Η απρέπεια Σούνακ και το παρασκήνιο της ακύρωσης του ραντεβού με Μητσοτάκη -Η δήλωση για ...τη Μόνα Λίζα

Η απρέπεια Σούνακ και το παρασκήνιο της ακύρωσης του ραντεβού με Μητσοτάκη -Η δήλωση για ...τη Μόνα Λίζα

Ο Κ.Μητσοτάκης μόλις είχε ολοκληρώσει το ραντεβού του με τον ηγέτη των Εργατικών -της αντιπολίτευσης δηλαδή- όταν η από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού τηλεφώνησαν στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα να την ενημερώσουν ότι το ραντεβού με τον Ρίσι Σούνακ ακυρώνεται και ότι ο Κ.Μητσοτάκης θα είχε τη δυνατότητα να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Βρετανικής κυβέρνησης, πρόταση που σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά δεν άφησε καν να ολοκληρωθεί.

Η Αθήνα βλέπει εκλογικούς λόγους πίσω από την πρωτοφανή απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει το ραντεβού του με ομόλογό του, πόσο μάλλον μιας χώρας παραδοσιακού συμμάχου με την οποία παραδοσιακά έχουν καλές σχέσεις και φυσικά συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Ο Σούνακ υπολείπεται 20 μονάδες του Στάρμερ, ενώ η Βρετανία οδεύει σε εκλογές τον επόμενο χρόνο. Πρόθεση του Σούνακ ήταν προφανώς να συσπειρώσει τα συντηρητικά κοινά (αν και οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία τον τελευταίο χρόνο αποτυπώνουν στροφή και του βρετανικού λαού υπέρ της μεταστροφής των Μαρμάρων), την ώρα μάλιστα που ο Στάρμερ φαίνεται να έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας για τα Γλυπτά.

Το θέμα σχολιάζεται και σε βρετανικά και μη ΜΜΕ μεταφέροντας παρασκήνιο αλλά και τις δικές τους πληροφορίες για το τι συνέβη.

BBC: «Αξιολύπητος» ο Σούνακ λένε οι Εργατικοί

«Μην υποτιμάτε την πολιτική των καβγάδων.

Οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι ήταν αφελές εκ μέρους του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ να συναντηθεί με τον Έλληνα ηγέτη, δεδομένης της δημόσιας άποψης που εξέφρασε (σσ ο Κ.Μητσοτάκης) για το μέλλον των Γλυπτών την Κυριακή.

Η άποψη των Εργατικών είναι ότι δεν θα στέκονταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας, αν υπήρχε μεταξύ τους συμφωνία.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν σχέδια" για την αλλαγή του νόμου του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο - ο οποίος απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

Ωστόσο, ο δανεισμός δεν απαιτεί αλλαγή του νόμου και έτσι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας, ανεξάρτητα από την άποψη του Βρετανού πρωθυπουργού.

Πολλοί Συντηρητικοί πιστεύουν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν ένας «ολισθηρός δρόμος».

«Ο Keir Starmer είναι ξεκάθαρα πρόθυμος να αγνοήσει τις συνεισφορές γενεών Βρετανών φορολογουμένων για να τα κρατήσουν ασφαλή και να τα μοιραστούν με τον κόσμο», υποστήριξε πηγή του κόμματος των Τόρηδων (του Σούνακ δηλαδή).

Αλλά μια πηγή των Εργατικών δήλωσε ότι η θέση τους ήταν πάγια - μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα άλλαζε τον νόμο για να επιτρέψει τη μόνιμη μετακίνηση των γλυπτών - και η συμπεριφορά του κ. Σούνακ ήταν "αξιολύπητη", ενώ μια άλλη πηγή σχολίασε: «Τι παράξενο θέατρο πολιτιστικού πολέμου».

Bloomberg: Κεραυνοί από τους Εργατικούς κατά Σούνακ

Το Bloomberg σε δημοσίευμά του πάλι, αναφέρει: «Ηταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών λόγω των σχολίων Μητσοτάκη για τα Γλυπτά, σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι Έλληνες έλαβαν ένα τηλεφώνημα γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, ακριβώς τη στιγμή που τελείωνε η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον αρχηγό της βρετανικής αντιπολίτευσης Κίρ Στάρμερ, δήλωσε ένα άτομο που γνωρίζει πώς εξελίχθηκε η ακύρωση του ραντεβού.

Οι Financial Times ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Starmer στην ιδιωτική του συζήτηση με τον Μητσοτάκη δεν ήταν διατεθειμένος να αλλάξει τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά, αλλά δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού, αν υπήρχε ποτέ μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας.

Ο Σουνάκ υπολείπεται του ηγέτη των Εργατικών κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που αναμένονται το επόμενο έτος. Ο Στάρμερ και ο Μητσοτάκης συζήτησαν για τα Γλυπτά κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους, δήλωσε πηγή στο Bloomberg.

Τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού δεν διέφεραν από όσα έχει πει στο παρελθόν και αντανακλούν τις πάγιες θέσεις των Ελλήνων για το θέμα, δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Josh Lambkin από το Parthenon Project, το οποίο συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για μια συμφωνία, επέκρινε την απόφαση του Sunak.

«Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Ελγινείων Μαρμάρων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσα πολλά μπορούν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική επίλυση του θέματος», δήλωσε.

Η ακύρωση του ραντεβού θέτει επίσης σε κίνδυνο τη σχέση του με την Ελλάδα που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Σουνάκ να βελτιώσει τη συνεργασία του με τα ευρωπαϊκά κράτη για το μεταναστευτικό.

«Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας»,, δήλωσε εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ