Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο Χατζηδάκης- Προβλέπει μεταξύ άλλων 10ετή παραγραφή οφειλών ΕΦΚΑ

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο Χατζηδάκης- Προβλέπει μεταξύ άλλων 10ετή παραγραφή οφειλών ΕΦΚΑ

Επέκταση του δικαιώματος της μάχιμης 5ετίας σε όλους τους ένστολους περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των νέων ρυθμίσεων

Μίνι ασφαλιστικό παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια σε συνέντευξη του υπουργείου Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Μεταξύ άλλων το νέο πακέτο ρυθμίσεων περιλαμβάνει 10ετή παραγραφή οφειλών ΕΦΚΑ, καθώς και επέκταση του δικαιώματος της μάχιμης 5εταίας σε όλους τους ένστολους.

Ειδικότερα, το μίνι ασφαλιστικό προβλέπει :

 10ετή παραγραφή οφειλών ΕΦΚΑ. Oι μισθωτοί δεν θίγονται από αυτή την παραγραφή. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να μην δεχθούν το σύνολο ή μέρος της παραγραφής ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλιστικό χρόνο ή και να πάρουν υψηλότερη σύνταξη. Αυτό συμβαίνει γιατί όσα έτη παραγραφούν, δεν θα υπολογίζονται ως ασφαλιστικός χρόνος και στην πράξη θα οδηγούν σε χαμηλότερη σύνταξη.

Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης σε 24 δόσεις αντί 12. Το ελάχιστο μηνιαίο ποσό παραμένει στα 50 ευρώ. Διευκολύνονται κάποιοι ώστε να τηρήσουν την ρύθμιση με μεγαλύτερη ευκολία.

Κατάργηση της ειδικής εισφοράς στο ΤΠΔΥ 1%. Το ταμείο όταν στο παρελθόν ήταν ελλειμματικό, στηρίχθηκε από την εισφορά. Σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, δεν απαιτείται πλέον εξτρά εισφορά. Συνεπώς καταργείται, αυξάνοντας το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

Επέκταση του δικαιώματος της μάχιμης 5ετίας σε όλους τους ένστολους. Αφορά κάποιες ειδικότητες στρατού που δεν έχουν παραμεθόριο, κατηγορίες πυροσβεστών κλπ. Θα πρέπει προφανώς να καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές. Δεν αλλάζουν οι κανόνες.

Παύση της ποινικής δίωξης των οφειλετών, εφόσον εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Δίνεται έτσι το δικαίωμα στους συνεπείς ασφαλισμένους που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, η υπόθεσή τους να μπαίνει στο αρχείο. Θα επανέρχεται, όταν παύσουν να εξυπηρετούν εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης

Θεσπίζεται πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις. Αφορά κυρίως συντάξεις που ο κοινωνικός πόρος αντιμετωπίστηκε ως εισφορά, ήτοι βενζινοπώλες, συμβολαιογράφους και αρτοποιούς. Κάποιοι από αυτούς, διεκδικούν συντάξεις πάνω και από 15.000 ευρώ το μήνα. Το πλαφόν ορίζεται στα 1.382,4 ευρώ. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει τις συγκεκριμένες συντάξεις από το 2016.

Ενιαιοποίηση κανόνων αναπηρίας. Μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 67% σε 50% για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας. Ωφελούμενοι οι παλαιοί, προ του 1993 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΓΑ. Πλέον, θα υπάρχει κι ενιαία ημερομηνία καταβολής της σύνταξης από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS