Με 187 ψήφους παραπέμπεται σε προανακριτική ο Νίκος Παππάς

Με 187 ψήφους παραπέμπεται σε προανακριτική ο Νίκος Παππάς

Mε 187 ψήφους ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται σε προανακριτική επιτροπή για τα αδικήματα της παράβασής καθήκοντος και της δωροληψίας.

Συγκεκριμένα 187 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 85 ψήφισαν «όχι», παρών δήλωσαν 16 βουλευτές, ενώ υπήρχε και ένα άκυρο κάποιου βουλευτή που είχε ψηφίσει «ναι».

Μια συνεδρίαση στα «κόκκινα»

Από την έναρξη της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν και σημειώθηκε άγρια κόντρα ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Θάνο Πλεύρη και τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη. Αφορμή αποτέλεσε ο προκλητικός χαρακτηρισμός του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε «τη ΝΔ ως παράταξη δοσιλογισμού και μαυραγοριτισμού και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη των Κολοκοτρώνηδων, του Μακρυγιάννη και του Βελουχιώτη και η ΝΔ το κόμμα του Τσολάκογλου και προειδοποίησε ότι η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι «πολύ διαφορετική».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Πλεύρη, ο οποίος ανέφερε ότι τον κ. Πολάκη τον αντιμετωπίζουμε όπως ιστορικά αναφέρεται στο μύθο του Αισώπου, λέγοντας «εσείς του 3% , πήρατε μια φορά ποσοστό που παίρνει η ΝΔ, στις κακές της στιγμές. Είστε η παράταξη που με την άθλια διακυβέρνηση έβλαψε περισσότερο από ποτέ την δημοκρατία και τον τόπο». «Δεν ασχολούμαστε με τις ύβρεις Πολάκη, ούτε περιμένουμε να ανακαλέσει, επειδή προσέβαλε μια ολόκληρη παράταξη και όσους την ψηφίζουν» πρόσθεσε, καλώντας ωστόσο τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με την έκφραση του πρώην υπουργού του, ότι η ΝΔ είναι παράταξη δοσιλογισμού.

Απειλές Παππά : Έκανα το καθήκον μου - «Να έχετε το νου σας»

Στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε προκλητικός και απείλησε ευθέως την κυβέρνηση λέγοντας: «Να έχετε στο νου σας για το τι πολιτικό προηγούμενο θεμελιώνεται», ενώ λίγο αργότερα είπε: «Προσέξτε. Θα κληθείτε να ψηφίσετε στο τέλος».

«Όταν το Σεπτέμβριο του 2016 μέσα σε ένα πεδίο πολλαπλά ναρκοθετημένο, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, εξασφαλίζοντας 250 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Έπρεπε να έχουμε προβλέψει ότι θα εγκαλούμασταν γι’ αυτό, γιατί είχατε “λερωμένη τη φωλιά σας” για δεκαετίες», υποστήριξε ο Νίκος Παππάς.

«Να κινηθείτε εναντίον μας για μια διαδικασία που το δημόσιο δεν δαπάνησε λεφτά αλλά είσπραξε λεφτά. Η κυβέρνηση μας και εγώ δεχτήκαμε επίθεσή εκβιασμούς λοιδορήθηκα συκοφαντίες. Όλα αυτά γιατί εφαρμόσαμε το Σύνταγμα ότι οι ιδιωτικό σταθμοί πρέπει να έχουν άδεια», δήλωσε επιπρόσθετα.
Συνεχίζοντας στους ίδιους προκλητικούς τόνους, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Εσείς γράφατε στο παλιά σας τα παπούτσια το ΣτΕ».

Κάνοντας λόγο για προσβλητική για τον κοινό νου πρόταση της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Είμαι περήφανους που ανεβαίνω στο βήμα της Βουλής. Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στο ελληνικό λαό όπως οφείλω, απέναντί στην παράταξη που έχω ταχθεί να υπηρετώ», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

«Εθελοδουλία απέναντι στα συμφέροντα και θράσος απέναντι στο ελληνικό λαό. Ξεκινάτε αυτή την διαδικασία γιατί εισπράξαμε για λογαριασμό του δημοσίου όσα εσείς δεν εισπράξετε ποτέ», ισχυρίστηκε ο ίδιος, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση και κατηγορώντας την ότι στήνει το σκηνικό των προανακριτικών.
«Δεν υπάρχει κατηγορία κοστολόγησης. Δεν υπάρχει κατηγορία ότι εισπράξαμε λιγότερά. Υπάρχει μια αστική διαφορά μεταξύ επιχειρηματιών», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ΝΔ παίρνει την θέση και υιοθετεί το αφήγημα της μιας πλευράς, «ζητώντας τα ρέστα από εμάς» –όπως είπε- «γιατί εισπράξαμε λεφτά από το δημόσιο».

Ακόμη ο Νίκος Παππάς είπε: «Το κείμενο της προανακριτικής της ΝΔ για την σύσταση δεν ξέρω αν είναι κάνεις να κλαίει ή να γελάει είναι τόσο πολύ κενή περιεχομένου η πρόταση σας».

Α. Τσίπρας : «Περήφανος για τον Νίκο Παππά»

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Α. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον «βαθιά διχαστικό, κατώτερο των περιστάσεων» και «επικίνδυνο πρωθυπουργό» κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Νίκο Παππά στην υπόθεση Καλογρίτσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την πανδημία και την σημερινή κρίση κατηγορώντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι είναι «είστε εκτός τόπου και χρόνου». «Θα ψηφίσετε την παραπομπή πολιτικού σας αντιπάλου τη μέρα που καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων; αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. Στην συνέχεια της ομιλίας του αναρωτήθηκε «Ποιο είναι το σκάνδαλο για το οποίο κατηγορείτε το Νίκο Παππά; Ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε «μια γενναία προσπάθεια» να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ευνοούσε την ασυδοσία της διαπλοκής.

Παρών από το ΚΚΕ

Ο γ.γ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε στην ομιλία του πως «πλείστες όσες προανακριτικές, εξεταστικές επιτροπές συστήνονται, προσφέρουν θέαμα, και στο τέλος απλά συγκαλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες της διαπλοκής των διαφόρων αστικών κομμάτων με τα διάφορα επίσης οικονομικά κι επιχειρηματικά συμφέροντα».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη τοποθετηθεί γι’ αυτή καθ' εαυτή τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, και η θέση του είναι ότι «η πρόταση της ΝΔ δεν τεκμηριώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που είναι σε γνώση των κομμάτων. Βεβαίως, θα μπορούσε στη Βουλή να συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και οι ευθύνες που απορρέουν για πολιτικά πρόσωπα και πρώην υπουργούς».

Αποχώρησε από την ψήφιση το ΜΕΡΑ25

«Εμείς, μπροστά σε αυτή την ανακριτική-εξεταστική οπερέτα που στήνετε» τόνισε ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης «έχουμε υποχρέωση να εκφράσουμε την αηδία των πολιτών και την ανάγκη τους να πάψει πια ο αποπροσανατολισμός που κι οι δυο σας επιχειρείτε από τα προβλήματά τους, καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δηλώνοντας την αποχή μας τόσο από την ψηφοφορία, όσο και από την επαίσχυντη επιτροπή που θα στήσετε. Συνένοχοι στην συμπαιγνία σας το ΜέΡΑ25 δεν θα γίνουμε. Με την αποχή μας από την ψηφοφορία και τη λειτουργία της επαίσχυντης επιτροπής που στήνετε σήμερα, εκφράζουμε αυτό το αμείλικτο ερώτημα που, λίγο-λίγο, σχηματίζεται στα χείλη των πολλών: Πόσο ακόμα;», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ναι» από την Ελληνική Λύση

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος προτίμησε να μην μιλήσει στην Βουλή και με ανακοίνωση του, αναφέρει «Λέμε ΝΑΙ στην εξεταστική και καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να πει ΝΑΙ στην εξεταστική για τις Πρέσπες (εθνικό θέμα), ΝΑΙ στην εξεταστική για το Μάτι (με νεκρούς Έλληνες), ΝΑΙ στην εξεταστική για τα 100 δισ. (δημόσιο χρήμα) που όπως έλεγε η Νέα Δημοκρατία "έχασε" ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015», συνεχίζει ο κ. Βελόπουλος και καταλήγει τονίζοντας: «Εάν η Νέα Δημοκρατία αρνηθεί να συνυπογράψει αυτές τις εξεταστικές, αποδεικνύει ότι το παιχνίδι είναι στημένο και η κυβέρνηση καλύπτει τα εγκλήματα (εθνικά - οικονομικά) του ΣΥΡΙΖΑ που η ίδια κατήγγειλε».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS