Μητσοτάκης: Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 - Δεν θα πάμε σε lockdown για τους ανεμβολίαστους

Μητσοτάκης: Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 - Δεν θα πάμε σε lockdown για τους ανεμβολίαστους

Απέκλεισε νέο lockdown - Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση εμβολιασμού - Είπε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού συναντά «τείχος άρνησης» από σκληρές μειοψηφίες - Πολύ δύσκολη η εφαρμογή εισόδου με τεστ στις εκκλησίες 

Σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός μιλά στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων Ράνιας Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει»
«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στη χώρα μας με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά κατηγορηματικός αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί εκ νέου lockdown. «Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι 3 στους 4 Έλληνες έχουν πράξει το σωστό, έχουν εμβολιαστεί για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που αφορά μια μειοψηφία» είπε.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως χθες ανακοινώθηκε ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο δίνει πρώτον έμφαση στην μόνη ουσιαστική λύση για να βάλουμε μια τελεία στην πανδημία, δηλαδή το εμβόλιο, προτάσσοντας την επικοινωνία και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην τρίτη δόση.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές μετά τους έξι μήνες και οι άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν έχουν κάποια δυσκολία να πεισθούν για να κάνουν την τρίτη δόση.

Αναφορικά με την πρόταση Φίλη, να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την παρέλευση έξι μηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε. «Είναι κατ’ αρχάς θετικό το γεγονός ότι με κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης μπορούμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση». Ο πρωθυπουργός πάντως επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως έχουμε μεγάλη δυσκολία να πείσουμε όσους έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την τρίτη δόση.

Απαραίτητη η τρίτη δόση
«Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες, ειδικά όμως για τους πιο ηλικιωμένους» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός που σημείωσε πως η χώρα είναι πρωταθλήτρια στο τέστινγ, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί και τα αυξημένα κρούσματα σε έναν βαθμό.

«Το τέστινγκ των ανεμβολίαστων δεν είναι μια τιμωρία, είναι προστασία για τους ίδιους και για όλους τους υπόλοιπους» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ΕΣΥ, σημείωσε πως αυτό ενισχύεται στα όρια των δυνατοτήτων του και συμπλήρωσε πως «βρισκόμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε πέρσι τον Μάρτιο».

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν είναι χαμένη η μάχη να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι. «Κάθε μέρα 5, 6, 7.000 κάνουν το βήμα και επιλέγουν να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να κάνουν την πρώτη δόση» είπε.

«Ήρθαμε σε σύγκρουση με την εκκλησία»
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την είσοδο ανεμβολίαστων χωρίς τεστ στις εκκλησίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε. «Θέλω να θυμίσω ότι εμείς κλείσαμε τις εκκλησίες, δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Ήρθαμε σε σύγκρουση με την εκκλησία» είπε.

«Ίσως ο κύριος Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία να ανάψει ένα κερί» σημείωσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως στηλίτευσε την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όπως είπε, αρκέστηκε στην κριτική του στο ζήτημα των εκκλησιών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι δύσκολο να υπάρξει έλεγχος στις εισόδους των τόπων θρησκευτικής λατρίας. «Αν υπήρχε τρόπος αυτό να εφαρμοστεί θα ήμουν πρώτος να το συζητήσω» είπε.

Δεν συζητάμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού


Σε ό, τι αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως αυτή έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά τους. Ο πρωθυπουργός άλλωστε τόνισε πως η κυβέρνηση δεν συζητά το μέτρο αυτό για άλλες ομάδες πολιτών.

«Από ένα σημείο και πέρα χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποστήριξε πως πιο αυστηρά μέτρα θα έφερναν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού πρότεινε «να επιχειρήσουμε να πείσουμε τουλάχιστον τους μισούς να εμβολιαστούν».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απηύθηνε ειδική έκκληση στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Αν είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν το εμβόλιο να προσέχουν πάρα, πάρα πολύ» είπε χαρακτηριστικά. «Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα το σύστημα πιέζεται. Αλλά άλλη είναι η αντιμετώπιση που μπορεί να έχει κάποιος όταν ένα σύστημα δεν πιέζεται» είπε.

Κλείνοντας το θέμα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Πολιτεία εξαντλεί τα όρια της πειθούς και θα εξακολουθεί να το κάνει. Κάθε μέρα ασχολούμαστε, σκεφτόμαστε, μελετάμε, συζητούμε με όλους τους επιστήμονες».

Μάλιστα, άσκησε κριτική στην πρόταση της αντιπολίτευσης για επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής. Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είπε.

Δεν πρόκειται να κάνουμε «Πράσινη Μετάβαση» στις πλάτες των πολιτών
Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη στη Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτές οι διασκέψεις είναι η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν όλες οι χώρες μαζί και να αναλάβουν δεσμευτικούς όρους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις αφορούν το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη και πως πολλές από τις πολιτικές στη χώρα μας απορρέουν από τέτοιες δεσμεύσεις.

Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ”Πράσινη Μετάβαση” στις πλάτες των πολιτών» και πως ειδικά στη Δυτική Μακεδονία «θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα».

Μετά από σχετική ερώτηση είπε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν ήρθε στη Γλασκώβη ο Ταγίπ Ερντογάν και δήλωσε ότι τα θέματα του περιβάλλοντος θα μπορούσε να είναι πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατώτατος Μισθός
Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022.

Αγρότες

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα* καθώς και για τους νέους αγρότες.

Δείτε:

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS