής - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Διπλωματικό «πόκερ» στη Σύνοδο Κορυφής - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ενα πραγματικό «θρίλερ» ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ, με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, εξελίσσεται στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε κεντρικό του ρεπορτάζ το Reuters αναφέρει ότι οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις επαφές στη Σύνοδο Κορυφής μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το πρακτορείο μεταδίδει τη δραματική έκκληση του επιτρόπου Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνς Χαν ο οποίος διεμήνυσε στους ηγέτες ότι είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες:

«Μια απλή υπενθύμιση: η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες. […] Είναι η ώρα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε την αναγκαία, επείγουσα υποστήριξη στους πολίτες μας και τις οικονομίες μας»
Το Reuters σημειώνει ότι την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μπλοκάρει «μια ομάδα πλούσιων, οικονομικά “φειδωλών” βορείων κρατών, με επικεφαλής τις Κάτω Χώρες», που τίθενται υπέρ των δανείων και όχι των επιχορηγήσεων για τις χρεωμένες οικονομίες και θέλουν έλεγχο του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα κεφάλαια.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής:

«Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή για να επιτευχθεί συμφωνία απόψε. Πολύ μικρή».

Πώς αντιδρούν οι Βόρειοι

Τα «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής έγιναν διακριτά από νωρίς, με τους Ολλανδούς να θέτουν σκληρούς όρους για τις χρηματοδοτήσεις. Βασικό πεδίο διαφωνίας ήταν η πρόταση Ρούτε να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν χώρες που ενισχύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και της Ουγγαρίας, η οποία ζήτησε να μην υπάρχει καμία διασύνδεση κοινοτικής χρηματοδότησης και συμμόρφωσης. Την άτεγκτη στάση των Βορείων σχολίασε και ο αν. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας δηκτικά ότι οι φειδωλές χώρες έχουν ράψει με σκληρή κλωστή τα πορτοφόλια τους.

Σύμφωνα με το Politico, ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς υποστήριξε ότι η θέση των «τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία) έχει πλέον την υποστήριξη και της Φινλανδίας. «Οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» προσέθεσε ο Κουρτς, προκαλώντας ανησυχία στο Νότο.

Κόντε: Είμαστε σε τέλμα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις εξελίξεις. «Βρισκόμαστε σε τέλμα. Υπάρχουν καθυστερήσεις, οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται πιο περίπλοκα από όσο αναμέναμε» σχολίασε.

Ο Κόντε, σε μήνυμά του στο Facebook, τόνισε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα και πως αυτό καθιστά δύσκολη την εξεύρεση λύσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για «σκληρές διαπραγματεύσεις» με τις χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη για επιδοτήσεις και για μια ισχυρή απάντηση της ΕΕ στην τρέχουσα κρίση.

Ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νωρίτερα μια πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα και να «μαλακώσει» τους Ολλανδούς. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε γρήγορη λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Μισέλ αναμένεται τις προσεχείς ώρες να καταθέσει μια νέα πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία μεγαλώνει.

Πάγια θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις είναι ότι δεν πρέπει να τεθούν όροι που να θυμίζουν μνημόνια για το Ταμείο Ανάκαμψης και πως πρέπει να δοθεί βάση στις επιδοτήσεις.

Ολλανδός διπλωμάτης δήλωσε στο Politico ότι η αρχική πρόταση Μισέλ ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ουσιαστικά πρότεινε το ποσό των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ και να αυξηθεί από 250 σε 300 δισ. ευρώ το ποσό των δανείων. Ο επιμερισμός παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει στις συναντήσεις, διεμήνυσε στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να φύγει από το κτίριο δίχως να επιτευχθεί συμφωνία

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ