Ελληνοτουρκικά: Σχεδόν απίθανη μια συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν - Σκληρή η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Σχεδόν απίθανη μια συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν - Σκληρή η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Καμία πιθανότητα δεν φαίνεται να υπάρχει για μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο άμεσο μέλλον και ειδικότερα στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Άλλωστε, θα ήταν απίθανο να γίνει μία τέτοια συνάντηση, την ώρα που οι Τούρκοι σκηνοθετούν ένα νέο σκηνικό έντασης, με τη διαρροή φωτογραφιών από τον εξοπλισμό ελληνικών νησιών στο πρακτορείο Anadolu και εν συνεχεία με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, μετά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας.

«Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς. Οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν. Όσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό.

Οι Έλληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό», είπε χαρακτηριστικά χθες, στο πλαίσιο ενός νέου παραληρήματός του, ο κ. Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η κλήση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστοδούλου Λάζαρη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα για τις φωτογραφίες του Anadolu.

Με τη σειρά του, ο κ. Λάζαρη επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της, ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Ακόμα , συμπλήρωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς ότι η προοπτική οι δύο ηγέτες να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου στην Πράγα θεωρείται πλέον μάλλον απίθανη.

Παραλήρημα και κατά των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη φορά το παραληρηματικό τουρκικό κρεσέντο της Άγκυρας στράφηκε και εναντίον των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.

Έτσι, απεστάλη στο State Department επιστολή διαμαρτυρίας, με την τουρκική πλευρά να ζητά επισήμως από τις ΗΠΑ να σταματήσει η μεταφορά αμερικανικών όπλων στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση κλιμάκωσης από μέρους της Άγκυρας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS