Κρατά κλειστούς τους πομπούς του το Oruc Reis -Σε απομόνωση η Τουρκία, διεθνής καταδίκη για τη στάση της

Κρατά κλειστούς τους πομπούς του το Oruc Reis -Σε απομόνωση η Τουρκία, διεθνής καταδίκη για τη στάση της

Κλειστούς κρατά τους πομπούς του το Oruc Reis με την Τουρκία, να προκαλεί για άλλη μία φορά αντιδράσεις με τις έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι αντιδράσεις δεν έρχονται μόνο από την Αθήνα, αλλά και από το εξωτερικό, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ευρωπαίους διπλωμάτες να αναφέρουν σε έντονο τόνο πως είναι ενοχλημένες από τη νέα αυτή κίνηση της Αγκυρας.

Ενοχλημένη η Γερμανία με την Τουρκία

Η χθεσινή επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο ήταν ιδιαίτερης σημασίας, από την στιγμή μάλιστα που ο Γερμανός ΥΠΕΞ αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει μετά και στην Αγκυρα. Ο Μάας, στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Μητσοτάκη, Δένδια, αλλά και τον Κύπριο ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδη, τόνισε πως πλέον είναι στο χέρι της Αγκυρας να δημιουργήσει τις συνθήκες για διάλογο, καθώς με την τελευταία «εξόρμηση» του Oruc Reis δημιούργησε νέα ένταση στην περιοχή.

«Είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις» δήλωσε από την Λευκωσία και είναι χαρακτηριστική η ενόχληση από πλευράς Γερμανίας, καθώς ο ΥΠΕΞ της χώρας σημείωσε πως για να γίνει εποικοδομητική συζήτηση, θα πρέπει « επιτέλους να συμβάλει σε αυτό η Τουρκία».

Αργότερα, στο δείπνο με τον Νίκο Δένδια, τόνισε εκ νέου πως η Γερμανία είναι «εξαιρετικά ενοχλημένη» από τις προκλήσεις της Αγκυρας.

Ο Μάας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, σχολιάζοντας πως ήταν μία «περιττή και προκλητική» κίνηση από πλευράς Αγκυρας «που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».

Νέα αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Τουρκία εκτός των χωρών της ΕΕ, βρίσκει απέναντί της και τις ΗΠΑ, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πολλοστή φορά ζήτησε από την Αγκυρα να «σταματήσει τις προκλήσεις» και να ξεκινήσει «συνομιλίες με την Ελλάδα».

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχίσει έτσι

Την ίδια ώρα, από την ελληνική πλευρά μετά την εμφάνιση του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο για διάλογο από την στιγμή που η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει τις προκλητικές της κινήσεις. Ενώ η Αθήνα περίμενε… σήμα από την Αγκυρα για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, η τουρκική πλευρά άρχισε πάλι τις έρευνες, γεγονός που επανέφερε στην συζήτηση το θέμα των κυρώσεων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του κ. Μητσοτάκη στον Μάας: «Η Τουρκία είτε πρέπει να ανανεώσει τη σχέση και την συνεργασία της με την Ευρώπη, είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά», σχολίασε προσθέτοντας με νόημα πως «φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο». Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στην συνάντηση με τον Μάας πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές υπό αυτές τις συνθήκες, κάτι που σημείωσε σε δηλώσεις του και ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλά και ο Σ. Πέτσας.

Ηδη ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, καθώς παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, η στάση της την επαναφέρει στο προσκήνιο, καθώς υπάρχουν εκ νέου αντιδράσεις εντός της ΕΕ, όπως αυτή του Αυστριακού καγκελάριου Σ. Κουρτς, ο οποίος επανάφερε με την σειρά του το θέμα των κυρώσεων προς την Αγκυρα.

Νεύρα στην Αγκυρα, επεισόδιο Τσαβούσογλου -Λίντε

Την ίδια ώρα, με την Τουρκία να είναι απομονωμένη διπλωματικά, δεν κρύβεται ο εκνευρισμός της σε κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστικό ήταν το φραστικό επεισόδιο του Μελβούτ Τσαβούσογλου με τη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, με αφορμή δηλώσεις της τελευταίας για τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

Η Λίντε έθεσε το ζήτημα της τουρκικής στάσης σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας από τον Τσαβούσογλου να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Συρία και η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος της απάντησε σε έντονο ύφος: «Ποια είστε εσείς που τα λέτε αυτά; Ποιος σας έδωσε εντολή να τα πείτε αυτά; Τα κάνετε για να υποστηρίξετε το PKK. Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες;».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS