Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό

«Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 950 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».


Εφ'όλης της ύλης ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σε σχέση με την ακρίβεια.

Θα ξαναχτίσουμε το μαιευτήριο της Μαριούπολης

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε μία σύγκριση των επιπτώσεων του πολέμου και της οικονομικής κρίσης του 2008, τονίζοντας πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία φάση όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Μίλησε για ένα παγκόσμια εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο συνεχώς ανατροφοδοτείται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα με τις επιλογές που έκανε στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με το δίκαιο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις», είπε.

«Στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται ιδίως στην φρίκη της Μαριούπολης. Δεν διστάσαμε να προτάξουμε στις ρωσικές κάννες ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια. Δέσμευσή μου είναι να οικοδομηθεί από την χώρα μας ξανά το μαιευτήριο Μαριούπολης και αυτό αποτελεί ελάχιστη οφειλή. Στάση αρχής και διπλωματικής συνέχειας καθώς τιμούμε τις συμμαχίες μας για να μπορούμε και εμείς αν χρειαστεί να απαιτεί».

«Στην Ουκρανία αντιμάχεται ο σύγχρονος πολιτισμός με τον ανατολίτικο δεσποτισμό του παρελθόντος. Πρέπει να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαης αλλαγής συνόρων και η προσπάθεια κάθε ηγέτη που θέλει να γίνει αντιδημοκρατικά ηγεμόνας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την δημοκρατία», πρόσθεσε, τόνισε.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και την αυξανόμενη ακρίβεια, τόνισε ότι «η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης». Σημείωσε παράλληλα πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση αυτής της κατάστασης.

«Η πρόσφατη πτώση του φυσικού αερίου έγινε γιατί οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευρωπαϊκή συνεργασία». Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, σαφής και τολμηρή γιατί κερδίζουν χρόνο οι λαϊκιστές με τον τρόπο που ξέρουν κρύβοντας πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Προσφέρουν έωλα συνθήματα και χαϊδέυουν αυτιά όμως δένουν τα μυαλά. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται δεν είναι μόνο γεωπολιτικοί αλλά και πολιτικοί, τόνισε. Το διεθνές πληθωριστικό κύμα που οξύνεται απειλεί και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Για τις μειώσεις φόρων

«Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 950 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 350 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ. Συνολικά θα δουν μείωση κατά 40% στον φόρο στα ακίνητά τους. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει μόνο στο 1% των ζωνών, ενώ στο 65% θα υπάρξει μείωση», ανέφερε. «Να μας πείτε Κύριε Τσίπρα αν θα τα ψηφίσετε αν αυτές τις ψηφίσετε αυτές τις μειώσεις να μας πείτε θα μας απαντήσετε αν θα τους ψηφίσετε γιατί είστε ικανός να τα κάνετε και τα δύο».

Μείωση 60 φορων, εισφορων και φοροελαφρύνσεων που θα τεθουν σε εφαρμογή από 1η Μαιου του 2022: Η επιδότηση 80% στο φυσικό αέριο και ρεύμα, θα δοθούν 200 ευρω τον Απρίλιο σε 900 χιλιαδες χαμηλοσυνταξιούχους, επιδοτούμε τα καύσιμα και δεν το κάνουμε οριζόντια, για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ.

Για τα μέτρα ενίσχυσης, τόνισε ότι σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους θα δοθεί απευθείας στήριξη 200 ευρώ για τον Απρίλιο. «Επιδοτούμε τα καύσιμα. Το κάνουμε για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένη ποσότητα, τα 60 λίτρα τον μήνα. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την μέση κατανάλωση στα 57 λίτρα τον μήνα. Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα, 28 λεπτά στα νησιά μας».

«Σχέδιο που συνδυάζει άμεσες παρεμβάσεις και σχέδιο για σταδιακή απεξάρτηση ενεργειακή από Ρωσία. Αναγνωρίζω τα τεχνικά εμπόδια που συναντά η προσπάθεια αυτή. Αρκεί μια χώρα να διαφωνήσει για να μην ληφθεί η οποιαδήποτε πρόταση. Δεν ξεχνώ ότι τελικά η πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή αλλά χρειάστηκαν 4 μήνες εντατικών ζυμώσεων».

Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας» Η κρίση όμως έχει την ρίζα της πολύ μακριά από την πατρίδα μας. Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με δυναμισμό και φειδώ με τόλμη και κυρίως με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο προορισμός μας παραμένει ο ίδιος: διατηρήσιμη ανάπτυξη. Οντως τα νερά είναι αχαρτογράφητα και το σκάφος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Ο μόνος δρόμος είναι η ρότα της δημοσιονομικής ισορροπίας».

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας: «Μιλούσατε για ύφεση Μητσοτάκη, για πανδημία Μητσοτάκη, τώρα μιλάτε για ακρίβεια Μητσοτάκη. Νομίζετε πως δεν υπάρχουν πολίτες που ξέρουν τι συμβαίνει στον κόσμο, νομίζετε ότι πάλι η Ελλάδα είναι μία μοναδική εστία ακρίβειας σε έναν κόσμο που ''ευημερεί'' και έτσι νομίζετε πως θα βελτιώσετε τη δημοσκοπική σας εικόνα; Κανείς δεν είπε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις απώλειες που έφερε η ακρίβεια. Όποιοι τα λένε αυτά είναι γιαλαντζί προοδευτικοί για να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά όλων των ψηφοφόρων».

«Τότε στην αρχή της πανδημίας μας λέγατε, τώρα δώστε τα όλα. Τι τα κρατάτε; Το λεφτόδεντρο της αυταπάτης σας. Συγχαρητήρια τινάζετε για ακόμα μία φορά στον αέρα. Οι πολίτες έχουν την πικρή ανάμνηση από αυτά που είχατε τάξει και κάνατε τα ακριβώς αντίθετα. Ο ανήφορος είναι δύσκολος, ο κατήφορος δείχνει πιο εύκολος, αλλά στο τέλος είναι πάντα ο γκρεμός. Οι πολίτες πλήρωσαν ακριβά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», ανέφερε.

«Oι εταιρείες ενέργειας θα κληθούν να συνεισφέρουν εκεί που είχαν απώλειες οι πολίτες. Γιατί όταν συμφωνούμε σε κάτι πρέπει να φωνασκείτε, γιατί το κάνετε αυτό; Αφού όλοι συμφωνούμε πως τα μέτρα είναι σωστά. Δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν αυξημένα κέρδη».

«Πότε θα γίνει αυτό; Καλά ρωτάτε κ. Φαμέλε, είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα γίνει μόλις έχουμε το πόρισμα της ΡΑΕ, θα δούμε τα κέρδη και τότε θα υπολογίσουμε την εισφορά, όπου υπάρχουν τα υπερκέρδη, αυτά θα φορολογηθούν».

Τέλος, ανέφερε πως «πρώτος θα ήθελα να είχα ένα μαγικό ραβδί να τα λύνω όλα, δε θα ρισκάρω όμως την πορεία του τόπου για να γίνω πρόσκαιρα αρεστός. Μόνο με την αλήθεια κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες, εξαντλούμε τα περιθώρια των δυνάμεών μας χωρίς να εξαντλούμε τις δυνατότητες μας».

Έκλεισε κάνοντας νύξη στον Αλέξη Τσίπρα και το αίτημά του για εκλογές, αναφέροντας ότι «κ. Τσίπρα είναι ώρες συσπείρωσης κι όχι ώρα αντιπαράθεσης. Το κόμμα σας έταξε στους πάντες τα πάντα για να πάρει απ’όλους τα πάντα. Αφήστε κατά μέρους αυτό το αίτημα απελπισίας για εκλογές. Εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος της 4ετίας. Μη ζητάτε λοιπόν, ξέρετε πως δε θα γίνουν αλλά όποτε και να γίνουν θα τι ς χάσετε. Μη σπαταλάτε τζάμπα την ενέργειά σας, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να σταθούμε δίπλα τους. Από εμάς οι πολίτες ζητούν δουλειά και αποτελέσματα, εγώ από την αντιπολίτευση ζητώ προτάσεις, κοστολογημένες προτάσεις. Όποιος αρχηγός ανέβει στο βήμα να μας πει πόσο στοιχίζει και από που θα τα βρει τα 5-6 δισ. Να μας τα κοστολογήσετε και ποιους φόρους θα αυξήσετε για να τα βγάλετε. Τότε θα έχετε κερδίσει το δικαίωμα ο λαός να σας ξανακούσει».

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS