Ελληνες και Τούρκοι: Πόσο επηρεάζουν τις ηγεσίες τους

Ελληνες και Τούρκοι: Πόσο επηρεάζουν τις ηγεσίες τους

Στην διαχρονική διαμάχη –με αφορμή βεβαίως την τουρκική επιθετικότητα- μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τι ρόλο παίζουν οι διαθέσεις των δύο λαών, έτσι ώστε να επηρεάζονται αναλόγως και οι αποφάσεις των δύο ηγεσιών που είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν υπόψιν τους και το πολιτικό κόστος κάθε ενέργειάς τους;

Στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία την σημερινή περίοδο όπου καθώς φαίνεται, υπό την πίεση και του ξένου παράγοντα, οι δύο χώρες κατευθύνονται προς ένα διερευνητικό –κατά την ελληνική πλευρά- διάλογο;

Λαμβάνοντας ως κατ’ αρχήν δεδομένο ότι πορευόμαστε προς ένα διάλογο βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των λαών των δύο χωρών τάσσεται υπέρ αυτής της διπλωματικής διαδικασίας, για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Διαφορών βεβαίως που ως προς το περιεχόμενό τους είναι πολύ ...διαφορετικές για την μία και την άλληγ πλευρά. Έτσι αξιολογώντας τα αποτελέσματα έρευνας της Kappa Research που είχε διενεργηθεί και στις δύο χώρες με αντικείμενο κυρίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπιστώνεται ότι στην χώρα μας το 52% των ερωτηθέντων Ελλήνων και το 57% των Τούρκων τασσεται υπέρ ενός διαλόγου.

Υπέρ του διαλόγου αλλά...

΄Ερευνες που ακολούθησαν εκείνη της Kappa Research έδειξαν να πλειοψηφούν όσοι είναι υπερ της διπλωματικής λύσης με το 49% να προκύπτει στην έρευνα της Alco και με ένα 62,7% σε έρευνα της GPO. Του αποτελέσματος αυτού θα πρέπει να γίνει αντιπαραβολή με την διάθεση του κάθε λαού για χρήση στρατιωτικών μέσων. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι στην χώρα μας –και στην Τουρκία- είναι πλειοψηφικό το ρεύμα υπέρ του διαλόγου, εν τούτοις οι Τούρκοι είναι περισσότερο απρόθυμοι στην χρήση στρατιωτικών μέσων έναντι των Ελλήνων. Το ποσοστό των Ελλήνων υπερ στρατιωτικών μέσων ποικίλει από 46% (Kappa Research) και 56% (Ιnterview) σε 37% (Alco) και 35,7 (GPO). Το αντίστοιχο ποσοστό των Τούρκων είναι στο 35%

Επισημαίνεται πάντως ότι η μείωση των ποσοστών μεταξύ του ελληνικού λαού υπέρ της στρατιωτικής λύσης μοιάζει να είναι ευθέως ανάλογη με την αύξηση της οικονομικής ύφεσης λόγω του κορωνοϊού. Με άλλα λόγια «δεν υπάρχει λόγος να μπει και άλλος μπελάς στο κεφάλι μας».

Ερμηνεύοντας επομένως το ότι μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των Τούρκων, ΄’εναντι των Ελλήνων που επιζητούν διάλογο και, αντιστοίχως μικρότερο το ποσοστό των Τούρκων, έναντι των Ελλήνων που τάσσονται υπέρ μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης, βλέπουμε ότι ο ελληνικός λαός δείχνει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην προάσπιση των εθνικών του συμφερόντων.

Έχει ενδιαφέρον πάντως να αναφερθεί ότι έρευνα που προηγήθηκε εκείνης της Kappa Research (από την εταιρεία Interview) αποκάλυπτε ότι το ποσοστό των πολιτών υπέρ μιας στρατιωτικής απάντησης προς την Τουρκία ήταν πλειοψηφικό (56%). Και μόνον ένα 40% ήταν υπέρ της χρήσης διπλωματικών μέσων –και κατ’ επέκταση ενός διαλόγου με την Τουρκία.

Το ψυχολογικό στοιχείο

Το μοιρασμένο σχεδόν ποσοστό μεταξύ της χρήσης στρατιωτικών μέσων και διαλόγου στην έρευνα της Kappa Research και του πλειοψηφικού ποσοστού στην έρευνα της Interiew υπέρ στρατιωτικής απάντησης στην Τουρκία θα πρέπει να συνδυαστεί προς ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ψυχολογικό στοιχείο που αναζητήθηκε στην έρευνα της Kappa Research στις δύο χώρες. Το ποσοστό του αισθήματος υπερηφάνειας των Τούρκων είναι περίπου διπλασιο έναντι εκείνου των Ελλήνων (14% οι Τούρκοι 8% οι Έλληνες). Με άλλα λόγια οι Έλληνες αναζητούν «στοιχεία» τόνωσης του εθνικού τους φρονηματος. Γι αυτό άλλωστε συμφωνησαν σε ποσοστό 83% με την απόφαση της κυβέρνησης να υψώσει φράκτη στον Έβρο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ακόμη και στο πλαίσιο της διεξαγωγής ενός διαλόγου με την Τουρκία πρέπει να λαμβάνονται μεχρι κάποιου σημείου οι αντιλήψεις που διαμορφώνει ο λαός, καθώς είναι προφανές ότι κάθε κυβερνητική επιλογή ενέχει και το ανάλογο πολιτικό κόστος.

Η εμπιστοσύνη προς τις ηγεσίες

Εξ άλλου δεν μπορεί να παραβλεφθεί, σε σχεση με τις διαθέσεις των λαών αλλά και στο μέτρο που οι διαθέσεις αυτές επηρεάζουν τις αποφάσεις των δύο ηγεσιών, το γεγονός ότι ο τουρκικός λαός κάθε άλλο παρά εμπιστεύεται τολν Ερντογάν, σε σχέση με την εμπιστοσύνη με την οποίαν περιβάλει ο ελληνικός λαός τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα της Kappa Research, στις δύο χώρες, το 55% των Τούρκων βλέπει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ ένα 23% βλέπει θετικά ή ουδέτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Η αρνητική αυτή διάθεση του τουρκικού λαού απέναντι στον Πρόεδρο και ηγέτη τους συμβαδίζει βεβαίως με το πως Έλληνες και Τούρκοι αξιολογούν το πως πάνε τα πράγματα στην χώρα τους. Έτσι ενώ το 52% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα πράγματα οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση οι Τούρκοι σε ποσοστό 39% μόνον θεωρούν ότι τα πράγματα στην Τουρκία βαίνουν καλώς. Αυτή η αρνητική διάθεση των Τούρκων απέναντι στο καθεστώς τους αντανακλάται και στον διχασμό τους σε σχέση με την προκλητική ενέργεια του Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία. Έτσι ένα ποσοστό 45% θεωρεί ότι έπρεπε να παραμείνει Μουσείο, ως σύμβολο πολιτισμού έναντι ενός ποσοστού 49% που συμφωνούσε να γίνει τζαμί...

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS