Κεραμέως: Έρχονται 11.700 διορισμοί εκπαιδευτικών – Η κοινωνία απαιτεί τις αλλαγές

Κεραμέως: Έρχονται 11.700 διορισμοί εκπαιδευτικών – Η κοινωνία απαιτεί τις αλλαγές

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά την εισαγωγική συζήτηση επί του νομοσχεδίου/μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως τόνισε πως η κοινωνία όχι μόνο στηρίζει τις προωθούμενες αλλαγές αλλά τις απαιτεί.

Διορισμοί εκπαιδευτικών

Η υπουργός τόνισε μάλιστα πως το υπουργείο προχωρά ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια σε 11.700 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, εκ των οποίων 1.100 οργανικές θέσεις για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία.

Βασικές αλλαγές στην Παιδεία

Εν συνεχεία, η κ.Κεραμέως επικαλούμενη έρευνα του Τύπου υποστήριξε ότι οι συνθήκες στη χώρα έχουν ωριμάσει προκειμένου να προχωρήσουν βασικές αλλαγές στην Παιδεία. «Η έρευνα δείχνει ότι η παιδεία είναι σημείο συγκλήσεων και ότι η κοινωνία διψά για περισσότερες δυνατότητες βελτίωσης και καλύτερο σχολείο και πανεπιστήμιο».

Τρεις βασικοί πυλώνες

Μετά την άνωθεν τοποθέτησή της η υπουργός αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης που αφορούν στην ενίσχυση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, θεσμοθέτηση μηχανισμού αξιολόγησης και ενίσχυση των δομών του εκπαιδευτικού έργου.

«Πάνω από το 80% των αποφάσεων λαμβάνεται σε κεντρικό επίπεδο. Σε άλλες χώρες με αποκεντρωμένη διοίκηση το ποσοστό είναι 35%. Στόχος αποτελεί η απελευθέρωση της δημιουργικής πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις ανάγκες του σχολείου. Ενδεικτικές ρυθμίσεις είναι: ελεύθερη επιλογή βιβλίου ώστε οι εκπαιδευτικοί να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν να διδάξουν. Όλο αυτό το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή βιβλιοθήκη για να κατευθύνουν οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές σε πηγές. Ελευθερία ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών. Σήμερα υπάρχει ένα αναλυτικό πλάνο για το πότε πρέπει να μπαίνουν διαγωνίσματα και πόσες ώρες. Εμείς λέμε ότι οι εκπαιδευτικοί ξέρουν καλύτερα και τους αφήνουμε να αξιολογούν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν τους μαθητές τους», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης ρώτησε την υπουργό πόσα παιδιά τελικά θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, ενώ αναφερόμενος στην έναρξη της επόμενης χρονιάς σημείωσε: « πως θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και τα πανεπιστήμια; Ισχυρή σύσταση να κάνουν εμβόλιο διαφορετικά να χηρσιμοποιηθούν τα τεστ με υγειονομική υποστήριξη». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως αναβιώνει ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος και εκτίμησε πως πρόκειται για ένα τιμωρητικό μοντέλο αξιολόγησης εκπαιδευτικών.

«Δεν κάνατε διάλογο με κανέναν. Διαβάστε την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, όλοι είναι εναντίον του νομοσχεδίου. Με ποιον κάνατε διάλογο με τον εαυτό σας;», πρόσθεσε.

«Το νομοσχέδιο έρχεται ύστερα από μακρά περίοδο προετοιμασίας γι’ αυτό ο πήχης είναι ψηλά! Έγιναν προσπάθειες να κατατεθεί και στο παρελθόν ωστόσο για ευνόητους λόγους οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν! Το νομοσχέδιο κινείται στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Όπως νομοθετούσαν τότε νομοθετείτε εσείς σήμερα με κλειστά τα σχολεία!», είπε ο Δημ. Κωνσταντόπουλος από το ΚΙΝΑΛ με τον Γ. Δελλή του ΚΚΕ να ζητά 60.000 συνολικά προσλήψεις στην εκπαίδευση. « Ανακοινώσατε 12.000, χρειάζονται άλλες 48.000», είπε χαρακτηριστικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ