Νίκη Κεραμέως: Ο πολίτης που θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, πρέπει να μπει στην πλατφόρμα τουλάχιστον 40 μέρες πριν τις ευρωεκλογές

Νίκη Κεραμέως: Ο πολίτης που θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, πρέπει να μπει στην πλατφόρμα τουλάχιστον 40 μέρες πριν τις ευρωεκλογές

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές και εξήγησε αναλυτικά την διαδικασία και τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η θέσπιση της επιστολικής ψήφου ανακοινώθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νίκη Κεραμέως: Ο πολίτης που θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, πρέπει να μπει στην πλατφόρμα τουλάχιστον 40 μέρες πριν τις ευρωεκλογές

«Ισχύει για Έλληνες πολίτες που μένουν είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, χωρίς κανέναν περιορισμό. Θα ανοίξει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφού ψηφιστεί ο νόμος. Ο κάθε πολίτης που θέλει να ψηφίσει με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να μπει στην πλατφόρμα τουλάχιστον 40 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή μέχρι τα τέλη Απριλίου», είπε αρχικά η Νίκη Κεραμέως.

«Για να το δηλώσετε αυτό θα χρειαστεί ταυτοπροσωπία, μέσω κωδικών Taxis, θα έρθει μήνυμα επαλήθευσης στο κινητό, για να βεβαιωθούμε ότι πράγματι είστε εσείς που δηλώνετε. Κάνω τη δήλωση, λέω ότι θέλω να ψηφίσω με επιστολική ψήφο, θα μου έρθει ο φάκελος, ο οποίος περιέχει 5 ξεχωριστά πράγματα: το έντυπο των οδηγιών για τους εκλογείς, το ψηφοδέλτιο που έχει όλα τα κόμματα, βάζεις «τικ» στο κόμμα και μετά διαλέγω τον υποψήφιο που θέλω. Υπάρχει χαρτί με όλα τα ονόματα των υποψηφίων ανά κόμμα. επιλέγω το αντίστοιχο κόμμα και μετά βάζω τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο. Μπορώ να βάλω μέχρι 4 σταυρούς», επισήμανε η Νίκη Κεραμέως.

«Το ψηφοδέλτιο μπαίνει μόνο του μέσα στον ειδικό φάκελο με γνήσιο, είναι ανώνυμο και μετά κλείνει. Συμπληρώνω ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση ότι ήμουν μόνος μου όταν έκανα τη διαδικασία, κ.ο.κ. όλα αυτά μαζί τα βάζω στον φάκελο επιστροφής στο αρμόδιο Πρωτοδικείο. Αυτό πρέπει να φτάσει μέχρι και την προηγουμένη των εκλογών, δηλαδή Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17.00», πρόσθεσε η κ. Κεραμέως.

«Κυριακή πρωί ανοίγει ο φάκελος, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα με έχει σβήσει από τους καταλόγους των φυσικών εκλογικών τμημάτων και διαχωρίζεται ο φάκελος. Η ψήφος μου, ο φάκελος μπαίνει στην κάλπη σαν να ψήφιζα στο φυσικό εκλογικό κέντρο. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Ο φάκελος θα πάει με κούριερ, δεν μπορεί να τον πάει κανείς μόνος του. Τα πακέτα επιστολών θα σταλούν περίπου 20 μέρες πριν τις εκλογές και θα είναι στην ευθύνη του εκλογέα να το στείλει εγκαίρως. Η αποστολή των φακέλων θα γίνει πρώτα στο εξωτερικό. Το πακέτο θα παραδοθεί στον ίδιο που θέλει να ψηφίσει διά επιστολικής ψήφου, με την προαναφερθείσα διαδικασία», συμπλήρωσε.

Νίκη Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Είναι ένα μέτρο εξόχως κοινωνικό

«Αυτό αλλάζει το τοπίο και για τους απόδημους Έλληνες και γι’ αυτούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Μέχρι τώρα για τους απόδημους υπήρχαν πολλοί νομικοί περιορισμοί. Αυτά καταργήθηκαν όλα το καλοκαίρι που μας πέρασε. Η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι πρέπει να λύσουμε κάποια εμπόδια, για παράδειγμα οι φοιτητές ή οι εργαζόμενοι και το κάναμε αφού εργαστήκαμε μεθοδικά. Λύσαμε τα πρακτικά εμπόδια για την ψήφο», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

«Αν αργήσει κάποιος σάκος, ή οτιδήποτε φτάσει μετά το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17.00, δεν θα λαμβάνεται υπόψιν, γι΄ αυτό θα σταλούν νωρίτερα τα πακέτα. Ήμασταν από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν το κάναμε. Είναι ένα μέτρο εξόχως κοινωνικό», κατέληξε η υπουργός Εσωτερικών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ