Εκλογές 2023: Η ακτινογραφία της κάλπης – Πώς ψήφισαν οι κοινωνικές ομάδες

Εκλογές 2023: Η ακτινογραφία της κάλπης – Πώς ψήφισαν οι κοινωνικές ομάδες

Στον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τα κομματικά επιτελεία έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα ποιοτικά στοιχεία της πρώτης αναμέτρησης.

Τα όσα προκύπτουν από την «ακτινογραφία της κάλπης» μπορούν άλλωστε να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το πώς θα πρέπει να βελτιώσουν ή να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ηλικιακή ομάδα 17 – 24, που δόθηκε μεγάλη «μάχη» από τους πολιτικούς αρχηγούς στα social media για να την κερδίσει. Παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στην γλώσσα των νέων, νικητής αναδείχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφού οι η ηλικιακή ομάδα 17 – 24 επέλεξε να ρίξει στην κάλπη «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.

Υπενθυμίζεται ότι το 31,5% των νέων ψήφισε ΝΔ, 28,8% ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ 10,5%, ΚΚΕ 6,4 % και Ελληνική Λύση 5,9%. Αποτέλεσμα που ήταν έκπληξη και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε ένα ακόμη βίντεο στο TikTok αποτύπωσε τις αντιδράσεις του την ώρα των αποτελεσμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως αποτυπώνεται στην ανάλυση των στοιχείων που συγκέντρωσαν 6 εταιρείες δημοσκοπήσεων προκειμένου να καταλήξουν στο exit poll, κατάφερε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες συντριπτική διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς ψήφισαν ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι
Νέα Δημοκρατία επέλεξαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ στις εκλογές του 2019 είχαν ταχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ συγκέντρωσε 35,1% στους δημόσιους υπαλλήλους, ο ΣΥΡΙΖΑ 29,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, το ΚΚΕ 5,4% και η Ελληνική Λύση 2,9% .

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέτρηση και για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπου η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ υψηλά ποσοστά σε αντίθεση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έδωσαν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες τα ποσοστά είναι:

  • ΝΔ 54%
  • ΣΥΡΙΖΑ 17,3%
  • ΠΑΣΟΚ 1,2%
  • ΚΚΕ 6%
  • Ελληνική Λύση 4,1%
  • Στην κατηγορία των ιδιωτικών υπαλλήλων, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,1 %, ακολουθεί η ΝΔ με 27,8%, το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, το ΚΚΕ με 10,1% και η Ελληνική Λύση με 6%.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS