Εκλογές 2023: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά στο Προεδρικό Μέγαρο - Οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών

Εκλογές 2023: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά στο Προεδρικό Μέγαρο - Οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών

Υπουργικό Συμβούλιο ακριβώς μετά την ορκωμοσία

Στις 12:00 ξεκίνησε η διαδικασία της ορκωμοσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης που ορίστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις δηλώσεις τους οι νέοι υπουργοί πέραν της χαράς και της τιμής που εκφράζουν για την επιλογή που έγινε στο πρόσωπό τους δεσμεύονται ότι θα βοηθήσουν στο να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Από τους 20 υπουργούς οι 18 έδωσαν θρησκευτικό όρκο και μόνο η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, έδωσαν πολιτικό όρκο τον οποίο εκφώνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθησε η διαδικασία υπογραφής του σχετικού πρωτοκόλλου με τις δύο πρώτες να μπαίνουν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ένας-ένας όλοι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο νέος πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος έλαβε την εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Τετάρτη 24/05.

Από τους πρώτους που έφτασαν ο υπηρεσιακός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Τσακίρης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο ωστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είνα στα παιδιά που εοτιμάζονται για τις Παζνελλήνιες και τα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα Λύεκεια. Η ευθύνη είναι μεγάλη και τη δέχθηκα, τώρα είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν από 11 χρόνια. Μου τηλεφώνησε ο κ. Σαρμάς, δεν αιφνιδιάστηκα».

Στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προσέλθει, επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

«Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία, Θα το ασκήσουμε όπως πρεπει ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ευχήθηκε καλή δύναμη λέγοντας ότι «ένας μήνας είναι και με το καλό η κάλπη, εκκρεμότητες θα δούμε ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες» ενώ αποκάλυψε ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός.

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό για να προσφέρω αυτά που θα προσφέρω για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να παραδώσω στον επόμενο», είπε η υπουργός Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου την οποία συνοδεύουν ο γιος της και η κόρη της.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» αρκέστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Βασίλης Σκουρής δηλώνοντας «πάντοτε» αισιόδοξος.

Δείτε φωτογραφίες από τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης να προσέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο

ipiresiaki kibernisi 1

ipiresiaki kibernisi 2

Την Κυριακή 28 Μαΐου είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Την Πέμπτη 25/05 ορκίστηκε ο Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος αμέσως μετά συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του παρέδωσε έναν μπλε φάκελο και μια επιστολή, στην οποία θα περιέχονται οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Σχετικά με τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεν είναι όλοι οι υπουργοί πολιτικά πρόσωπα, αλλά επιστήμονες και άνθρωποι με εξειδίκευση στους τομείς που τους ανατέθηκαν.

Υπουργικό Συμβούλιο μετά την ορκωμοσία

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Μετά την παράδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη Ιωάννη Σαρμά και του ογκώδη φακέλου που περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία για τα υπουργεία αλλά και την κυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει στα χέρια του όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να διεξάγει το έργο του το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης στις 12:00, θα προεδρεύσει σε υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Aκριβώς μετά οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά

  1. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ
  2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ
  3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ
  4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ
  5. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ
  6. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
  7. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ
  8. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
  9. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ
  10. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ
  11. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ
  12. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ
  13. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
  14. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ
  15. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ
  16. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
  17. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ
  18. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ
  19. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
  20. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ
  21. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ
  22. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ