Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει θέμα με τον Μάκη Βορίδη - Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τους υφυπουργούς

Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει θέμα με τον Μάκη Βορίδη - Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τους υφυπουργούς

Πράγματι δεν υπάρχει κάποιο θέμα για τον κ. Βορίδη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη στάση που προανήγγειλε πως θα τηρήσει ο υπουργός Επικρατείας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στο Περίπτερο 8 της ΔΕΘ.

Όπως διευκρίνισε ο Παύλος Μαρινάκης δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για υφυπουργούς που θα διαφοροποιηθούν.

«Οι βουλευτές κατά παράδοση αντίστοιχων ψηφοφοριών που αφορούν νομοσχέδια δικαιωμάτων θα ψηφίσουν κατά συνείδηση χωρίς την ύπαρξη κάποιας κομματικής πειθαρχίας. Από εκεί και πέρα οι συμμετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο έχουν μία αυξημένη θεσμική υποχρέωση λόγω του ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο. Χθες έγινε μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με πολύ σημαντικά θέματα, ένα εκ των οποίων και το νομοσχέδιο της ισότητας στο γάμο. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Ο κ. Βορίδης διατύπωσε τις διαχρονικές του απόψεις τις οποίες είχε και πριν αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοαφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας. Από εκεί και πέρα δήλωσε ότι θα απέχει στηρίζοντας συνολικά τις επιλογές της κυβέρνησης. Πράγματι δεν υπάρχει κάποιο θέμα για τον κ. Βορίδη. Από εκεί και πέρα είναι καλό να μην προεξοφλήσουμε τη στάση του κάθε βουλευτή είτε είναι υφυπουργός, είτε δεν είναι. Να δούμε πως θα τοποθετηθούν στην ψηφοφορία. Δεν μπορώ και να γνωρίζω ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ας περιμένουμε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τις δηλώσεις για αποχή του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω γι’ αυτό. Ο κάθε υπουργός υφυπουργός τοποθετείται με βάση τη συνείδησή του». Πρόσθεσε πως όσα έχει πει έως τώρα η κυβέρνηση για το θέμα ισχύουν και πως «όταν υπάρχουν περαιτέρω πράγματα προς ανακοίνωση εδώ θα είμαστε για να τα ανακοινώσουμε και να τα σχολιάσουμε».

Παύλος Μαρινάκης: «Το νομοσχέδιο εισάγει την ισότητα στον γάμο»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, Άκη Σκέρτσο. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. Όπως πρόσθεσε, αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Ανέφερε επίσης ότι την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. «Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε.» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών, σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες Γονέας 1/ Γονέας 2 και δεν τροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης».

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε την σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι υπάρχει σεβασμός στις θέσεις της Εκκλησίας, καθώς και στον διαχρονικό της ρόλο στην κοινωνία. «Θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας με σεβασμό στις απόψεις της Εκκλησίας», απάντησε.

Ρωτήθηκε επίσης, για τη βάπτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις από την Εκκλησία: «Στόχος μας είναι η προστασία των παιδιών. Δεν θέλουμε να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, και δεν αναφέρομε στη θέση της Εκκλησίας αλλά στην νομοθετική πρωτοβουλία. Πάγια άποψή μας είναι η προστασία των πολιτών. Τα ζητήματα αυτά αφορούν την Εκκλησίας. Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Εκκλησίας. Δεν θα μας διχάσει το νομοσχέδιο. Με καλή θέληση δεν θα υπάρχει κλίμα διχασμού στην κοινωνία», απάντησε μεταξύ άλλων.

Αύριο στη Βουλή παρουσιάζει ο Μητσοτάκης το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε γνωστό ότι αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Παύλος Μαρινάκης για επιστολική ψήφο: Δυστυχώς η αντιπολίτευση απέδειξε ότι η αρχική συναίνεση προς το νομοσχέδιο ήταν προσχηματική

«Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα ψηφοφορίας μέσω επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Παύλος Μαρινάκης.

«Με το νέο νόμο αλλάζει το τοπίο της ψήφου των αποδήμων, αλλά και το τοπίο για τους εκλογείς στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική.

Το κράτος εκσυγχρονίζεται, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας. Μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του νόμου, οι Έλληνες εκλογείς σε κάθε γωνιά της γης θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, όπως και οι εντός Ελλάδος εκλογείς. Αυτό το μεγάλο βήμα το επικύρωσαν με την ψήφο τους μόνο τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης πως: «Δυστυχώς η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η αρχική συναίνεση προς το νομοσχέδιο ήταν προσχηματική, καταψηφίζοντας τελικά το να μπορεί με επιστολική ψήφο ένας Έλληνας εκλογέας που ζει στο εξωτερικό να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του, αλλά καταψηφίζοντας και να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Και ένας συμπολίτης μας που μένει στην Ελλάδα και ίσως πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, είναι ανάπηρος. Σπουδάζει, εργάζεται μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος».

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης: «Η πρόταση για την επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και στις εθνικές εκλογές είναι μία τομή, μία κίνηση που θα ισχυροποιήσει τη δημοκρατία μας πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της».

Ανέφερε παράλληλα πως: «Η ιστορία γράφεται με πράξεις, που εν προκειμένω είναι η ψήφος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας σε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, και όχι με λόγια» και τόνισε ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Νέος δικαστικός χάρτης

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, το οποίο προβλέπει:

  • την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού, τόσο αστικές όσο και ποινικές με σκοπό την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
  • τον ορθολογικό επανασχεδιασμό των δικαστικών σχηματισμών της χώρας. Στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα λειτουργούν πρωτοβάθμια δικαστήρια, δηλαδή το Πρωτοδικείο καθώς και περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.
  • με το νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες των Προϊσταμένων των Δικαστηρίων επικεντρώνονται στα δικαστικά και δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.

Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επιπλέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, παρουσίασαν το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027. «Η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην Ελληνική Διασπορά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική ομογένεια» τόνισε.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο περιλαμβάνει έξι στρατηγικούς στόχους:

  • την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας
  • την αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος
  • τη διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στην νέα γενιά.
  • τη διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας
  • την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.
  • την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε επίσης ότι υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις απαραίτητες συμπληρωματικές ρυθμίσεις με σκοπό την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Μαρινάκης για καταλήψεις σε ΑΕΙ: Όπου κληθούν οι Αρχές, θα επιβάλλουν το νόμο – Το νομοσχέδιο θα περάσει

«Η κυβέρνηση προχωρά σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και έως τέλος Φεβρουαρίου θα είναι νόμος του κράτους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όσον αφορά στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και τις καταλήψεις σε ΑΕΙ.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλουν να προχωρήσουμε. Μίλησε για θλιβερές μειοψηφίες που γίνονται ακόμα μικρότερες και αντιδρούν στα πάντα και θέλουν να μείνουμε πίσω. Το νομοσχέδιο θα περάσει και θα γίνει νόμος του κράτους. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν οι εξεταστικές και δίνουμε θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η εξεταστική. Όπου κληθούν οι Αρχές, θα επιβάλλουν το νόμο», είπε χαρακτηριστικά στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Δείτε την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ