Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει με την επάρκεια ενέργειας, σε δύσκολη κατάσταση ο Πούτιν

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει με την επάρκεια ενέργειας, σε δύσκολη κατάσταση ο Πούτιν

Αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει αυτό το χειμώνα στο θέμα της ενέργειας, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και αυτά που απομένει να εφαρμοστούν, δηλώνει ο Έλληνας Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας στην Τηλεόραση της Βουλής και την εκπομπή «Βουλής Βήμα» με την Αλεξία Κουλούρη, επισήμανε ότι «απέναντι στον ξεδιάντροπο εκβιασμό της επιτιθέμενης Ρωσίας, πρέπει να έχουμε ενιαίο μέτωπο». 

Τόνισε, ακόμη, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σε δύσκολη κατάσταση, καθώς έχει προχωρήσει σημαντικά η ουκρανική αντεπίθεση. Όσο για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία και το τέλος του πολέμου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του στο Κίεβο, εκτίμησε ότι όταν υπάρξουν σημαντικά κέρδη από την πορεία της ανάκτησης εδαφών, τότε η Ουκρανία θα μπει σε μια λογική διευθέτησης και θα υπάρξει ειρήνευση. Σημείωσε μάλιστα, ότι «η Ευρώπη πρέπει να υπερηφανεύεται που βρέθηκε για άλλη μια φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Συντάχθηκε εξαρχής με τον αμυνόμενο και φαίνεται να γυρίζει το παιχνίδι». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «αν δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία η Ευρώπη θα άνοιγε διάπλατα όλες τις πόρτες που κλείσαμε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». 

Όχι γενικευμένο άσυλο σε Ρώσους που φεύγουν λόγω επιστράτευσης

Ερωτηθείς για τους Ρώσους που φεύγουν από τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση και πώς πρέπει να συμπεριφερθεί απέναντι τους η Ευρώπη, ο Έλληνας Επίτροπος είπε πως «δεν μπορούμε να δώσουμε καθεστώς γενικευμένου ασύλου, όπως έγινε με τους Ουκρανούς, επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν ή είναι σε αποστολές». Αυτή την άποψη θα υποστηρίξει και στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Σε ότι αφορά στην απειλή, από την πλευρά της Ρωσίας, χρήσης πυρηνικών όπλων ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι «το ενδεχόμενο μιας τακτικής περιορισμένης πυρηνικής απειλής πρέπει να είναι μέρος του σχεδιασμού μας». 


Η μετανάστευση ως όπλο αυταρχικών ηγετών

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης και τις διαστάσεις που έχει λάβει, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «η Ευρώπη είναι πολύ ισχυρή για να γίνει αντικείμενο εκβιασμού και απειλής από αυταρχικούς γείτονες, και έχουμε τέτοιους στη γειτονιά μας, που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση. Το αποδείξαμε και στον Έβρο και στη Λευκορωσία και στην Ισπανία. Όπως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την ενέργεια για να πλήξουν την Ευρώπη, έτσι εξίσου αυταρχικοί γείτονες επιλέγουν τη μετανάστευση». 

Οι κάλπες δεν φοβίζουν τη δημοκρατική Ευρώπη

Ερωτηθείς για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ιταλία και Σουηδία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας με νόημα ότι «όσοι κέρδισαν εκλογές υποσχόμενοι εύκολες λύσεις, με μαγικά ραβδιά και ότι θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα πέσουν χρήματα, μάλλον είδαν ότι η άσκηση κυβερνητικής πολιτικής σε μια ενωμένη Ευρώπη δεν είναι τόσο απλή. Η ενωμένη Ευρώπη προχωρά με ρεαλισμό και συμβιβασμούς. Η λύσεις βρίσκονται από όλους μαζί». 

Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από νέο κύμα λαϊκισμού 

Στο ίδιο καθησυχαστικό ύφος απάντησε ο Έλληνας Επίτροπος και για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην Ελλάδα ενόψει διπλών εκλογών. «Αυτά τα 40 χρόνια της παρουσίας μας στην Ευρώπη έχουμε καταλάβει πώς παίζεται το παιχνίδι. Και οι θεσμοί γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για μια επιστροφή στις δύσκολες, στις μαύρες στιγμές, που ζήσαμε και σχετικά πρόσφατα. Ειδικά στην Ελλάδα που περάσαμε πολλά, πάντοτε με τη στήριξη των θεσμών, πιστεύω ότι έχουμε λιγότερους λόγους να ανησυχούμε για ένα κύμα λαϊκισμού ή αναρχίας στη χώρα». 

Διαφάνεια, κανόνες και ρυθμιστικό πλαίσιο στις επισυνδέσεις

Στο θέμα των υποκλοπών είπε ότι η εξεταστική επιτροπή και η δικαιοσύνη πρέπει να φέρουν στο φως της ημέρας τα γεγονότα να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Σε εθνικό επίπεδο μέσω της δικαιοσύνης και ανεξάρτητων αρχών οι επισυνδέσεις πρέπει να γίνονται με διαδικασίες απόλυτου ελέγχου. Όσο για τα κακόβουλα λογισμικά που κυκλοφορούν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά σε όλη την Ευρώπη.    

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή από την Τηλεόραση της Βουλής:   

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS