Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εχετε μεγάλη ευθύνη για τον εφησυχασμό που μας οδήγησε στο δεύτερο lockdown

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εχετε μεγάλη ευθύνη για τον εφησυχασμό που μας οδήγησε στο δεύτερο lockdown

Εφ' όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στην πρωτολογία του πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για το κλίμα εφησυχασμού που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα αλλά και γιατί δεν ενίσχυσε όσο έπρεπε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερο lockdown.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημά του για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συμφωνηθεί ένα εξάμηνο σχέδιο σωτηρίας το οποίο θα περιλαμβάνει ενίσχυση του ΕΣΥ, πάγωμα των νόμων που πλήττουν την κοινωνική συνοχή και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Πρότεινε, μάλιστα, την Α. Λινού για τη θέση λέγοντας, όμως, ότι υπάρχουν κι άλλοι άξιοι επιστήμονες που θα μπορούσαν να συζητηθούν.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Τσίπρα

Προκλητικός και διχαστικός ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του

Περίμενα να πείτε ένα «πέσαμε έξω» όπως χθες ο κ. Γεωργιάδης.

Αυτή η χώρα έχει μόνο ατομική ευθύνη;

Δεν έχετε καμία ευθύνη εσείς για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη και λέγατε "νικήσαμε τον κορωνοϊό";

Προσπαθήσατε να εκμεταλλευτείτε τη συλλογική επιτυχία όλων των Ελλήνων. Και λέγατε "ευτυχώς που ήμουν εγώ και όχι ο Τσίπρας".

Ήρθατε εδώ σήμερα να μας πείτε ότι δεν κάνατε κανένα λάθος. Και να πείτε ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι και ο τρόπος διασκέδασης. Μόνο αυτό φταίει; Δεν φταίει ο συνωστισμός στα ΜΜΜ;

Καμία ευθύνη για τις τάξεις στα σχολεία; Που νομοθετήσατε μέσα στο καλοκαίρι για αύξηση του αριθμού ανά τάξη στα σχολεία; Σε εργασιακούς χώρους που δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας πουθενά; Εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα;

Δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειοψηφία των ανθρώπων στη χώρα.

Μας είπατε το αμίμητο ότι όσες ΜΕΘ κι αν είχαμε δεν θα έφταναν γιατί πάλι θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα. Μα είναι αυτό επιχείρημα; Τότε γιατί δεν καταργήσατε κι αυτές που έχουμε;

Η ουσία είναι ότι υπήρξε ένας εγκληματικός εφησυχασμός. Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αλλά και πιο νωρίς με τον τρόπο που ανοίξατε τον τουρισμό.

Το πρόγραμμά σας είναι αντιλαϊκό, αντικοινωνικό και θα έπρεπε σε αυτές τις συνθήκες να το αναστείλετε.

Η πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ μετά την έναρξη της πανδημίας είναι περίπου στα 200 κρεβάτια.

Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι από τις 50 ΜΕΘ που έδωσε η Βουλή στο Σωτηρία λειτουργούν οι 9. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Υπάρχει υποστελέχωση στο ΕΣΥ επειδή αρνείστε κατηγορηματικά να κάνετε μόνιμες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στο ΕΣΥ πάνω από 100.000 εργαζόμενους και τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι.

Δεν έχετε ενισχύσει το ΕΣΥ γιατί πιστεύετε ότι είναι για πέταμα και ο μόνος τρόπος να αναστηλωθεί δεν είναι η ενίσχυση και οι προσλήψεις αλλά οι ΣΔΙΤ. Δηλαδή η αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ από τους ιδιώτες. Για αυτό δεν θέλετε να το ενισχύσετε. Γιατί μετά θα σας είναι βάρος για το πρόγραμμα που θέλετε να υλοποιήσετε.

Αυτή την ώρα γίνεται διαλογή στα νοσοκομεία. Ξέρετε από ποιούς; όχι στους covid ασθενείς. Αλλά στους μη covid ασθενείς. Γιατί όταν έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία, τι σημαίνει; Επιλέγει ο γιατρός ποιον θα οδηγήσει στο χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ενισχύσατε όσο πρέπει το ΕΣΥ αυτούς τους οκτώ μήνες.

Θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ και αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όλο αυτό το διάστημα;

Ο Ξανθός και ο Πολάκης επέδειξαν σοβαρό έργο στο υπουργείο Υγείας. Σε συνθήκες μάλιστα δημοσιονομικής ασφυξίας.

Μακάρι να είχα μία αντιπολίτευση όπως αυτήν που έχετε εσείς σήμερα κ. Μητσοτάκη.

Εσείς ζητούσατε εκλογές επί 3,5 χρόνια. Δεν δίστασε ακόμα και να αξιοποιήσει πολύ άσχημες στιγμές με τραγωδίες, όπως και δεν δίστασε στη Συμφωνία των Πρεσπών που σήμερα λέει ότι την "τιμά και την τηρεί και δίνει και μάχες" όπως μας είπε ο κ. Ζάεφ.

Φτάσατε στο σημείο να ζητάτε την παραίτηση της κυβέρνησης επειδή είχαμε 40 νεκρούς από την εποχική γρίπη. Αυτή ήταν η αντιπολίτευση που κάνατε. Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτό τον δρόμο γιατί θέλαμε να είμαστε πρωτίστως χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία. Αυτές είναι οι δικές μας αξίες. Δεν είναι η τυμβωρυχία. Και βάλαμε πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Δεν θα βάλουμε όμως πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής.

Ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας ως ένα πρώτο βήμα ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Σας είπαμε να ζητήσετε βοήθεια των πολιτικών κομμάτων και να συγκαλέσετε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όχι για να μας ενημερώσετε αλλά για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας.

Δεν είναι πρώτιστο για εμάς τώρα να πούμε πάμε σε εκλογές. Γιατί τώρα πεθαίνουν άνθρωποι.

Να συνεννοηθούμε στη βάση τριών απλών και αυτονόητων αξόνων.

Την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μην βρεθεί ξανά στα όριά του. Την κοινή συμφωνία όλων μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το όποιο θα έχουμε συμφωνήσει. Και τρίτον, του παγώματος όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας κ. Κικίλια. Σας έχει ξεπεράσει η κρίση. Υπάρχουν πρόσωπα κοινής αποδοχής. Θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός να σας κάνει υπουργό Αθλητισμού. Καλύτερος θα ήσασταν από τον κ. Αυγενάκη. Υπάρχουν άνθρωποι κοινής αποδοχής. Προτείνω την κ. Λινού για υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής. Θέλετε κάποιον άλλον; Ας βρούμε κάποιον άλλον. Υπάρχουν δεκάδες αξιόλογοι επιστήμονες σε αυτόν τον τόπο

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ