ΕΕ - Άτυπη Σύνοδος Κορυφής : Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση για τα αξιώματα

ΕΕ - Άτυπη Σύνοδος Κορυφής : Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση για τα αξιώματα

Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα αξιώματα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία συζητούν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ εκ μέρους του ΕΛΚ και ο Όλαφ Σολτς και ο Πέδρο Σάντσεθ από τους ευρωσοσιαλιστές του S&D.

Σύμφωνα με πηγές, στις συζητήσεις προστέθηκαν λίγο αργότερα και οι φιλελεύθεροι (Renew) με τους επικεφαλής Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε.

Πρόκειται για τις θέσεις της προεδρίας της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο στα πρόσωπα, καθώς κράτησε τις δυνάμεις του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και είναι το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤNews, φαίνεται ότι όλα συγκλίνουν στο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια δεύτερη θητεία. Πρόσθεσε ότι με τα προσωρινά αποτελέσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αυτή τη στιγμή έχει 190 έδρες, οι οποίες του δίνουν μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ενώ τη θέση της ύπατης εκπροσώπου αναμένεται να έχει η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάια Κάλας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία και αν δεν υπάρχει τότε πηγαίνουν σε ψηφοφορία.

Σχετικά με την ύπατη εκπρόσωπο θα υπάρξει μια πρόταση και κατ’ επέκταση θα υπάρξει η ακρόαση και εκείνης στο Κοινοβούλιο. Σήμερα γίνεται ένα άτυπο συμβούλιο, άρα δεν θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις στο τέλος της μέρας, όπως σημειώνει η κρατική τηλεόραση.

Οι «27» θα κάνουν και μία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σε μία συζήτηση που θα συμμετέχει η Φον ντερ Λάιεν, πριν πάνε στην κουβέντα για τα πόστα και την ονοματολογία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ΕΕ θέλουν να τελειώσουν γρήγορα με αυτά τα ζητήματα, ώστε στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνει η ακρόαση του επόμενου ή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και να πάει με ξεκάθαρη ηγεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση στις καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς να αφήσει καμία εκκρεμότητα.

Τα χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν, με τα σήματα που εξέπεμψε, μέσω δήλωσης πριν από την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, τo νεύμα έγκρισης των «27» ηγετών της Ένωσης για μία δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται όλο και πιο δυνατό.

Όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν, η συζήτηση θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΕΛΚ ανέφεραν στο ΕΡΤΝews ότι οι θέσεις που διεκδικεί η Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία φαίνεται να αφορούν είτε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής, είτε την Ανταγωνιστικότητα, είτε τη Διεύρυνση.

To ΕΛΚ πρότεινε θητείες 2,5 ετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ, πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα, διαρκείας 2,5 ετών, σύμφωνα με το Politico.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν τέσσερις κορυφαίες θέσεις που είναι υπό διεκδίκηση και το ΕΛΚ θέλει τους ανθρώπους του «σε τρεις από τους τέσσερις ρόλους κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Πρόκειται για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, όπου θέλει την παραμονή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την παραμονή για 2,5 χρόνια της Μέτσολα στη θέση της προέδρου του Κοινοβουλίου, όπου τα επόμενα 2,5 χρόνια η θέση θα πάει σε μέλος των σοσιαλιστών και, παράλληλα, θέλει να μοιραστεί σε αυτήν την πενταετία και η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία έχει αυτή τη στιγμή ο Σαρλ Μισέλ.

Την πρόταση στη διαπραγμάτευση, στην οποία εκπροσωπούν το ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσαν στο Politico πέντε αξιωματούχοι.

Η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσημα για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να ανανεωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά, τυπικά, ένας πρόεδρος έχει υποστηριχθεί από τους ηγέτες για δύο θητείες.

Αξιωματούχοι θεωρούν σχεδόν απίθανο το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να συμφωνήσει στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θέλει να αναλάβει τη θέση ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Μητσοτάκης: «Θα συζητήσουμε για ουσιαστικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η ΕΕ»

Λίγο πριν από την έναρξη του άτυπου συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα ΜΜΕ:

«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το ΕΛΚ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε θα είναι και οι ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.

»Θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό πως η ευρωπαϊκή ατζέντα του ΕΛΚ, όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, δια της νέας προέδρου της επιτροπής, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, της κοινής πολιτικής και στον τρόπο που η πράσινη μετάβαση δεν θα επηρεάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους αλιείς μας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ