Στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην ΝΑ Μεσόγειο αύριο ο Μητσοτάκης

Στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην ΝΑ Μεσόγειο αύριο ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου το πρωί στην Κοζάνη για να παραστεί και να μιλήσει στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, του μεγαλύτερου σε λειτουργία έργου ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγα φωτοβολταϊκό πρότζεκτ των ΕΛΠΕ στη Δυτική Μακεδονία ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και παρά τις δυσκολίες που μεσολάβησαν λόγω της πανδημίας.

Το έργο σηματοδοτεί τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου έργου πράσινης ανάπτυξης στη χώρα μας μετά την ενεργειακή καταιγίδα που έφερε σε όλη την ΕΕ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Φ/Π το οποίο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2020, η διοίκηση των ΕΛΠΕ άνοιξε και τον δρόμο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Επιχείρησης, αποτελώντας την αρχή ενός εκτεταμένου ενεργειακού σχεδιασμού που βάζει τις ΑΠΕ σε πρώτο πλάνο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις συνολικές επενδύσεις των 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, πάνω από το 50% θα διατεθεί για την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις τεχνολογίες της καθαρής ενέργειας.

Στόχος είναι να αυξηθεί στα επίπεδα του 20-25% η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κερδοφορία των ΕΛΠΕ, μέσα στα επόμενα 5 έως 6 χρόνια.

Το Φ/Π στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα Φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στον στόχο του ομίλου για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50%, έως το 2030.

Το έργο της Κοζάνης περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που αναπτύχθηκαν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων.

Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS