Πελώνη: Στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός -Αναμένουμε την απόφαση της Επιτροπής για το AstraZeneca

Πελώνη: Στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός -Αναμένουμε την απόφαση της Επιτροπής για το AstraZeneca

«Η χώρα μας με την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, μια επίσκεψη συμβολισμού αλλά και ουσίας, σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση των ελληνολιβυκών σχέσεων», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Καθώς η γειτονική χώρα στρώνει το δρόμο για τη μετάβαση στην ομαλότητα και την ανασυγκρότηση, ο πρωθυπουργός μετέφερε μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο που μπορεί να επιτευχθεί με άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφός της», είπε η κ. Πελώνη.

Και πρόσθεσε: «Επισήμανε ακόμη ότι: οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Ότι είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες. Ότι για εμάς πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στο Λίβυο ομόλογό του ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου».

Τόνισε ακόμη πως «ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τη διάθεση του ομολόγου του να συνεχίσουμε απευθείας και διμερώς τη συζήτηση -η οποία διεκόπη το 2010- για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι η άλλη πλευρά πρότεινε τη σύσταση επιτροπών για τη συζήτηση αυτή που εκ των πραγμάτων καθιστά άνευ αντικειμένου το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία. Υπάρχουν, όμως, και άλλα πεδία στα οποία μπορεί να γίνουν πολλά όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός».

Δείτε την ενημέρωση της Α. Πελώνη

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης

  • Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της, ότι για εμάς είναι σημαντική η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ.
  • Δίνεται προτεραιότητα στα λύκεια γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο και γιατί πλησιάζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις.
  • Η κυβέρνηση έχει φροντίσει και εξασφαλίσει μετά από εισήγηση της επιτροπής την διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.
  • Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με πιο γρήγορους ρυθμούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται ότι τον Απρίλιο θα γίνουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Ασπίδα προστασίας το εμβόλιο.
  • Η συζήτηση για τις διαπεριφερειακές και το Πάσχα δεν είναι της παρούσης. Θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Αναμένουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα το αργότερο μέχρι αύριο για το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • Η θέση της χωράς είναι ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκριπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής χθες στην τοποθέτησή του και για την επιτροπή και για τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι σημαντικό να είναι ενιαίο το μήνυμα και μία ενιαία η φωνή που βγαίνει προς τα έξω για να μην δημιουργείται μία περαιτέρω σύγχυση στην κοινωνία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS