ΕΦΚΑ: Απένειμε 340.000 συντάξεις σε 17 μήνες - Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χατζηδάκης

ΕΦΚΑ: Απένειμε 340.000 συντάξεις σε 17 μήνες - Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χατζηδάκης

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κατάφεραν να εκδώσουν 340.000 συντάξεις µέσα σε µόλις 17 µήνες, υπερδιπλασιάζοντας τις αποδόσεις τους σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια.

Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ στην έκδοση νέων συντάξεων, που αποτυπώνουν πλήρως και τη ραγδαία αποκλιµάκωση των εκκρεµών κύριων συντάξεων, που σήµερα υπολογίζονται σε 67.000. Οι ρυθµοί αυτοί επιτρέπουν την οριστική εξάλειψη των εκκρεµών κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο Υπουργικό Συµβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνώρισε την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στο θέµα αυτό, το οποίο ταλαιπωρούσε για χρόνια τους πολίτες.

Παρουσίαση

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συµβούλιο αναλυτικά το πώς φτάσαµε στη σηµερινή λύση του προβλήµατος. Η κρίσιµη χρονική περίοδος ήταν από τον Ιανουάριο του 2021 µέχρι και σήµερα. Τότε εκδόθηκαν 340.000 κύριες συντάξεις, µε έµφαση στις παλαιότερες υποθέσεις, που «λίµναζαν» για χρόνια στις αποθήκες του ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό πως το 2019 είχαν εκδοθεί µόλις 123.000 κύριες συντάξεις, 163.000 το 2020, ενώ το 2021 ο αριθµός αυτός εκτινάχθηκε στις 225.000. Μάλιστα, το πρώτο πεντάµηνο του 2022 εκδόθηκαν τόσες συντάξεις όσες σε σχεδόν ολόκληρο το 2019, κάτι που τόνισε στην οµιλία του προς τους υπουργούς και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άνω των 300.000

Αν οι ρυθµοί αυτοί συνεχιστούν, τότε µέχρι το τέλος του έτους οι εκδόσεις νέων κύριων συντάξεων αναµένεται να ξεπεράσουν τις 300.000. Οπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, η σηµαντική αυτή πρόοδος «δεν έτυχε, πέτυχε! Είναι µια σειρά από δράσεις και πολιτικές που εφαρµόσαµε στον ΕΦΚΑ και που αποδίδουν καρπούς, όπως η δηµιουργία ειδικής οµάδας έργου για τις συντάξεις, ο ηλεκτρονικός πύργος ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεµοτήτων, η προµήθεια 3.000 καινούργιων υπολογιστών, νοµοθετικές πρωτοβουλίες απλοποίησης της διαδικασίας απονοµής και η εισαγωγή σύγχρονων µεθόδων management στον Οργανισµό. Αποτέλεσµα είναι µε 900 λιγότερους υπαλλήλους ο ΕΦΚΑ να εκδίδει διπλάσιες συντάξεις σε σχέση µε δύο χρόνια πριν».

Οι εκκρεμότητες

Σήµερα εκκρεµεί η εκκαθάριση 67.000 κύριων συντάξεων. Αφορούν κυρίως συντάξεις των ετών 2020 και 2021, καθώς πριν από λίγες ηµέρες ανακοινώθηκε πως µηδενίστηκαν οι εκκρεµείς συντάξεις για τα έτη 2016, 2017 και 2018. Αποµένει να εκκαθαριστεί το 1,5% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2019, κάτι που προγραµµατίζεται περί τα τέλη του µήνα. Για το 2020 εκκρεµεί η εκκαθάριση του 9% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εκείνο το έτος και για το 2021 εκκρεµεί το 22%. Και οι 67.000 συντάξεις αναµένεται να έχουν εκκαθαριστεί µέχρι το τέλος Αυγούστου.

Το επόμενο βήμα

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού ανοίγει ο δρόµος για την άµεση εκκαθάριση και των ληξιπρόθεσµων επικουρικών. Σήµερα υπολογίζονται σε λιγότερες από 90.000, σηµαντικά µειωµένες σε σχέση µε έναν χρόνο πριν. Ο λόγος της συσσώρευσής τους ήταν κυρίως ότι θα έπρεπε πρώτα να προηγηθεί η έκδοση της κύριας, προκειµένου να «τρέξει» η επικουρική σύνταξη. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ δροµολογεί από Σεπτέµβριο τη µετακίνηση 200 υπαλλήλων από δοµές του ΕΦΚΑ που εκδίδουν κύριες συντάξεις σε αυτές των επικουρικών. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του συνόλου των νέων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης, κάτι που επιταχύνει την έκδοσή τους κατά τουλάχιστον 3-4 µήνες.

Τέλος, οι νέες αιτήσεις για επικουρική σύνταξη θα περνούν µέσα από τη fast track διαδικασία που ψηφίστηκε πριν από δύο µήνες στη Βουλή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει την υποχρέωση να εκδίδει την επικουρική εντός 90 ηµερών. Αν δεν το καταφέρει, ενεργοποιείται η fast track διαδικασία και η επικουρική εκδίδεται άµεσα. Ολα τα παραπάνω εργαλεία αναµένεται να αποφέρουν σηµαντική αποµείωση των εκκρεµών επικουρικών µέχρι το τέλος του έτους, της τάξεως του 30%-40%.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ