Εκλογικός Νόμος: Τι θα ισχύει για τους δημάρχους με ποσοστά άνω του 60% την πρώτη Κυριακή

Εκλογικός Νόμος: Τι θα ισχύει για τους δημάρχους με ποσοστά άνω του 60% την πρώτη Κυριακή

Τις προωθούμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, κατά την τοποθέτησή του σε τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Αττικής, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Αττικής και τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου.

Ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε πως η κυβέρνηση προχωρά σε κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής με στόχο την εξάλειψη ζητημάτων στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, υλοποιώντας μια βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Διαφοροποιήσεις θα προβλέπει το νέο εκλογικό νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται στο υπουργικό νομοσχέδιο την προσεχή Πέμπτη, αναφορικά με τους δημοτικούς συνδυασμούς που θα λαμβάνουν εκλογικό ποσοστό άνω του 60% την πρώτη Κυριακή.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών στους συγκεκριμένους δήμους θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

 

Τα 6 βασικά σημεία του Εκλογικού Νόμου

Ο Μάκης Βορίδης έχει αναπτύξει τους βασικούς άξονες του νέου εκλογικού συστήματος για τους ΟΤΑ, ενώ μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου στο υπουργικό συμβούλιο θα ακολουθήσει διάλογος με τα θεσμικά όργανα την Αυτοδιοίκησης – την ΕΝΠΕ και τη ΚΕΔΕ.

Εν ολίγοις, το νέο εκλογικό νομοσχέδιο προβλέπει πέρα από την κατάργηση της απλής αναλογικής, την κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο.

Επιπροσθέτως, προβλέπει την εκλογή από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 43%, τη θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου, ενώ εξετάζεται η μείωση του αριθμού δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS