Γιάννης Οικονόμου: Εκλογές το 2023 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο - Ηθικά επιβεβλημένη και εθνικά ωφέλιμη η στάση μας έναντι της Ουκρανίας

Γιάννης Οικονόμου: Εκλογές το 2023 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο - Ηθικά επιβεβλημένη και εθνικά ωφέλιμη η στάση μας έναντι της Ουκρανίας

Διαψεύδει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές εντός του 2022 καθώς και για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σε σνυέντευξη που έδωσε, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η κυβέρνηση αντέχει γιατί έχει χτίσει μια πολύ ακριβή σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία».

«Σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Θα γίνουν και θα κερδηθούν με τον εκλογικό νόμο όπως είναι»είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις είναι υπέρογκες και «η κοινωνία στενάζει» και επιβεβαίωσε πως στο επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Απέκρουσε ωστόσο το αίτημα της αντιπολίτευσης για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι αποδίδει έσοδα που είναι αναγκαία για κοινωνικές δαπάνες οι οποίες δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να χρηματοδοτηθούν. Τόνισε επίσης ότι όσα μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση, η παγκόσμια κρίση δεν αντιμετωπίζεται εάν δεν υπάρξει πανευρωπαϊκή παρέμβαση την οποία και επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της στάσης της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι η ταύτιση της Ελλάδας με τους συμμάχους της έναντι της ρωσικής εισβολής ήταν «ηθικά επιβεβλημένη και εθνικά ωφέλιμη». Επεσήμανε, δε, ότι καταγράφεται μεν η ανησυχία της κοινής γνώμης που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, αλλά το γεγονός ότι η χώρα μας πρόσφερε πολύ καθαρή στήριξη σημαίνει ότι δικαιούμαστε και εμείς να ζητήσουμε αντίστοιχη στήριξη.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε χαμηλά τον πήχη για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι «οι προσδοκίες είναι μετρημένες, πηγαίνουμε στο ραντεβού με ρεαλισμό, δεν πηγαίνουμε με αυταπάτες».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Οικονόμου

Τι είπε για τις εκλογές

«Η Κυβέρνηση έχει χτίσει με την κοινωνία σχέση εμπιστοσύνης που εδράζεται στο σεβασμό στους θεσμούς και στο ό,τι, παρά τις δυσκολίες που βρέθηκαν στον δρόμο μας, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από επάλληλες κρίσεις. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αξιοποιώντας κάθε μέρα, κάθε μέρα που περνά, μέχρι το τέλος της θητείας μας. Μέχρι το 2023. Ήδη, η χώρα πέτυχε πολλά. Τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σε μια τροχιά αυτοδυναμίας, χωρίς προεκλογική περίοδο και χωρίς βασικά διλήμματα. Όποιος θεωρεί ότι έχει ψηφοφόρους δεδομένους, πλανάται πλάνην οικτρά. Τίποτα δεν υπάρχει δεδομένο. Δεδομένο είναι ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο ότι θα κάνουμε και να σταθούμε στο πλευρό του στα δύσκολα που περνάμε.

Ο κόσμος όταν έρθει η ώρα θα αποφασίσει πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα, θα απαντήσει σε συγκεκριμένα διλήμματα. Η Νέα Δημοκρατία θα απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία, για να εξασφαλιστεί μια σταθερή Κυβέρνηση που θα μπορεί να εμπεδώσει στον κόσμο αίσθημα ασφάλειας γι’ αυτά που έχουμε μπροστά μας.

Είναι εκτός της ατζέντας μας η οποιαδήποτε σκέψη για εκλογές, νόμους, αλλαγές. Οι εκλογές θα γίνουν και θα κερδηθούν με τους εκλογικούς νόμους όπως είναι».

Για τις ανατιμήσεις και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Η ακρίβεια είναι πρωτόγνωρη, οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Ό,τι και να κάνει κανείς, έχει την αίσθηση, πολλοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, οι δυσκολίες είναι μεγάλες, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Η Κυβέρνηση είναι στο πλευρό των ανθρώπων, διαθέτει πόρους, διαθέτει χρήματα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κοινωνία στενάζει, γιατί οι αυξήσεις είναι υπέρογκες. Πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ προσεκτικός, για το πώς αξιοποιεί τα φορολογικά εργαλεία, για να τιθασεύσει την ακρίβεια. Διότι, τα φορολογικά εργαλεία είναι εκείνα που φέρνουν τα έσοδα του Προϋπολογισμού, που στηρίζουν κοινωνικά αγαθά. Αν λείψουν, πώς θα στηριχθούν τα κοινωνικά αγαθά; Τι θα κάνεις; Θα βάλεις επιπλέον φόρους, θα δανειστείς; Δηλαδή, θα φορτώσεις το δημόσιο χρέος; Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες είναι έκτακτες. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινώσουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης, που θα περιλαμβάνει μέτρα για να τιθασεύσουμε, ακόμη περισσότερο, όσο μπορούμε, αυτό το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, που πλήττει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Περιλαμβάνει τη συνέχεια των οριζόντιων μέτρων, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και αυτονόητο, όσο συνεχίζεται το ράλι των τιμών στην ενέργεια. Θα περιλαμβάνει στοχευμένη στήριξη ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι κι έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στο ν’ ανταποκριθούν. Επαναλαμβάνω, όχι για να μηδενίσει, αλλά για να μετριάσει κάπως το αποτύπωμα των ανατιμήσεων. Ταυτόχρονα, όσο έχουμε αυτές τις πολύ υψηλές τιμές τριγύρω μας σε πράγματα που συνδέονται με όλες τις εκφάνσεις του οικονομικού μας βίου, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα. Θα τα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, όταν οριστικοποιηθεί το μέτρημα και ο σχεδιασμός.

Η Κυβέρνηση, σε κάθε φάση αυτής της κρίσης, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τον κόσμο. Να θυμίσω ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, εξαιτίας της επιδότησης από το Κράτος και τη Δ.Ε.Η. ήμασταν οι έβδομοι φθηνότεροι στην Ευρώπη στην τιμή χονδρεμπορικής. Αυτό δεν έγινε στην τύχη.

Αναζητούμε περισσότερες δυνατότητες και από την Ευρώπη και από το εσωτερικό, για να σταθούμε όσο περισσότερο μπορούμε στο πλευρό των πολιτών. Όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν βοηθήσει με έναν τρόπο για να μην είναι η κατάσταση πολύ-πολύ χειρότερη. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και αυτά που λέμε να αποδεικνύουμε στον κόσμο ότι είναι έτσι. Πληρώνει λιγότερους φόρους και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Αν είναι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, δεν πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης. Ενδεχομένως αν ήταν άνεργος πριν από δύο χρόνια να είναι μέσα στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρήκαν δουλειά. Οι πιο αδύναμοι είχαν ενισχύσεις και το Δεκέμβρη. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που έχει ακίνητη περιουσία μεσοσταθμικά πληρώνει 34% λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2018.

Δεν υπάρχει κατηγορία στην ελληνική κοινωνία που να μην έχει βελτιωθεί το εισόδημά της τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με αυτό που ήταν πριν. Αρκεί αυτό για να είναι θωρακισμένα και ανθεκτικά τα νοικοκυριά απέναντι σε αυτό που ζούμε; Όχι, δεν αρκεί. Η Κυβέρνηση έκανε -και θα εξακολουθεί να κάνει- ό,τι μπορεί, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά και τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, για να μετριάσουμε όσο μπορούμε τις καταιγιστικές συνέπειες του πολέμου, με τις οποίες είμαστε όλοι αντιμέτωποι.

Κάθε μέτρο που θα είναι σε μια εργαλειοθήκη, που θα προταθεί, θα συσταθεί ή θα αποφασισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προφανώς και η Κυβέρνηση θα κοιτάξει να δει, πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να το ενσωματώσουμε.

Ο Πρωθυπουργός έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όσο συνεχίζεται αυτό το ράλι και δεν μπαίνει ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή πώλησης, έτσι όπως διαμορφώνεται διεθνώς, θα είναι σα να κυνηγάμε την ουρά μας. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός πρότεινε έκτακτα μέτρα, γι’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες, από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Η δέσμευση για μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό ισχύει. Υπάρχει ανάγκη να είμαστε συνεπείς προς αυτή μας τη δέσμευση. Τον κατώτατο μισθό τον δίνουν οι επιχειρήσεις. Για αυτό έχει σημασία να υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο και να τηρηθεί ένας οδικός χάρτης συνεννόησης, έτσι ώστε αφενός να έχει εφαρμογή ο κατώτατος μισθός και αφετέρου να μη σημαίνει συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. Το ζητούμενο είναι η επιχείρηση που θα αυξήσει το μισθό στους εργαζόμενούς της, να μην οδηγηθεί σε απολύσεις.

Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλά και αυτό είναι ένα ακόμη βάρος, που δυσκολεύει την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Γίνονται επενδύσεις, βρίσκει κόσμος δουλειές, υπάρχουν περισσότερες καλές δουλειές από αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι γενικά έχουμε χαμηλούς μισθούς σε ένα υψηλό κόστος ζωής, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση της συγκυρίας στη στιγμή που βρισκόμαστε τώρα. Με λελογισμένες πολιτικές, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες των πολιτών, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ως Κυβέρνηση μια σειρά πραγμάτων, που ότι σε τόσο πυκνό πολιτικό χρόνο, δεν έχουν τύχει σε άλλη Κυβέρνηση.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο
Πρέπει να κοιτάμε πώς θα ενισχύσουμε τον δικό μας ρόλο. Προφανώς, παρακολουθείς πάντοτε πώς κινείται ο γείτονάς σου. Με την Τουρκία είμαστε καταδικασμένοι, από τη γεωγραφία, να συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο. Άρα, πέραν από τις διαφωνίες μας, να συνομιλούμε. Οφείλουμε να παρακολουθούμε τις αντιδράσεις της και την τοποθέτησή της σε όλα τα μείζονα πολιτικά, γεωπολιτικά γεγονότα. Αλλά, αυτό που μπορεί να καθορίσεις εσύ, είναι η δική σου στάση, το δικό σου αποτύπωμα, ο δικός σου ίσκιος στο παγκόσμιο στερέωμα. Έχουμε αποδείξει, με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, τα δύο τελευταία χρόνια πώς έχει ενισχυθεί το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας.

Η ταύτιση της χώρας με τους συμμάχους και με τους εταίρους της στην αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτός από το ηθικά επιβεβλημένο, είναι και το εθνικά ωφέλιμο. Διότι, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στη διεθνή σκηνή έχει εμπεδωθεί μια απερίφραστη καταδίκη απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Αυτό είναι δεδομένο. Όλος ο κόσμος, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, όλες οι μεγάλες δυνάμεις έχουν καταδικάσει απερίφραστα την εισβολή.

Ρεαλιστικά οι προσδοκίες είναι μετρημένες, λελογισμένες. Δεν πηγαίνουμε με αυταπάτες στο ραντεβού αυτό. Ούτε διαγράφουμε όλα όσα ξέρουμε, από τον τρόπο με τον οποίο στέκεται η τουρκική πλευρά και έχουμε δει και πρόσφατα. Από την άλλη πλευρά, όπως το είπε και ο Πρωθυπουργός, όσο κλειστή είναι η πόρτα μας στις οποιεσδήποτε απειλές, τόσο πρέπει να παραμένει πάντοτε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου. Το ότι διαφωνούμε και ότι έχουμε προβλήματα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε.

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο. Θα βρεθεί στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας, δέχτηκε την πρόσκληση, θα παραστεί. Αλλά γιατί τώρα έχει μια μεγαλύτερη σημασία; Διότι -παρά τις διαφορές μας, παρά το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε μια σειρά από ζητήματα- και οι δύο χώρες έχουμε κοινές προκλήσεις με βάση τα όσα έχουν δημιουργηθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να μην υπάρξει περαιτέρω γεωπολιτική, ανακατοσούρα, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατ’ αρχάς, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση θα έχει «αποτύπωμα» και στις δύο χώρες. Συνέπειες στον τουρισμό ενδεχομένως θα έχουν και οι δύο χώρες.

Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει περίεργες σκέψεις πια, μετά από αυτή την ομόθυμη καταδίκη του συνόλου του δυτικού κόσμου στη ρωσική εισβολή και τις βαριές κυρώσεις.

Μαζί με μια αξιοπρεπή και σοβαρή στάση που πρέπει να κρατάς σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο, μαζί με τη διπλωματία και την οικοδόμηση ισχυρών ή την ισχυροποίηση παραδοσιακών σχέσεων με μεγάλες δυνάμεις -πράγματα που έχει κάνει η χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια- οφείλεις να κοιτάς πώς θα ενισχύσεις και την αποτρεπτική σου δύναμη στο πεδίο.

Παρακολουθούμε με αυτοπεποίθηση, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά μας, αλλά πρέπει και μόνος σου να έχεις τη δυνατότητα να υπερασπίσεις και να θωρακίσεις τα κυριαρχικά σου δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί μια συνειδητή πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην πολύ μεγάλη αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας στο επίπεδο της άμυνας συν όλα τα υπόλοιπα που απορρέουν από τις μεγάλες Συμφωνίες που έχουμε κάνει. Η χώρα πηγαίνει στη συνομιλία αυτή με αυτοπεποίθηση που απορρέει από το γεγονός ότι οι απόψεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία

Οι Έλληνες είμαστε, γενικώς, λαός που θέλουμε ειρηνικές διευθετήσεις. Από την άλλη πλευρά, εκείνο που είναι ξεκάθαρο για την Κυβέρνηση, είναι ότι από την ώρα που πήραμε αυτή την καθαρή θέση, η χώρα δεν είχε οποιοδήποτε περιθώριο να αντιμετωπίσει με αστερίσκους και υποσημειώσεις την κρίση αυτή. Ήταν μία επιλογή στην κατεύθυνση της απόλυτης στήριξης και ταύτισης με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν στείλαμε στην Ουκρανία επιθετικά όπλα ή πυραύλους που θα πλήξουν στόχους μέσα στη Ρωσία. Στείλαμε υλικό για να υπερασπιστούν τις πόλεις μαζί με φαρμακευτικό υλικό.

Η πολύ καθαρή θέση της χώρας, σε αυτή τη συγκεκριμένη κρίση, είναι κάτι που θα είναι επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων. Προσφέρουμε μία καθολική και καθαρή στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούμαστε, όποτε τη χρειαστούμε, να αναζητήσουμε αντίστοιχη στήριξη. Η Ιστορία δεν γράφεται μετά. Πάντοτε έχεις πολύ μεγαλύτερο κέρδος και όφελος αν είσαι απολύτως καθαρός και ακολουθείς μια στρατηγική σε όλη της την έκφανση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS