Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη - Πομπέο σε Τουρκία: «Όχι σε μονομερείς ενέργειες - Μόνιμα στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο Hershel «Woody» Williams

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη - Πομπέο σε Τουρκία: «Όχι σε μονομερείς ενέργειες - Μόνιμα στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο Hershel «Woody» Williams

Hχηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στις κοινές δηλώσεις τους από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σούδα της Κρήτης την οποία επισκέφθηκαν το πρωί της Τρίτης.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα θεωρείται από διπλωματικές πηγές ιδιαίτερου συμβολισμού καθώς χαρακτηρίζεται ως ένα μήνυμα προς την Άγκυρα για κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Επίσης, η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Χανιά, σηματοδοτεί τα σχέδια των ΗΠΑ, για ενίσχυση του ρόλου της βάσης της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πομπέο : Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ανακοίνωσε την επέκταση της παρουσίας τους στη χώρα μας.

«Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας. Το Herschel Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στο ναύσταθμο της Σούδας. Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη» πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο.

Μητσοτάκης: Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Όχι σε μονομερείς ενέργειες» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η Ελληνική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων».

«Προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ήρθε η σειρά της διπλωματίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο Αιγαίο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα εχθρότητας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνονοτας ότι «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας».

«Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε διάλογο και το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο τι προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δοκιμάστηκε από τις προκλήσεις της Τουρκίας με μια ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της».

«Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς και στα νερά της Κύπρου όπως κι εσείς διαπιστώσατε και εσείς προ ολίγων ημερών στην εκεί σας επίσκεψη κ. υπουργέ», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μάικ Πομπέο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είπε ότι «δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα» σημειώνοντας ότι «στο νησί της Κρήτης δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου».

«Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μαζί με αυτά της ασφάλειας και της ειρήνης. Στο έδαφος απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις και επικοινωνίες μας. Στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις. Ενώ πολύ γρήγορα η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel «Woody» Williams ενός ενός εκ των μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ