Χειμάρρα: Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ στην προφυλάκιση Μπελέρη -«Σκανδαλώδης απόφαση, εκτός ευρωπαϊκού δρόμου η Αλβανία»

Χειμάρρα: Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ στην προφυλάκιση Μπελέρη -«Σκανδαλώδης απόφαση, εκτός ευρωπαϊκού δρόμου η Αλβανία»

Σκληρή ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την απόφαση προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, από την Αλβανία

Στην ανακοίνωση του, το υπ. Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα «σκανδαλώδη», τονίζοντας πως «αποφάσεις σαν τη σημερινή σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Το χρονικό της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη

Υπενθυμίζεται πως ο υποψήφιος δήμαρχος της Χειμάρρας συνελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης (11/5) με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων» ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία.

Σημειώνεται πως το Δικαστήριο Αυλώνα απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η πλευρά του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, θα μεταχθεί στις φυλακές των Τιράνων.

Για «πολιτική απόφαση» έκανε λόγο ο δικηγόρος του Μπελέρη - «Δεν προκαλεί έκπληξη»

Ο δικηγόρος του Μπελέρη τόνισε σχετικά με την απόφαση πως «το δικαστήριο δέχτηκε την εισήγηση του εισαγγελέα. Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Η απόφαση ήταν ειλημμένη από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα».

Η παραμονή του Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή φαίνεται πως δεν προκαλεί έκπληξη στην ελληνική μειονότητα, με το himara.gr να αναφέρει: «Η απόφαση αυτή κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε στους Χειμαρρέους, καθώς εξ αρχής επικρατούσε η άποψη πως ο Αλβανός πρωθυπουργός θα τραβήξει στα άκρα την κόντρα του με τον Φρέντι Μπελέρη. Σκοπός της απόφασης είναι η διεξαγωγή της αυριανής διαδικασίας χωρίς την παρουσία του Φρέντι Μπελέρη, θέλοντας να ρίξουν το ηθικό του κόσμου».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ