Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Οι 6 παρεμβάσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις - Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Οι 6 παρεμβάσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις - Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

Tην καθιερωμένη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) που, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού διεξάγεται φέτος με διαφορετικές προδιαγραφές, ολοκλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα σήμερα είναι διαφορετικά στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας. Οι συνέπειες του κοροναϊού εκδηλώνονται και στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Άγκυρα απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στις απειλές και τα συνθήματα δείχνουμε αποτελεσματική διπλωματία και επιχειρήματα. Έχουμε πολλούς συμμάχους και είμαστε μια χώρα ειρηνική και έτοιμη να συζητήσουμε με την Τουρκία για την οριοθέτηση ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αν δεν θέλει λύση η Τουρκία, μπορεί να δώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο πρωθυπουργός για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτοπεποίθηση» είναι το σύνθημα της Ελλάδας για την άμυνα αλλά και την υγεία και την αντιμετώπιση του κοροναϊού, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ό, τι αφορά τα εξοπλιστικά, σημείωσε ότι ήρθε η ώρα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις:

1. Η πολεμική αεροπορία αποκτά 18 αεροσκάφη Rafale που αντικαθιστούν τα προηγούμενα αεροσκάφη τύπου Mirage που, σε συνδυασμό με τα F-16, θωρακίζουν πλήρως την Ελλάδα. 

2. Το πολεμικό ναυτικό εντάσσει 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου. Θα πλαισιωθούν από 4 σκάφη Romeo.

3. Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο των στρατιωτικών κλάδων: νέα αντιαρματικά όπλα για τον στρατό και κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την πολεμική αεροπορία.

4. Το δυναμικό των Ε.Δ. ανανεώνεται με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας και επαναξιολογείται η ένταξη στον στρατό και την εκπαίδευση.

5. Ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά ενώ αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ και αποκρατικοποιείται η ΕΛΒΟ

6. Οι Ε.Δ. ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία και τη θωράκισή τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Για την πανδημία του κοροναϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί 12 πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης στη διάρκεια της κρίσης. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν κόστος 6,8 δισ. ευρώ και είναι οι εξής:

1. Μειώνονται κατά 3% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Ανακουφίζονται με βάση την πηγή του εισοδήματος οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. 

3. Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες θα καλύπτει τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε υπάλληλο ανεξαρτήτως τομέα με μόνο όρο ότι δεν θα μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

4. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» επεκτείνεται ως το τέλος του 2020 και επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων σε τομείς μεταφορών, αθλητισμού, πολιτισμού και εστίασης καθώς και ξεναγούς και καλλιτέχνες.

5. Ανοίγει αμέσως ο γ' κύκλος της χρηματοδότησης για επιχειρήσεις μέσω του πετυχημένου προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, με ύψος 1,5 δισ. ευρώ. Στο εξής θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τον πολιτισμό. Δρομολογείται και δ' κύκλος με αρχικό ύψος 600 εκατ. ευρώ.

6. Θεσπίζεται μέτρο υπερ-αποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη από το 2021 έως το 2023 για να δοθεί κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει την παραγωγικότητα και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τον επιχειρήσεων

7. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται αναδρομικά 1,4 δισ. για αναδρομικές συντάξεις και μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν κι άλλα ποσά σε δικαιούχους συνταξιούχους. 

8. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της Ελλάδας που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Το μέτρο ισχύει από το 2020.

9. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κοροναϊός, αναβάλλεται η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην α' φάση της πανδημίας, φορολογική και ασφαλιστική.

10. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες και τα προϊόντα του κλάδου της εστίασης.

11. Η α' κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών.

12. Παρατείνονται για δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση της ενίσχυσης και εντάσσονται εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση των εισοδημάτων τους από την πανδημία.

«Το σχέδιο εθνικής "Αυτοπεποίθησης" στηρίζει κυρίως την απασχόληση. Ο ιός δεν είναι ταξικός και δεν ξεχωρίζει πλούσιους και φτωχούς αλλά τα αποτελέσματά του στις κοινωνίες θα είναι σαφώς πιο δυσμενή για τους φτωχότερους. Γι' αυτό και υιοθετούμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σήμερα συζητούμε για έκτακτες δράσεις που επιβάλλονται από έκτακτες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες αλλά έχουν εσωτερική συνοχή και στρέφουν σημαντικά κονδύλια στην αντιμετώπιση της ύφεσης που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης», σχολίασε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για κανέναν μας».

Συνεχίζοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων, έκανε λόγο για νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα αφαιρέσει γραφειοκρατία και θα προσθέσει διαφάνεια δίνοντας ώθηση σε νέα έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών σημειώνοντας ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός και ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος του κράτους που αναγνωρίζεται και αξιολογείται θετικά από όλους τους πολίτες μέσω του gov.gr. Τόνισε δε, ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ