Ο Γεραπετρίτης πάει στη Ραμάλα αύριο - Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Γεραπετρίτης πάει στη Ραμάλα αύριο - Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη (16.11), στη Δυτική Όχθη, στην έδρα της παλαιστινιακής αρχής, τη Ραμάλα. Πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Γεραπετρίτης «θα έχω συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής αρχής και με τον υπουργό Εξωτερικών». Ειδικότερα, τόνισε: «Η Ελληνική εξωτερική πολιτική είναι εξωτερική πολτική αρχών. Δεν είναι μεσολαβητική. Στη βάση αυτή αντιμετωπίζουμε όλες τις κρίσεις με τον ίδιο τρόπο. Διαρκώς θα επιμένουμε ότι είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου, κατά του αναθεωρητισμού. Η πολιτική μας στηρίζεται στο δίκαιο, όχι στην ισορροπία. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η Ελλάδα είναι κατά της τρομοκρατίας και καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, αλλά είμαστε υπέρ του ανθρωπισμού, να υπάρχουν ανρθωπιστικοί διάδρομοι. Θέλω να σας πως ότι αύριο εγώ ο ίδιος θα ταξιδέψω στην έδρα της παλαιστηνιακής αρχής, στη Ραμάλα, όπου θα έχω συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής αρχής και με τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι μία επίσκεψη η οποία έχει το νόημα να αναζητήσει τις διεξόδους».

Γιώργος Γεραπετρίτης: Εμείς είμαστε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι επειδή έχουμε ένα πολύ σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο πάντοτε παίζουμε έναν κρίσιμο ρόλο. Μας σέβονται όλες οι πλευρές και νομίζω ότι με αυτό το κεφάλαιο θα πορευθούμε. Η αίσθησή μου για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι ότι θα πρέπει να δουλέψουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Αυτή την στιγμή το δικαίωμα άμυνας που αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή στο Ισράηλ βρίσκεται απέναντι σε εικόνες οι οποίες θα πρέπει να τύχουν άμεσης διαχείρισης. Εμείς είμαστε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε τον Παλαιστινιακό λαό απο την Χαμάς», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες του Ανώτατου Συμβουλίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το πλάνο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μετά από πολλά χρόνια έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία που μας επιτρέπει να μην καταλήγουμε σε κρίση κάθε φορά που έχουμε διαφωνία. Διαφωνίες έχουμε πολλές, θεμελιακές διαφωνίες. Έχουμε την βασική διαφωνία σε σχέση με το ψευδοκράτος».

«Αυτό, όμως δεν πρέπει να μας εμποδίζει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να δούμε εκείνα τα ζητήματα που μας ενώνουν, την θετική ατζέντα η οποία μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα θετικά για τα δύο μέρη. Να δούμε επίσης τα μεγάλα κεφάλαια τα οποία μας χωρίζουν. Μπορεί να έχουμε διαφορετική αφετηρία σε πολλά θέματα όπως είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, υπάρχουν όμως θέματα που μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα πως επηρεάζει ο πόλεμος στο Ισραήλ την σχέση Ελλάδας - Τουρκίας ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Τα πάντα συνεκτιμώνται, τα δεδομένα αλλάζουμε με μεγάλη ταχύτητα. Οι θεμελιακές διαφορές τις οποίες έχουμε το θέμα είναι να μην επηρεάζουν τις διμερείς μας σχέσεις. Η πεποίθηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι χωρίς να αποστούμε από τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα μείζονα εθνικά συμφέροντα, ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, που ποτέ δεν θα τεθούν στο τραπέζι, δεν πρόκειται να τα συζητήσουμε. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική ελληνική κυριαρχία στο επίπεδο το δικό μου δεν έχουν τεθεί ποτέ, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστρατικωποίησης των νησιών. Δεν έχω ποτέ και καμία εντολή, ούτε από το ελληνικό κοινοβούλιο, ούτε απο τον ελληνικό λαό να μπω σε οποιαδήποτε τέτοια διαπραγμάτευση».

Για το Μεταναστευτικό ανέφερε: «Το ζήτημα το Μεταναστευτικό είναι ευρωτουρκικό. Εμείς θα καθίσουμε στο τραπέζι ως Ευρώπη αξιολογώντας των ρόλο όλων των μερών και της Τουρκίας.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη: «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Απέχουμε αρκετά από το να έχουμε μία κοινή κατανόηση για την διαδικασία και το περιεχόμενο μίας προσφυγής στη Χάγη. Από την άλλη πλευρά είναι μία ευκαιρία για να συζητήσουμε και θέματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Η αδράνεια ποτέ δεν οφέλησε», κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ