Ελλάδα - Τουρκία: «Επαφές» σε Οχρίδα και Βρυξέλλες μετά την κλιμάκωση της έντασης - Η διεθνής κοινότητα ζητά από την Άγκυρα να πέσουν οι τόνοι

Ελλάδα - Τουρκία: «Επαφές» σε Οχρίδα και Βρυξέλλες μετά την κλιμάκωση της έντασης - Η διεθνής κοινότητα ζητά από την Άγκυρα να πέσουν οι τόνοι

Η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται πως κλιμακώνεται ολοένα, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο έχει σημάνει συναγερμό στον διεθνή παράγοντα. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς σε δύο διεθνή fora οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας θα βρεθούν στο ίδιο τερέν. 

Ξεκινώντας από τη Βόρεια Μακεδονία, ο Νίκος Δένδιας θα είναι σήμερα στο Φόρουμ Διαλόγου της Οχρίδας, στο οποίο έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Βέβαια, ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση μεταξύ δτων δύο υπουργών και δεν αναμένεται να γίνει σε αυτό το περιβάλλον, όμως δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποιου είδους επαφή των δύο υπουργών, με τον κ. Δένδια να έχει στο μυαλό του ορισμένα πράγματα που θέλει να διαμηνύσει στον ομόλογό του, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Παράλληλα, και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε την υποχρεωτική καραντίνα του για τον κοροναϊό, θα ταξιδέψει σήμερα, με σκοπό να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Εκεί αξίζει να σημειωθεί πως έχει δύο προγραμματισμένα ραντεβού ως τώρα, ένα με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, προκειμένου να συζητήσουν για τα γερμανικά τεθωρακισμένα που θα πάρει το επόμενο διάστημα η χώρα μας, αλλά και με τον νέο Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιέν Λεκορνού. 

Εκεί, θα παρευρεθεί και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και η Σύνοδος ίσως είναι μια ευκαιρία για δια ζώσης επαφή, γιατί ο μεν κ. Ακάρ σε χθεσινές δηλώσεις του εμφανίστηκε πρόθυμος για μια συζήτηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο δε κ. Παναγιωτόπουλος θέλει με τη σειρά του να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα να πέσουν οι τόνοι άμεσο, για να μην προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο.

Διεθνής ανησυχία

Ταυτόχρονα, εμφανής είναι και η διεθνής ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία, καθώς και για το πού θα φτάσει η τουρκική προκλητικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη ύπαρξης σταθερότητας στο Αιγαίο θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς οι μεγάλες πρωτεύουσες δεν θέλουν αναταραχή μέσα στη Συμμαχία την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ