Κωστής Χατζηδάκης, ένας απόλυτα επιτυχημένος υπουργός
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης, ένας απόλυτα επιτυχημένος υπουργός

Η αποτελεσματικότητα ενός υπουργού δεν προσδιορίζεται μόνο από το έργο του. Χαρακτηρίζεται και από την σύγκριση προς τον προκάτοχό του.

Και μόνο λοιπόν να επιχειρηθεί ένας παραλληλισμός των όσων επέτυχε στο υπουργείο Εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης με όσα άφησε πίσω του ως ολετήρας της κοινωνικής πρόνοιας ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αρκεί για να εκτιμηθεί η προσφορά του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας στο κοινωνικό σύνολο.

Ένα μικρό παράδειγμα, πριν επισημάνουμε την τεράστια δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο υπουργείο από την ημέρα που το ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης αποτελεί η διαφορά της πολιτικής του –στο πλαίσιο της γενικότερης βεβαίως κυβερνητικής πολιτικής- στο πολύ ευαίσθητο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, αυτό των απομάχων. Όταν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις στο εισόδημά τους, όταν επί εποχής Κατρούγκαλου είχαν συντελεστεί 29 άμεσες ή έμμεσες περικοπές συντάξεων! Ειδικότερα μέσα στο 2022 οριστικοποιήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας τέσσερα διαφορετικά είδη συνταξιοδοτικών αυξήσεων. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους η αύξηση στις συντάξεις είναι 7,75%. Συγχρόνως καταργήθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενώ καταβλήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250  ευρώ. Όλ’ αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα ότι ένας στους δύο συνταξιούχους είδε τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη. Ποια η σύγκριση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Η Αριστερά έκανε μόνο περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων για όλο το διάστημα που κυβέρνησε.

Αλλά εκτός από τις περικοπές που βίωσαν οι απόμαχοι της εργασίας, κοινωνικό άχθος αποτελούσε η καθυστέρηση της απονομής συντάξεων. Επί ΣΥΡΙΖΑ ο ΕΦΚΑ εμφάνιζε 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις!! Πρωτοφανής αντικοινωνική κυβερνητική επίδοση.

Με τον Κωστή Χατζηδάκη επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας, πριν κλείσει διετία είχαν εκδοθεί 470.000 νέες συντάξεις. Και έχουν εκκαθαριστεί οι εκκρεμότητες της πενταετίας 2016-2021, πλην ίσως κάποιων μεμονωμένων προβληματικών περιπτώσεων. Και κάτι πρωτοφανές σε σύγκριση με ό, τι συνέβαιναν στο παρελθόν. Έχει εκδοθεί το 85% των συντάξεων οι αιτήσεις των οποίων είχαν υποβληθεί μέσα στο 2022. Αξίζει ακόμη μία συγκριτική παρατήρηση:

Πρώτον, ο ΕΦΚΑ πλέον μπορεί και εκδίδει περισσότερες από 1250 συντάξεις την ημέρα, όταν το 2019, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκδίδονταν μόνο 500.

Δεύτερον, ο μέσος όρος απονομής σύνταξης από 18 μήνες μειώθηκε στους 2!. Τόσο χρόνος απαιτούνταν για την έκδοση σύνταξης το 2019.

Τρίτον και σημαντικό, όσον αφορά στην εργώδη προσπάθεια που έγινε για τον στόχο αυτό. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με λιγότερους από 900 υπαλλήλους.

Ας πάμε τώρα σε μία ιδιαίτερα αντικοινωνική πραγματικότητα που συνιστά η ανεργία. Η κυβέρνηση επέτυχε να την μειώσει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Πως επιτεύχθηκε αυτό; Με τον συντονισμό των πολιτικών των συναρμόδιων υπουργείων. Ειδικότερα οι χαμηλότεροι φόροι και οι χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές που καθιερώθηκαν αποτέλεσαν ένα πρόσθετο κίνητρο για επενδύσεις που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν υπήρχαν με την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση. Επιπλέον ο Νόμος Προστασίας της Εργασίας που προώθησε το αρμόδιο υπουργείο του οποίου προΐσταται ο Κωστής Χατζηδάκης επέτυχε την απόλυτη ισορροπία μεταξύ της στήριξης της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Εξ άλλου στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του ο Κωστής Χατζηδάκης προώθησε Νόμο που αποβλέπει στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, που είναι και το βασικό ζητούμενο στην λειτουργία των δημοσίων Υπηρεσιών. Πως επιτεύχθηκε αυτό; Δόθηκαν κίνητρα παραγωγικότητας στους συνεπείς και αποδοτικούς υπαλλήλους, ενώ ετέθησαν προ των ευθυνών τους όσοι υπάλληλοι δεν εξυπηρετούσαν τους πολίτες. Τα πειθαρχικά συμβούλια συγκροτούνταν χωρίς την συμμετοχή συνδικαλιστών!!

 Παράλληλα επιδιώχθηκε η προσέλκυση προσοντούχων στελεχών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Και κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό. Αξιοποιήθηκε η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ που ρήμαζε ανεκμετάλλευτη.

Επίσης ιδιαίτερα καινοτόμος πρωτοβουλία που είναι μία κυριολεκτικά επαναστατική μεταρρύθμιση στον εργασιακό χώρο- ήταν η καθιέρωση από τον Κωστή Χατζηδάκη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Άρχισε να εφαρμόζεται σε τράπεζες και σούπερ μάρκετς και αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων. Με την καθιέρωσή της καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο η άφιξη και αποχώρηση του εργαζόμενου από τον χώρο της εργασίας του. Κι έτσι αποφεύγονται τυχόν καταχρήσεις από την εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων.

Το καινοτόμο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας θα επεκταθεί στις ασφαλιστικές εταιρίες και τις εταιρίες σεκιούριτι με τις οποίες έχει ανοίξει και ο σχετικός διάλογος για την εφαρμογή της και στους συγκεκριμένους κλάδους. Θα ακολουθήσει η εφαρμογή στην βιομηχανία και στις ΔΕΚΟ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης συγκρότησε και μία νέα ανεξάρτητη Αρχή, την Επιθεώρηση Εργασίας που αποτέλεσε ένα καινούργιο ξεκίνημα για τους ελέγχους στην αγορά εργασίας. Έλεγχοι που αποβλέπουν στην άρση των αδικιών σε βάρος των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις.  Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπήρξε και η απάντηση στους ψευδείς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι τάχα θέλει να καταργήσει το 8ωρο.

Αυτές οι μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας και του Κωστή Χατζηδάκη ανέδειξαν και το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης στην πράξη. Και βεβαίως δεν είναι μόνον αυτές. Επιγραμματικά μπορούμε να υπενθυμίσουμε ότι:

  • Η διάδοχος του ΟΑΕΔ Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης επέτυχε να προσφέρει το 2021 95.000 θέσεις εργασίας (67.500 από προγράμματα νέων θέσεων εργασίας και 27.500 από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας). Ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε 6 νέα προγράμματα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία θα προσφερθούν 68.000 νέες θέσεις εργασίας, με έμφαση στους νέους, στις γυναίκες, στα άτομα με αναπηρία και στους μακροχρόνια ανέργους.
  • Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ψηφιοποιήθηκαν. ΚΙ έτσι εκτός από την εξέταση από τους γιατρούς η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας γίνεται ηλεκτρονικά. Να σημειώσουμε επίσης ότι καταργήθηκε το παράβολο των 46 ευρώ που κατέβαλαν μέχρι τώρα οι πολίτες που ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ. Παράλληλα με αυτά καθιερώθηκε και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας που αποδεικνύει την ιδιότητα των συγκεκριμένων ατόμων, ως ατόμων με αναπηρία.
  • Από 1ης Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε η μεταρρύθμιση των ατομικών «κουμπαράδων» στις επικουρικές συντάξεις των νέων, μέσω της λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Επί σειράν ετών οι αριστεροί μονοπωλούσαν την κοινωνική ευαισθησία. Κυβέρνησαν και διέψευσαν οι ίδιοι τον ισχυρισμό τους αυτόν. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν χειροπιαστά δείγματα για το ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται γι΄αυτούς. Πρωταγωνιστής σ΄αυτό το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε το υπουργείο Εργασίας. Και ασφαλώς και ο επικεφαλής του Κωστής Χατζηδάκης που συντόνισε όλες αυτές τις προσπάθειες που κατέληξαν σε ευεργετικά μέτρα υπέρ των εργαζομένων….

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ