Γεωργιάδης: Επιτρέπονται μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για ψώνια μόνο με SMS - Έρχονται τα self test σε λίγες μέρες

Γεωργιάδης: Επιτρέπονται μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για ψώνια μόνο με SMS - Έρχονται τα self test σε λίγες μέρες

Τι ανέφερε για την εστίαση, το ψάρεμα, τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα


Τον τρόπο με τον οποία θα κάνουμε από τη Δευτέρα 5 Απριλίου τα ψώνια μας, μετά την απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από Δήμο σε Δήμο. Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στην Γλυφάδα. Με το 13032 θα έχεις ένα SMS στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα. Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το sms στο 13032» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως «όταν κλείνεις ραντεβού θα πρέπει να έχεις απαντητικό SMS ή mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο SMS για ψώνια, μέσα στην ημέρα».

«Αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο». Το 13032 έχει φτιαχτεί για την λιανική πώληση. Αντιλαμβανόμαστε ότι το λιανικό εμπόριο αντιμετώπιζε πολύ μεγάλη πίεση μετά από τόσο καιρό που ήταν κλειστό. Το άνοιγμα αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα. Εάν η πρώτη εβδομάδα εξελιχθεί καλά, θα μπορούσαν να ανοίξουν και αυτά την επόμενη εβδομάδα».

Ο υπουργός έκανε έκκληση στους πολίτες. «Εάν κάποιος θέλει να παραβιάσει τα μέτρα, όση Αστυνομία και να έχεις, μπορεί να το κάνει. Δεν μπορείς να αστυνομεύσεις πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Πρέπει να μην σπαταλήσουμε την ευκαιρία. Θα είναι κρίμα να έχουμε πισωγύρισμα. Εμείς θέλουμε να μην ξανακλείσει το λιανεμπόριο, θέλουμε να ανοίγει σταδιακά το λιανικό εμπόριο» είπε.

Τι θα γίνει με γυμναστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ και εστίαση

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, κάθε Σαββατοκύριακο, με χρήση του κωδικού 6 σε SMS στο 13033, με έως 3 άτομα ή μια οικογένεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες οπουδήποτε εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια ή εντός της Αττικής, εφόσον πρόκειται για κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

«Τα κέντρα αισθητικής τηρούν τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται από τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών. θα έπρεπε να έχουν ανοίξει και την προηγούμενη φορά που άνοιξαν τα άλλα καταστήματα, θα έπρεπε να ανοίξουν και αυτήν την φορά, ωστόσο η Επιτροπή είχε αντίθετη άποψη. Εγώ διαφωνώ προσωπικά με την εν λόγω απόφαση και διότι πολλοί γιατροί, με το πρόσχημα των επεμβάσεων, “κλέβουν” πελάτες από τα κέντρα αισθητικής, που αντιμετωπίζουν τώρα αθέμιτο ανταγωνισμό. Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών από τα κέντρα αισθητικής και προσωπικά θεωρώ ότι δικαίως διαμαρτύρονται. Ας πει η Επιτροπή ότι απαγορεύονται τέτοιες πράξεις και από τα ιατρεία και από τους δερματολόγους, να πει ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται το laser στα ιατρεία και όχι στα κέντρα αισθητικής όπου γίνεται και παρουσία ιατρού. Θα προτιμούσα να απαγορευτούν παντού», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν γίνεται να ανοίξουν τα γυμναστήρια, διότι υγειονομικώς θεωρούνται εστίες μετάδοσης, λόγω των συνθηκών άθλησης όσων τα χρησιμοποιούν.

Για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι επίσης δεν δόθηκε έγκριση από την Επιτροπή στην πρόταση του υπουργείου για να ανοίξουν από την Δευτέρα, προσθέτοντας ότι θα επανεξεταστεί το εν λόγω θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με την εστίαση ο κ. Γεωργιάδης είπε «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων».

«Τα self test σε λίγες ημέρες θα φτάσουν στην Ελλάδα»

Ο υπουργός απέρριψε την κριτική και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχει «προβληματισμός» στην Επιτροπή των Ειδικών επειδή «καπελώνεται» από την Κυβέρνηση. «Η απόφαση της Επιτροπής ήταν ομόφωνη. Πολλές από τις προτάσεις της Κυβέρνησης δεν έγιναν δεκτές, ενώ υπήρξαν και τις προηγούμενες ημέρες πολλές αναφορές από μέλη της Επιτροπής ότι θα έπρεπε να ανοίξουν πολλές δραστηριότητες, όμως αυτό τελικώς δεν έγινε. Είναι κρίμα να γίνεται σπέκουλα με τέτοια θέματα» είπε.

«Μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα self test σε λίγες ημέρες θα φτάσουν στην Ελλάδα. Για ότι αφορά τις διαδικασίες, θα δοθούν διευκρινίσεις τις επόμενες ημέρες. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και για το άνοιγμα της αγοράς», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η πίεση για το άνοιγμα των Λυκείων προέρχεται από την ανελαστική ημερομηνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δεν μπορεί τα παιδιά να δώσουν εξετάσεις χωρίς να έχουν μπει στην τάξη. Η υπόθεση αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και αυτό προκαλεί την μεγάλη πίεση για το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των τάξεων του Λυκείου, διότι αυτό συζητάμε» είπε για τα σχολεία.

Για το ψάρεμα ανέφερε ότι εφόσον τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση, θα μπορούσε κάποιος, εντός των ορίων που επιτρέπεται, να πάει και για ψάρεμα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS