Φορτσάρει για την «ελευθερία» η χώρα - «Παράθυρο» για επέκταση υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών - Κίνητρα εξετάζει ο Μητσοτάκης για υγειονομικούς

Φορτσάρει για την «ελευθερία» η χώρα - «Παράθυρο» για επέκταση υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών - Κίνητρα εξετάζει ο Μητσοτάκης για υγειονομικούς

Τους 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς έφτασε την Πέμπτη η χώρα, με το μήνυμα για την ανοσία του πληθυσμού και τη νίκη απέναντι στον «αόρατο εχθρό» να δίνεται σύσσωμο από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

«Έσπασε το φράγμα»

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Θανάση Κοντογεώργη, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 10.015.808 εμβολιασμοί, ενώ έχουν προγραμματιστεί 910.236 ραντεβού για το επόμενο διάστημα.

«Πριν λίγο ξεπεράσαμε τους 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Συνεχίζουμε την επιχείρηση "Ελευθερία" με την ίδια πίστη και επιμονή. Συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη μας στους χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται νυχθημερόν επί πολλούς μήνες για αυτή την εθνική προσπάθεια», έγραψε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού.

 

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της έναρξης του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», είχε προβλέψει ότι η χώρα θα ξεπεράσει τους 10 εκατ. εμβολιασμούς.

Μητσοτάκης: Κλείσε το δικό σου ραντεβού

Στο μεταξύ ένα νέο σποτ για την καμπάνια εμβολιασμού στη χώρα με τίτλο «Είναι στο χέρι μας. Εμβολιαζόμαστε» ανάρτησε στους λογαριασμούς του στο facebook και στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο σποτ εντάσσεται στην καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού προκειμένου να χτιστεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.

«Μέρα με τη μέρα χτίζουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας για εμάς και για τους γύρω μας. Κλείσε κι εσύ το δικό σου ραντεβού ζωής και γίνε μέρος της ασπίδας που θα προστατεύσει τη δική σου υγεία, την υγεία των αγαπημένων σου και ολόκληρη την κοινωνία. https://emvolio.gov.gr» έγραψε στα social media ο πρωθυπουργός.

Μέρα με τη μέρα χτίζουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας για εμάς και για τους γύρω μας. Κλείσε κι εσύ το δικό σου ραντεβού ζωής και γίνε μέρος της ασπίδας που θα προστατεύσει τη δική σου υγεία, την υγεία των αγαπημένων σου και ολόκληρη την κοινωνία.

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του «τείχους ανοσίας» αναμένεται να παίξει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς, που ψηφίστηκε στην Βουλή. Ειδικότερα, με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που επιβάλλει υποχρέωση εμβολιασμού σε κατηγορίες εργαζομένων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Την τροπολογία, ωστόσο, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Η υποχρέωση εμβολιασμού για επιτακτικούς επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σε όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ). Με νομοθετική βελτίωση της τελευταίας στιγμής, στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εντάχθηκαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Στο μεταξύ, λίγο πριν την ψήφιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε νομοθετικές αλλαγές, που αφορούν στην τροπολογία, θέμα που βρήκε αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούσαν εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να συμπεριλάβει στο μέλλον -εάν οι συνθήκες το απαιτούν- κι άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με υπουργική απόφαση και χωρίς την ανάγκη ψήφισης νόμου από τη Βουλή. Τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Η νομοθετική βελτίωση προβλέπει επίσης να ενταχθεί από τώρα στην υποχρεωτικότητα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, πλην του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες. Στις βελτιώσεις της τροπολογίας, ορίζεται επίσης ότι οι τρίμηνες συμβάσεις που θα συναφθούν, προκειμένου να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από τους εργαζόμενους που θα αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δύνανται να παρατείνονται για τρεις επιπλέον μήνες.

Κοντοζαμάνης: Οι διατάξεις ούτε απαγορεύουν, ούτε επιβάλλουν κάτι στους πολλούς

«Η ρύθμιση που φέρνουμε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατική, γιατί υπηρετεί την δημόσια υγεία, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στην ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων» εξήγησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Οι διατάξεις της, είναι κοινωνικά ευαίσθητες, μελετημένες και μετριοπαθείς. Ούτε απαγορεύουν, αλλά ούτε επιβάλλουν κάτι στους πολλούς - αλλά παροτρύνουν τους λίγους να μην βλάπτουν την συντριπτική πλειονότητα» πρόσθεσε.

Δεν πρόκειται είπε για «γενικό και καθολικό υποχρεωτικά εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, αλλά αφορά σε εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας». «Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία ισορροπημένη και δίκαιη που σταθμίζει το κοινό καλό με την ατομική επιλογή, χωρίς να ξεχνά και την δημοκρατική αρχή, ότι η ελευθερία συνυπάρχει με την υπευθυνότητα».

Η Πολιτεία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «έχει την υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της, κυρίως τα πιο αδύναμα. Απέναντι, λοιπόν, σε καθαρές αλήθειες, απαιτούνται καθαρές συμπεριφορές. Οι σαφείς αποφάσεις μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με σαφείς αντιπροτάσεις, Η κατάσταση δεν επιτρέπει, ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα, ούτε αστερίσκους, ούτε 'ναι μεν αλλά».

Κίνητρα για γιατρούς και φαρμακοποιούς στην επιχείρηση «Ελευθερία»

Σημαντική κίνηση για την διαμόρφωση του «τείχους ανοσίας» αναμένεται να αποτελέσει και το πλαίσιο κινήτρων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς με σκοπό να κλείσουν περισσότερα ραντεβού εμβολιασμού σε πολίτες κρίσιμων ηλικιακών ομάδων. Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε από το νοσοκομείο Χαλκίδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα πολλαπλά εργαλεία πειθούς των καχύποπτων απέναντι στα εμβόλια και στην ενίσχυση της προσπάθειας αντιμετώπισης μιας «πανδημίας ανεμβολίαστων».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμα και αύριο, κάνοντας ειδικά μνεία στις ηλικίες 40 έως 60 ετών, τα παιδιά των οποίων - όπως είπε - κάνουν διακοπές αυτή την περίοδο στα νησιά και πιθανόν με την επιστροφή τους να φέρουν τον ιό στο σπίτι.

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ψηφίστηκε το απόγευμα της Πέμπτη στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να μην εφαρμοστεί στην πράξη, εκτιμώντας ότι το υγειονομικό προσωπικό θα σπεύσει να εμβολιαστεί ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους και τον όρκο του Ιπποκράτη να βάζουν πάνω απ' όλα τη φροντίδα των ασθενών.

«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για τη Δέλτα

Στο μεταξύ, άνοιξε η συζήτηση για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του Covid-19. H Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ρωτήθηκε σχετικά στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Πέμπτης, τονίζοντας πως δεν απέχουμε ιδιαίτερα από το να φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την τρίτη δόση

«Έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την τρίτη δόση και το σε ποιους θα εισηγηθούμε να κάνουν την τρίτη δόση», είπε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη, είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση όπως έχουν οι γιατροί».

Κλείνοντας την απάντησή της, συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις οδηγίες αυτές κι οπότε δε μπορώ να σας απαντήσω και τι θα γίνει με αυτούς που πιθανώς δεν θα δεχτούν μια τρίτη δόση, είναι λίγο πρώιμο νομίζω». Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως η εισήγηση για τρίτη δόση εμβολίου δεν θα αφορά -τουλάχιστον στην αρχή- στον γενικό πληθυσμό, αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Έρχονται SMS για τρίτη δόση από Σεπτέμβριο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλειδώσουν οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος.

Αυτή η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει μόνο με εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, ενώ θα σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη δόση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ