Forbes: Ετσι η Ελλάδα θα αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Forbes: Ετσι η Ελλάδα θα αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Τον τρόπο ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ποιοτικό πλεονέκτημα και στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας εξηγεί δημοσίευμα του Forbes. Οι συζητήσεις για αγορά νέων μαχητικών από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου ελληνικού στόλου είναι στο επίκεντρο της ανάλυσης.

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής έως το τέλος της δεκαετίας του 2020», τονίζει ο αρθρογράφος του Forbes, προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο υπάρχει αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και μία επικίνδυνη αντιπαράθεση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα υδρογονανθράκων και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

«Εν μέσω των εντάσεων αυτών, η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με τη σύμμαχό της Γαλλία για μελλοντικές εξοπλιστικές συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να συμπεριλάβουν την αγορά γαλλικών μαχητικών Dassault Rafale 4ης και 5ης γενιάς», αναφέρει, και προσθέτει ότι η ελληνική κατοχή τέτοιων μαχητικών «θα μπορούσε να αποδειχθεί σοβαρή πρόκληση για τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Το Forbes επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, αλλά και άλλες δυνάμεις, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της, αλλά και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά 18 Rafale.

YN 2020 09 04 17.21.50

Αναφέρει επίσης ότι τον Ιανουάριο ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπολος, είχε δηλώσει μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πως η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 24 αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς με τεχνολογία Stealth, έναντι 3 δισ. δολ. με τη διαδικασία παραλαβής να αναμένεται να αρχίσει μετά το 2024.

Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των F-35 θα προσδώσει στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Τη θέση αυτή, σημειώνει το Forbes, αποδέχεται και ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Özdalga, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα θα μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη» και θα ανατρέψει τις ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα, που διαθέτει λίγο περισσότερα από 150 F-16 (έναντι 245 της Τουρκίας), προσανατολίζεται και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της, προσθέτει το δημοσίευμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι έως το 2027 θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των 84 F-16 στην έκδοση Viper μετά τη σχετική συμφωνία με τη Lockheed Martin.

«Μετά την ολοκλήρωση και του προγράμματος αναβάθμισης, η Ελλάδα θα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας, που χρησιμοποιεί τις εκδόσεις F-16, Block 30, 40, και 50», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS