Ευρωπαϊκή απάντηση στο αναθεωρητικό κρεσέντο της Τουρκίας - Απέδωσε η στρατηγική της Αθήνας για διεθνοποίηση των προκλήσεων

Ευρωπαϊκή απάντηση στο αναθεωρητικό κρεσέντο της Τουρκίας - Απέδωσε η στρατηγική της Αθήνας για διεθνοποίηση των προκλήσεων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος

Ακολουθώντας τον δρόμο της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, που τα τελευταία 24ωρα έχει υπερέβη τα εσκαμμένα, με τον ένα μετά τον άλλο Τούρκο αξιωματούχονα απειλεί την Αθήνα και να αμφισβητεί σε κάθε ευκαιρία την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο, κορυφώνοντας την ένταση στα ελληνοτουρκικά. 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του έστειλε σαφέστατο μήνυμα στη γείτονα να  σταματήσει να μεταφράζει την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο και χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την κλιμάκωση της έντασης με υπαιτιότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως είχε την εντύπωση «μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως».

Όπως είπε, δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. «Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα» και σημείωσε πως και τώρα που το έκανε «η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας», επισημαίνοντας ότι θα εξακολουθήσει να θέτει τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στη διεθνή κοινότητα. 

«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω», είπε ακόμα και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. «Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το παραλήρημα Τσαβούσογλου για τα νησιά και η απάντηση της Ελλάδας

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση μακροχρόνιων διεθνών συνθηκών και η συνέχιση αυτής της παραβίασης θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών.

«Η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί εάν (η Ελλάδα) δεν σταματήσει την παραβίαση αυτών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συζητήσει και να αμφισβητήσει την κυριαρχία αυτών των νησιών, αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις της, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία και μήνυμα στήριξης για την Ελλάδα

Ολομέτωπη καταδίκη των ακραίων συμπεριφορών και της προκλητικότητας της Τουρκίας και ταυτόχρονα μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αποτελεί η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021.

 



Η έκθεση συνιστά κόλαφο για τη γείτονα χώρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως ήταν αναμενόμενο η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας με το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «ρηχή και χωρίς διορατικότητα προσέγγιση» και κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις».

Συγκεκριμένα στην εν λόγω έκθεση, μέσω ενός καταιγισμού 54 επιμέρους σημείων κριτικής και επισημάνσεων, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζεται η διολίσθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σ’ αυτήν οπισθοχωρούν, γεγονός για το οποίο οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της. Δείτε όλη την εκθέση εδώ

Με το βλέμμα στη Σύνοδο της ΝΑ Ευρώπης και στο τετ α τετ Μητσοτάκη - Σολτς

Ενώ η Άγκυρα εμμένει στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της εναντίον τόσο της Ελλάδας όσο και κατά της Κύπρου, η Αθήνα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South - East European Cooperation Process) που διεξάγεται την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη.

Η Αθήνα ρίχνει το βάρος της στην Σύνοδο, η οποία με παρούσα την ηγεσία της ΕΕ και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αποκτά ιδιαίτερη αξία. Η Αθήνα εκτιμά ως «εξόχως σημαντική» την στάση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά, δεδομένου ότι οι τελευταίες κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης - ιδίως μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Σολτς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών - δείχνουν μία πρώτη μεταστροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς φαίνεται πως η Γερμανία εγκαταλείπει τη λογική ίσων αποστάσεων και προσεγγίζει τις ελληνικές θέσεις, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραθέσει γεύμα σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ο κ. Εντι Ράμα της Αλβανίας, ο κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου και η κυρία Βιόσα Οσμάνι του Κοσόβου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS