Lockdown: Το κυβερνητικό σχέδιο για το «άνοιγμα» της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων

Lockdown: Το κυβερνητικό σχέδιο για το «άνοιγμα» της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων

Με τη χώρα να βρίσκεται σε καθολικό lockdown και τις γιορτές να πλησιάζουν, πολίτες και επαγγελματίες όλων των κλάδων, μετρούν αντίστροφα, προσδοκώντας στο άνοιγμα της αγοράς.

Το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς

Προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της κουρασμένης κοινωνίας και της καταπονημένης οικονομίας από το lockdown που επέβαλε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή για τους πολίτες ενόψει των Χριστουγέννων.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τα καταστήματα θα ανοίξουν κλιμακωτά και με διαφορά 3 με 4 μέρες μεταξύ τους

Ο υπουργός περιέγραψε τον οδικό χάρτη του ανοίγματος της αγοράς εξηγώντας τι θα συμβεί αν υπάρξει συνωστισμός και ποιες είναι οι ποινές για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα

Το πρώτο βήμα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα με το άνοιγμα των συνολικά 110 εποχικών καταστημάτων τα οποία θα λειτουργήσουν υπό αυστηρά μέτρα.

Οι κανόνες και το ωράριο λειτουργίας

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Άνοιγμα κομμωτηρίων, καταστημάτων παιχνιδιών και βιβλιοπωλείων

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αμέσως μετά προβλέπει το άνοιγμα των κομμωτηρίων, καταστημάτων παιχνιδιών, βιβλιοπωλείων και ανθοπωλείων.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, τη Δευτέρα 14 Δεκέμβριου θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες της εβδομάδας εκείνης, ανάλογα με την κίνηση που θα παρατηρηθεί τις πρώτες μέρες ανοίγματος, θα ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.

Λίγες μέρες μετά και αφού κριθεί ότι τα πράγμα είναι υπό έλεγχο και τηρούνται τα μέτρα θα ανεβάσει ρολά και το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Αυτό αναμένεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου

Τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, αν και δεν θεωρείται ακόμα σίγουρο. Σε κάθε περίπτωση, εστιατόρια και καφετέριες που λειτουργούν εντός αυτών δεν θα λειτουργήσουν.

Προκρίνεται η λύση του click away

Το σχέδιο που προκρίνεται μέχρι στιγμής είναι το click away. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να παραγγέλνουν online, ή τηλεφωνικά τα παιχνίδια και τα βιβλία της επιλογής του και στη συνέχεια, με ραντεβού, να πηγαίνουν να τα παραλάβουν.

Δηλαδή ο κόσμος δεν θα μπορεί να πηγαίνει στα καταστήματα και να ψάχνει στα ράφια, αυτά που θέλει να αγοράσει.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, ότι το click away, δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», αφού ενδέχεται εν τέλει τα καταστήματα να ανοίξουν με αυστηρά μέτρα και όριο πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Τις ανακοινώσεις κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προβεί σε ανακοινώσεις.

Λουκέτο στη διασκέδαση τη νύχτα - Κλειστά τα μπαρ μέχρι το εμβόλιο

Σε ανοιχτή συζήτηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 31ο Greek Economic Summit μιλώντας για τον κορονοϊό, αποκάλυψε δραστηριότητες που δεν ανοίξουν μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάποιες δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε το εμβόλιο. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση. Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό σε μπαρ, μέχρι να έρθει το εμβόλιο».

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Ειδικότερα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα ισχύει μία σειρά από μέτρα ώστε να μην υπάρξει εκ νέου διασπορά του κορωνοϊού μετά από μια μακρά περίοδο lockdown.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα θα γίνουν με sms ενώ το ρεβεγιόν δεν θα υπερβαίνει τους 9 καλεσμένους.

Επίσης, τις φετινές γιορτές θα πρέπει να ξεχάσουμε μπαρ, κέντρα διασκέδασης και πολυχώρους ψυχαγωγίας, καθώς, αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά προς το καλύτερο, θα παραμείνουν κλειστά. To ίδιο ισχύει για τα χιονοδρομικά, και πιθανότατα τα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Τα 4 μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι τα εξής:

1. Μπαρ και νυχτερινά κέντρα θα μείνουν κλειστά σε όλη τη διάρκεια των γιορτών.

2. Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βράδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς άσχετα με το lockdown. Μετά τις 21.00 δεν θα επιτρέπεται καμία μετακίνηση εκτός σπιτιού, πέρα από τις επείγουσες καταστάσεις.

3. Χριστούγεννα στο σπίτι με… όριο ατόμων. Ειδικότερα, ήδη στην Ευρώπη συζητείται το μοντέλο για όριο 10 ατόμων ανά σπίτι.

4. Φρένο» σε μετακινήσεις από νομό σε νομό στις γιορτές

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS