Ηχηρό «μήνυμα» Δένδια στην Τουρκία: Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στις ΗΠΑ

Ηχηρό «μήνυμα» Δένδια στην Τουρκία: Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στις ΗΠΑ

«Δεν πρέπει να αφεθεί κανένα έδαφος στη ρεβιζιονιστική δύναμη που προσπαθεί να αλλάξει τη διεθνή τάξη», τόνισε ο ΥΠΕΞ


Για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή ασφάλεια μίλησαν στη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ και κάλεσε τον ομόλογό του να συνεργαστούν ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αιχμές κατά της Άγκυρας

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη νοτιανατολική Μεσόγειο και συζήτησαν και για νέους τρόπους για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιπλέον, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να αφεθεί κανένα έδαφος στη ρεβιζιονιστική δύναμη που προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Η συζήτηση επεκτάθηκε στη συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο σχήμα "3+1". Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ενημέρωση
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και τόνισε την πάγια θέση της Ελλάδας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας. Επιπλέον, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.


Η συνομιλία
Αναλυτικά η συνομιλία Μπλίνκεν-Δένδια πριν τη συνάντηση:

Άντονι Μπλίνκεν: Καλό απόγευμα σε όλους. Είναι μεγάλη χαρά που έχω τον φίλο μου, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτές ήταν δύο σημαντικές και απίστευτα παραγωγικές ημέρες, κυρίως με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, την εμφάνιση του πρωθυπουργού ενώπιον του Κογκρέσου. Και είναι στο χέρι μας τώρα –ο Νίκος και εγώ– να ακολουθήσουμε όλες τις οδηγίες που λαμβάνουμε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να συνεχίσουμε να κάνουμε το έργο που έφερε τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας – τουλάχιστον κατά την κρίση μου – στο υψηλότερο σημείο που βρίσκονταν ποτέ.

Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη συνεργασία: το έργο που κάνουμε μαζί για να σταθούμε ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας. Και το έργο που κάνουμε μαζί για την ενίσχυση και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου· το έργο που κάνουμε μαζί μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου που πραγματοποιήσαμε και που πρόκειται να συνεχίσουμε σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς της σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένες Πολιτείες.

Να συνεχίσουμε τη σημαντική δουλειά που κάνουμε μαζί για να οικοδομήσουμε την ισχυρότερη δυνατή σχέση
Είμαι λοιπόν ευγνώμων που έχω αυτή την ευκαιρία με τον Νίκο να παρακολουθήσουμε τη συνάντηση του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό, για να συνεχίσουμε τη σημαντική δουλειά που κάνουμε μαζί για να οικοδομήσουμε την ισχυρότερη δυνατή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Νίκος Δένδιας: Ευχαριστώ. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ σήμερα μετά από μια θεαματική συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν χθες, και, αν μου επιτρέπετε να πω, μια ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού μου.

Να συζητήσουμε τις προκλήσεις σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνεςΑνυπομονώ να συζητήσουμε για την Ουκρανία. Μετά τη ρωσική εισβολή, νομίζω ότι είναι καλό να συγκρίνουμε σημειώσεις και να δούμε πού πάμε από εδώ. Επίσης, θα σας ενημερώσω για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα δούμε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μπορούσαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή – όπως το μοντέλο 3+1, για παράδειγμα. Είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία για εμάς, και θα ήθελα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε και επίσης να συζητήσουμε τις προκλήσεις σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Πρέπει να πω ότι είναι σημαντικό για εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να αφεθεί κανένα έδαφος στη ρεβιζιονιστική δύναμη που προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ