ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Αφαίρεση βαθμών από ομάδες σε κάθε ματς, εφόσον υφίσταται η πολυϊδιοκτησία

Αφαίρεση βαθμών από κάθε ματς ομάδων που τυχόν εμπλέκονται σε υπόθεση πολυϊδιοκτησίας προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι εφόσον η τιμωρία θα επιβάλλεται σε κάθε ματς, όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία, η ομάδα θα φτάνει σε αρνητική βαθμολογία, όπερ σημαίνει και υποβιβασμός. Φυσικά, αν σταματήσει να υφίσταται η πολυϊδιοκτησία, θα σταματήσει και η αφαίρεση βαθμών για τις εμπλεκόμενες ομάδες.

Στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε, ο κ. Γεραπετρίτης -ο οποίος τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε σε Νιόν και Γενεύη για να συναντηθεί με τους ανθρώπους της UEFA και της FIFA για τα θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο- αναφέρθηκε και στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας, ξεκαθαρίζοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα αφαιρούνται βαθμοί από μία ομάδα κάθε φορά που θα αγωνίζεται. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα μιλάμε για υποβιβασμό... Και αυτό γιατί εάν επιβάλλεται η τιμωρία σε κάθε ματς, όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία, τότε η συγκεκριμένη ομάδα θα φτάνει σε αρνητική βαθμολογία, συνεπώς θα πέφτει και κατηγορία.

Γεραπετρίτης: Πρέπει να απαγορεύεται η πολυϊδιοκτησία
«Η πολυϊδιοκτησία είναι ένα ειδικό φαινόμενο που έχει να κάνει με τη λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βεβαίως πρέπει να απαγορεύεται, θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αποδεικνύεται η πολυϊδιοκτησία και κυρώσεις που θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά θα αποτελούν και γνήσια απειλή. Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, σε περίπτωση που οι κανόνες που θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, υπάρχει σαφέστατη κύρωση από τις διοργανώσεις της Ευρώπης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όσον αφορά τη θέση της UEFA για την πολυϊδιοκτησία, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «το ένα ζήτημα είναι ότι υπάρχει προφανώς μία παραβατική συμπεριφορά όταν μιλάμε για πολυϊδιοκτησία και το άλλο οι κυρώσεις που επιβάλλονται. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, υπάρχει μία ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας να καθιερώσει τις ποινές ανά χώρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ενδείκνυται να φτάσει στο σημείο να αποβάλλεται από το επαγγελματικό πρωτάθλημα ή να έχει και άλλες κυρώσεις, όπως η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες. Έγινε μία παρέμβαση που έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη συγκυρία. Είχαμε μία γνώμη η οποία προήλθε από μια ανεξάρτητη επιτροπή. Δεν είναι δικαιοδοτικό όργανο να επιλαμβάνεται της υπόθεσης αυτής».

«Η ΕΕΑ έκρινε ότι από τα στοιχεία που προέκυψαν ενώπιόν της φέρεται να έχει τελεστεί η παραβίαση της πολυϊδιοκτησίας. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΕΕΑ δεν είναι το αποφασιστικό όργανο για το ζήτημα αυτό, αλλά τα δικαιοδοτικά όργανα της Super League και της ΕΠΟ», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Γιατί κάναμε την παρέμβαση»
Στην ερώτηση γιατί δεν άφησε η κυβέρνηση να εξελιχθεί το θέμα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Όταν μία κυβέρνηση φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, σταθμίζει το κόστος και το όφελος της όποιας πράξης. Εδώ λοιπόν είχαμε τη στάθμιση ότι προκαλείται ένα τεράστιο ζήτημα δυσανάλογα μεγάλο του γεγονότος αυτού. Παρενέβημεν όχι για να αλλάξουμε την παράβαση αυτή. Παραμένει η παράβαση, άρα πειθαρχικώς ελέγχεται η πολυϊδιοκτησία. Μετατρέπεται η ποινή που προέβλεπε αποκλεισμό από την επαγγελματική κατηγορία σε μεγάλη αφαίρεση βαθμών και σε διακριτική ευχέρεια να επιβληθεί. Δηλαδή να έχει και το δικαιοδοτικό όργανο κι ένα περιθώριο εκτίμησης αναλόγως της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης, διότι στην προηγούμενη συνθήκη προβλεπόταν ανελαστικά αποκλεισμός. Ούτε στην UEFA προβλέπεται ανελαστικά αποκλεισμός. Σε στάθμιση η κυβέρνηση έκρινε ότι το μείζον στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν θα πέσει μία ομάδα ή αν θα αφαιρεθούν 10 βαθμοί, αλλά το κρίσιμο είναι με ευκαιρία αυτού του συμβάντος να υπάρχει καταλαγή ώστε να φτιάξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Έχω ακούσει την κριτική ότι δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνεις σε μία υφιστάμενη υπόθεση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν σταθμιζόμενο το όφελος είναι πιο σημαντικό. Κι εδώ με ό,τι συνέβη το οποίο ήταν απολύτως παθολογικό, αυτό που ισχύει είναι ότι έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία». 

Όπως και να 'χει, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο ποδοσφαιρικό μνημόνιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με FIFA και UEFA.

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS