ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η δημόσια διοίκηση αλλάζει

«Η Ελλάδα αλλάζει. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει. Μαζί της αλλάζουμε όλοι προς το καλύτερο» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ενημέρωση των γενικών διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης για το Επιτελικός Κράτος, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

«Είμαι ένας πρωθυπουργός μιας χώρας που διψάει για εκσυγχρονισμό. Ως πρώην υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, ξέρω τις δυνατότητες των κρατικών αξιωματούχων μας και παραμένω εξαιρετικά αισιόδοξος. Θα μπορούσα να πω ότι το δικαίωμα υπογραφής που τώρα αναλαμβάνεται είναι η δική μου υπογραφή εμπιστοσύνης στα στελέχη του Δημοσίου. Καιρός πια οι πολιτικές επιλογές να βρουν πετυχημένες τεχνοκρατικές εφαρμογές. Να αφήσουμε στην άκρη κομματικές σκοπιμότητες, να αφήσουμε το κράτος να λειτουργήσει, να έχει συνέχεια» είπε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, «βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε σημαντικό αριθμό γενικών διευθυντών που είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν ένα σημαντικό σκέλος της μεταρρύθμισης του επιτελικού κράτους. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που συνοδεύονται από πολλά λόγια κι επιχειρήματα και τελικά οδηγούν σε ελάχιστον ή μηδενικό αποτέλεσμα. Και άλλες που, αν και περιγράφονται σε λίγες γραμμές, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες τομές».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «αποκαθίσταται η ισορροπία της ίδιας της δημόσιας λειτουργίας. Η Βουλή κρατά ευθύνη νομοθέτησης, η κυβέρνηση φροντίζει για την εφαρμογή. Αδρανοποιείται το παλιό πελατειακό σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Απομακρύνει κάθε πολιτική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση» επισήμανε, για να συμπληρώσει: «Όταν ήμουν υπουργός, πήρα μόνος την απόφαση να μεταβιβάσω το δικαίωμα υπογραφής για τις αποσπάσεις από τον υπουργό στον γενικό διευθυντή. Θυμάμαι τότε πόσο μεγάλη αναταραχή προκάλεσε στο υπουργείο αυτή η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, η οποία τώρα με τον νόμο του επιτελικού κράτους γίνεται κανόνας».


Πηγή: ΑΜΠΕ

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS