Γεραπετρίτης: Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές -Την απόφαση τη λαμβάνει ο πρωθυπουργός

Γεραπετρίτης: Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές -Την απόφαση τη λαμβάνει ο πρωθυπουργός

Το «κύμα» ακρίβειας που επηρεάζει τα νοικοκυριά, η πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, συνθέτουν την ατζέντα που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας, και τις κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αφαιρέσει μέρος του βάρους από τους ώμους των πολιτών, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει σημαντικό κύμα ανατιμήσεων. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και οφείλεται στη γρήγορη ανάκαμψη από το κύμα του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη έχουμε μέσο όρο πληθωρισμού γύρω στο 3,5%, η Ελλάδα ευτυχώς είναι λίγο πάνω από το 2%. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις. Χτες ψηφίστηκε το πρώτο κύμα μέτρων για την επιδότηση του λογαριασμού του ηλεκτρικού. Από τον επόμενο λογαριασμό θα δουν οι πολίτες τις μειώσεις πάνω στις αυξήσεις. Ακόμα ψηφίστηκε διάταξη και θα υπάρξει επιδότηση και για το φυσικό αέριο. Γίνεται συνολική προσπάθεια να έχουμε καταπολέμηση της ακρίβειας στην πηγή».

Σχολιάζοντας στη συνέχεια τα πρόσφατα γεγονότα σε Σταυρούπολη και Εύοσμο, ο ίδιος τόνισε ότι «Η αλήθεια είναι ότι κάθε που υπάρχει μια μεγάλη κρίση, πάντα εμφανίζονται φαινόμενα άκρων. Πιθανότατα να έχουμε αναβάθμιση του φασιστικού φαινομένου. Έχει γίνει προσπάθεια συστηματική από την πολιτεία, που κατέληξε στο να βρίσκεται η Χρυσή Αυγή εκτός της Βουλής και στο περιθώριο, με τα στελέχη της στη φυλακή. Πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα».

«Δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη -Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τις παρελάσεις»

Σχετικά με τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι «Δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάποιες απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, και η απαγόρευση της μουσικής. Έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε μείωση κρουσμάτων όταν εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα. Φέτος, ακριβώς επειδή υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε καθολικούς περιορισμούς. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις γεωγραφικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν και αυτές. Έχει σημασία να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό».

«Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν τις παρελάσεις, έχουμε μπροστά μας 25 ημέρες, θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα δεδομένα. Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης σχετικά με τις παρελάσεις.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ο ίδιος είπε ότι «η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκεται πάντα στις επιλογές της κυβέρνησης. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος».

«Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές»

Σχολιάζοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «Δεν είναι καθόλου στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές. Την απόφαση λαμβάνει ο πρωθυπουργός. Η πεποίθηση που έχω είναι ότι δε θα γίνουν εκλογές, και δεν υπάρχει και λόγος να υπάρξουν».

«Τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο θα δούμε μια πρώτη γεύση από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, θα έχουμε σημαντική αύξηση σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη. Έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, αλλά έχουν αυξηθεί τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών. Μειώθηκε δραστικά η φορολογία, υπήρξε γενικά μια ενθάρρυνση που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων. Για τον κατώτατο μισθό, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα και εφόσον υπάρξει αύξηση δημοσιονομική που θα μας δώσει χώρο, θα υπάρξει δίκαιο μέρισμα για τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης για τον κατώτατο μισθό.

«Ομπρέλα προστασίας για την Ελλάδα η συμφωνία με τη Γαλλία»

Μιλώντας για το μεγάλο θέμα των ημερών, την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, και τις αντιδράσεις που προκάλεσε από την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «Υπάρχει πλέον στο τραπέζι και θα κυρωθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η συμφωνία με τη Γαλλία, και δίνει μια “ομπρέλα” προστασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ήταν προφανές ότι θα υπήρχε αντίδραση από την Τουρκία. Νομίζω ότι ήταν μετρημένη και μουδιασμένη αντίδραση. Νομίζω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα καθεστώς που προσπαθεί να ανακάμψει από τις διπλωματικές εξελίξεις. Ο Ερντογάν δεν βλέπει με καλό μάτι τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Είναι προς όφελος και της Τουρκίας και της Ελλάδας να μην έχουμε εντάσεις. Ξεκινάμε τις συζητήσεις και θέλουμε το διάλογο με μία και μόνο προϋπόθεση και παραδοχή. Το διεθνές δίκαιο. Δε θέλω να πιστέψω ότι πάμε σε μια νέα κρίση. Σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ για κάθε ενδεχόμενο».

«Η λειτουργία του κράτους είναι ένα φαινόμενο που δεν αγγίζει εύκολα τον πολίτη. Οι πολίτες θα κοιτάξουν τα οικονομικά, την παιδεία, την υγεία, την εργασία. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα έχει μεγάλη σημασία να λειτουργούν οι θεσμοί. Η λειτουργία του κράτους τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει. Ήρθε η ψηφιοποίηση του κράτους, ενώ έχουν αλλάξει και τα ζητήματα για τη δημόσια διοίκηση. Τα οικονομικά του κράτους δεν τα διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία, πλέον τα κάνει η διοίκηση. Όλο το κομμάτι που συνδεόταν με την πολιτική διαφθορά έχει αλλάξει. Πρέπει να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις για την κάθετη οργάνωση του κράτους. Να δούμε μια πραγματική αναμόρφωση στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στην αποκεντρωμένη διοίκηση», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης για το επιτελικό κράτος, και όσα σχεδιάζονται για το μέλλον.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS