Μητσοτάκης - Μέρκελ για την Τουρκία: Σαφή μηνύματα από τον πρωθυπουργό - Σκεπτική η καγκελάριος για την ένταξη στην ΕΕ

Μητσοτάκης - Μέρκελ για την Τουρκία: Σαφή μηνύματα από τον πρωθυπουργό - Σκεπτική η καγκελάριος για την ένταξη στην ΕΕ

.Διάθεση απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, αλλά και έντονα στοιχεία «αυτοκριτικής», είχε η παρουσία της απερχόμενης Γερμανίδας καγκελαρίου στη χώρα μας. Η τελευταία της μάλιστα υπό το αξίωμα της καγκελαρίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε σημαντικά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στην Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτίμησε την συνολική προσφορά της καγκελαρίου, προσδίδοντας τον χαρακτηρισμό «φωνή λογικής και σταθερότητας», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο διαμεσολαβητικό της ρόλο στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και το μεταναστευτικό. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έθεσε τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας από τον επόμενο καγκελάριο, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σόλτς.

Αποφασιστικά ήταν ωστόσο τα μηνύματα που απέστειλε ο πρωθυπουργός προς την Τουρκία, θέτοντας μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας να εμφανίζεται ιδιαιτέρως σκεπτική για την Τουρκία. Ειδικότερα, ως προς την τουρκική προκλητικότητα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε ότι επιδίωξή της είναι «να βρίσκουμε λύσεις και απαντήσεις μέσω του διαλόγου».

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έχει δύο επιλογές: η μία της συνεργασίας και της αμοιβαίας συνεργασίας με την μείωση εντάσεων και το σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και του κράτους Δικαίου και ο δεύτερος δρόμος είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα υπάρχουν κυρώσεις από ευρωπαϊκής πλευράς.

«Η δικιά μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο που προϋποθέτει σε πρώτη φάση την μείωση των αχρείαστων εντάσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ αποκάλυψε ότι ήταν: «πολύ σκεπτική για αυτό ως προς τη δυνατότητα της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», ενώ σχολίασε ότι σήμερα η Τουρκία «θα πρέπει να χαίρει μια σχέσης όπου θα έχουμε αντίστοιχο αλληλοσεβασμό αλλά θα πρέπει να τηρούνται και ανθρώπινα δικαιώματα που τότε δεν ήταν στο επίκεντρο των σκέψεών μας».

Συγκεκριμένα η κ.Μέρκελ δήλωσε: «Γνωρίζω το μεγάλο αριθμό προκλήσεων της Τουρκίας» και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να ισχύουν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Έχουμε μία αλληλεξάρτηση και πάντα θεωρώ θετικό απέναντι στην Τουρκία παρά τα όσα κριτικάρω, το γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκατ. πρόσφυγες. Η Τουρκία αποδέχεται ότι τα άτομα αυτά θα είναι καλύτερα σε άμεση γειτνίαση με τις χώρες τους και πάνω σε αυτό βασίζεται η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας».

«Η Τουρκία έχει στόχο την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται προκειμένου να κρατά τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα ανοιχτούς, ζήτησε όμως η ΕΕ να θέσει πλέον πραγματικά όρια στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα πρώτη τείνει χείρα φιλίας, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε πως: «Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους τις προσβάλλουν», σημειώνοντας ότι φοβάται ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ