Ηχηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τα κράτη της MED7 - Οι τοποθετήσεις των ηγετών

Ηχηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τα κράτη της MED7 - Οι τοποθετήσεις των ηγετών

Κοινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιούν οι ηγέτες της MED-7 στον απόηχο της συνάντησής τους στην Κορσική όπου και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτό αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα της Διακήρυξης της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

«Διαπιστώσαμε μία κοινή ατζέντα για να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Υπάρχει μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης σε σχέση με τις μονομερείς προκλήσεις και τις παράνομες γεωτρήσεις. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία βούληση να υπάρξει διάλογος ώστε να βρεθούν υπεύθυνοι δίαυλοι. Αυτός ο διάλογος θέλουμε να ξεκινήσει με καλή πίστη και θέλουμε ενεργό ρόλο από τους κ.κ. Μπορέλ και Μισέλ», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις και να δείξει σεβασμό απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Από εκεί και πέρα, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη Λιβύη και την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή ηχηρή στάση στις προκλητικές ενέργειες και, παράλληλα, έκανε λόγο για μια κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα γύρω από κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα καθώς και θέματα που αφορούν τον Λίβανο και τη Συρία.

«Ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο των γόνιμων συζητήσεων μίας άκρως επιτυχημένης συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει πως «η Κορσική μας δείχνει τον δρόμο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην κοινή μας θάλασσα» και να ευχαριστήσει τον πρόεδρο Εμ. Μακρόν για τη γόνιμη συνεργασία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις στη Μόρια όπου, όπως ανέφερε, η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα από τις αναταραχές που ξέσπασαν όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασαν στα μέτρα για τον κοροναϊό. O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού για το οποίο τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου έχουν λάβει ανισοβαρώς τα βάρη της διαχείρισής του.

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν, δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. «Θα πρέπει να σταματήσει μονομερείς ενέργειες και να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι κατά περίπτωση τους διεθνείς κανόνες. Η Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά. Πρόκειται για τη δική μας, την ευρωπαϊκή, θάλασσα. Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη». Από εκεί και πέρα, σημείωσε ότι «εδώ διακυβεύονται στρατηγικά συμφέρονται για την ίδια την Ευρώπη. Η Τουρκία έχει χρόνο να κάνει πίσω και να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα, από το οποίο αποχώρησε το 2016».

Από το βήμα της MED-7, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ εξήρε την κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στον κοροναϊό, την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και άλλα πολυμερή ζητήματα που επηρεάζουν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και της προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. «Ποτέ η σύμπνοιά μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Είμαι σίγουρος ότι, όταν του χρόνου θα φιλοξενήσουμε τη Σύνοδο στην πατρίδα μου, την Κρήτη, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο αισιόδοξα».

Την αλληλεγγύη του απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, κάνοντας παράλληλα λόγο για εσωτερική και εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη και μιλώντας για ένα κοινό ευρωπαϊκό αγαθό γύρω από τη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών. «Η Ευρώπη αποτελείται από διαφορετικές περιοχές και το σύνολο του Νότου έχει διαφορετική προσφορά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη του ισπανικού λαού για τις εικόνες στη Μόρια» τόνισε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ. Από εκεί και πέρα, σημείωσε ότι το μεσογειακό όραμα είναι θετικό και εποικοδομητικό και θα πρέπει να το μοιραστούμε με όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα πρέπει να επανεκκινήσουμε την ευρωμεσογειακή ατζέντα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάντσεθ. Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο και πραγματικό μήνυμα διαλόγου. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. και πρέπει να παίξουμε το χαρτί της αποκλιμάκωσης και γι' αυτό εμείς θέλουμε να βασιστούμε στον διάλογο και μόνο - θα πρέπει να δούμε τους καρπούς και τα καλά στοιχεία στη συνεργασία με την Τουρκία».

«Εμείς μιλήσαμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο γνωρίζοντας ότι οι εντάσεις μας αφορούν όλους. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις εξομαλύνουμε. Εκφράζουμε την ισχυρή μας αλληλεγγύη στους Έλληνες και Κύπριους φίλους μας που αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία. Πάντα το πράττουμε αυτό ως Ιταλία και ως Ε.Ε. και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και στο μέλλον. Θα πρέπει να στηρίξουμε τις προτάσεις της γερμανικής προεδρίας», σημείωσε, από τη δική του πλευρά, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε τη σημασία συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών της MED7. «Τόσο εγώ, όσο και ο φίλος και πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημερώσαμε τους ηγέτες ώστε, μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες, να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας καταστροφικής σύρραξης που θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ομόφωνη θέση και αποφασιστικότητα όλων των ηγετών για την ανάγκη τερματισμού των προκλήσεων της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για την κοινή λήψη μέτρων εφόσον η Τουρκία στρέφεται σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών της ΕΕ». Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέτρα» και πως οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας θα συζητηθούν εκ νέου στο προσεχές διάστημα. «Η Κύπρος κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Ενόψει της επερχόμενης συνάντησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επανέλαβα την ανάγκη για ανελλιπή και ενιαία αντίδραση προς την Τουρκία εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός και συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο», κατέληξε ο κ. Ανασταστιάδης.

Τέλος, την αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, που σημείωσε ότι «η Μάλτα έχει βάσει Συντάγματος ρήτρα ουδετερότητας και, υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι η εδαφική ουδετερότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά». «Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο διάλογος είναι ο μόνος διάλογος προς τα εμπρός και θα πρέπει να επικρατήσει», τόνισε ο κ. Αμπέλα.

ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ

Νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα και Γαλλία είχαν απόλυτα ταυτισμένες απόψεις. Ακόμη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι ενώ οι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές κατά την ομιλία στη ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίαζαν με νόημα, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα ακολουθήσει η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Μακρόν. Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Από εκεί και πέρα, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια μίνι παρουσίαση της Κορσικής στον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως πρόκειται για ορεινό νησί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στους Έλληνες που ζουν εκεί, τους οποίους και συνάντησε νωρίτερα. Στις πρώτες δηλώσεις του από το Αζαξιό, λίγο πριν από το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την έναρξη της Med-7 με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας, όπου θα συζητηθούν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μια ακόμη προειδοποιητική «βολή» στην Τουρκία.

«Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου. Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι με αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές η Τουρκία έδειξε ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της Ελλάδας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα ασκεί πρακτικές γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πολλαπλασιάζοντας τις προκλήσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ