Χαρδαλιάς: Πέρα από κάθε λογική τα κορωνοπάρτι – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Χαρδαλιάς: Πέρα από κάθε λογική τα κορωνοπάρτι – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Τρίτης, σχολιάζοντας τα προγνωστικά μοντέλα που κάνουν λόγο για «εκτόξευση» κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο «δεν θέλω να μπω στην ανάλυση των προγνωστικών μοντέλων. Σέβομαι την ερευνητική προσέγγιση του καθενός. Εμείς κινούμαστε με βάση τις προτάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο κρατικός μηχανισμός είναι προετοιμασμένος από την αρχή της πανδημίας για οτιδήποτε. Εφόσον κληθούμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές ελέγχου, είμαστε έτοιμοι».

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων «η κυβέρνηση έχει πολλά εργαλεία στα χέρια της για τα μέτρα που μπορεί να πάρει σε κάθε περιοχή ανάλογα με τα δεδομένα. Στη Μύκονο το 46% των κρουσμάτων συνδέονται με εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις. Σε άλλες περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συναθροίσεις. Έχουν ενισχυθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχων, αλλά δεν μπορεί σε κάθε μαγαζί και κάθε σοκάκι να υπάρχει ένας αστυνομικός. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι συντονιστικός».

Μιλώντας για το φαινόμενο των κορωνοπάρτι, είπε πως «είναι πέρα από κάθε λογική. Δε στοχοποιούμε νησιά ούτε έχουμε τιμωρητική διάθεση. Μεταφέρω καθημερινά από τις ενημερώσεις την αγωνία μας για την εκθετική αύξηση του ιού σε ορισμένες περιοχές που δεν τηρούνται τα μέτρα. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα, αν όμως ξεφύγει ο ιός, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε».

 

«Δε στοχοποιούμε τα νησιά»

«Στη Μύκονο είχαμε συνέχεια νέες συρροές. Όταν επιβάλαμε τα μέτρα οι συρροές αυτές άρχισαν να στεγανοποιούνται και υπήρξε σταθεροποίηση και μικρή μείωση των κρουσμάτων. Εμείς δε βάζουμε μέτρα επειδή θέλουμε να τα βάλουμε, δε στοχοποιούμε τα νησιά, προσπαθούμε να περιορίσουμε τη διασπορά. Κάθε Πέμπτη υπάρχει ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων μέτρων, αλλά είναι κάτι που απευχόμαστε. Στόχος είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι, να υπάρξουν λιγότεροι διασωληνωμένοι και λιγότεροι θάνατοι», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι συζητείται το ενδεχόμενο να γυρνούν οι τουρίστες από τα νησιά με υποχρεωτικό rapid test. «Καθημερινά σε δύο συσκέψεις βλέπουμε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Έχουμε τα στοιχεία ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει. Αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται και αυτό θα συμβεί και τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

1.584 πυρκαγιές μόνο τον Ιούλιο στη χώρα

Μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση με τον καύσωνα και τις πυρκαγιές στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «Υπάρχει αυτή η κατάσταση μέχρι την Παρασκευή με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά το μεγάλο στοίχημα θα ξεκινήσει την επομένη που θα υπάρχει έντονη ξηρασία και σε συνδυασμό με ανέμους θα μπορεί να επεκταθεί μια φωτιά πολύ γρήγορα. Όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή και συναγερμό».

«Μας ανησυχούν οι πυρκαγιές. Τον Ιούλιο κλείσαμε 1584 πυρκαγιές, σε ένα μήνα. Το 2019 ήταν 953. Συνεχίζεται το ανακριτικό έργο, μας απασχολεί η Αχαΐα γενικά γιατί είχαμε τρεις μεγάλες φωτιές. Η πυρκαγιά στη Ζήρια ήταν η δυσκολότερη που είχα κληθεί να αντιμετωπίσω στη θητεία μου. Φοβηθήκαμε ότι η φωτιά θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», συνέχισε ο ίδιος.

«Μονόδρομος η θωράκιση της χώρας από την κλιματική αλλαγή»

«Είναι μονόδρομος η ενίσχυση των πτητικών μέσων και του εργατικού δυναμικού. Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. Είμαστε στην απόλυτη κλιματική απορρύθμιση. Όλο αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο. 1,7 δις από ευρωπαϊκούς πόρους εγκρίθηκαν που αφορούν σε 4 άξονες δράσεων για τη θωράκιση της χώρας από την κλιματική αλλαγή. Μιλάμε για 39 παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών τα καινούργια Canadair που θα πάρουμε, οχήματα για την πυροσβεστική υπηρεσία, καινούργια ελικόπτερα, στοχευμένες προσλήψεις κλπ.», αποκάλυψε κλείνοντας ο κ. Χαρδαλιάς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS