Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Εμφανίζεστε ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης όταν εσείς τη διαλύσατε»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Εμφανίζεστε ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης όταν εσείς τη διαλύσατε»

Οι μεγάλες διαφωνίες στα ζητήματα της οικονομίας αναμένεται να βρεθούν για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της σημερινής «μονομαχίας» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το κυβερνητικό επιτελείο για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτησή του τονίζει πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά και τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο ύφεσης. Υπογραμμίζει όμως ότι η πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης αίρουν τις αβεβαιότητες για την δημιουργία ενός πιο γενναίου «εμπροσθοβαρούς» πακέτου στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«Διέκρινα ένταση και εκνευρισμό στην πρωτολογία. Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης την οποία επισκεφθήκατε δεν βοήθησε την ψυχολογική σας διάθεση ίσως γιατί στο μετρό δεν σας υποδέχτηκαν μουσαμάδες αλλά ένα πραγματικό εργοτάξιο», τόνισε αρχικά στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

«Εξακολουθείτε σε κάθε εμφάνιση σας στη Βουλή όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία, να παρουσιάζεται μία κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως την παραδώσατε κατά την άποψή μας ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη. Όμως δεν έχετε καταφέρει να απαντήσετε σε ένα ουσιαστικό ερώτημα. Εάν τα πράγματα τον Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσα τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με 10 μονάδες;
Και αν τα πράγματα σήμερα πηγαίνουν τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάσετε σήμερα γιατί η εικόνα της κοινωνίας με βάση τον δείκτη αισιοδοξίας των δημοσκοπήσεων είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που εσείς παρουσιάζεται σήμερα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Δεν έχετε λάβει τα μαθήματά σας»

«Απεγνωσμένη προσπάθεια να εμφανιστείτε ως υπέρμαχος αυτών που διαλύσατε με τις δικές σας πολιτικές. Ανακαλύψατε την μεσαία τάξη εσείς που την υπερφορολόγησατε βάναυσα και την οδηγήσατέ σε ακραία απελπισία. Οταν συναντάται τους επιχειρηματίες και είστε μόνο σας τους τα λέτε αυτά στη Βουλή όμως δεν μπορείτε να πείτε ότι εσείς πήγατε το ΦΠΑ από 13 σε 24% και τώρα πλειοδοτείτε και λέτε να κατέβει στο 6%».

«Τα μαθήματα από την περίοδο της κυβέρνησής σας, αλλά και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε λάβει ακόμα. Ανακαλύψατε σήμερα του μικρομεσαίους και την μεσαία τάξη που διαλύσατε την περίοδο της διακυβέρνησής σας».

«Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

Υπογράμμισε, ότι το Eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ.

 

Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους

«Η στήριξη της επιχείρησης δεν έρχεται χωρίς ελέγχους και την συμμόρφωση στους νέους κανόνες. Το τελευταίο τρίμηνο έγιναν περισσότεροι από 88.000 έλεγχοι. Η εφαρμογή των μέτρων ιδιαίτερα στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης πρέπει να γίνεται με απόλυτη συμμόρφωση στις υποδείξεις των ειδικών. Η πολιτεία θα είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους που θα κάνει στις επιχειρήσεις και θα επιβάλει όπου απαιτείται τα ανάλογα πρόστιμα», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός από τη Βουλή.

 

«Αντί για λουκέτα επιλέγουμε την απασχόληση»

Από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προτείνει την επιδότηση εργασίας αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά και αντί για τα λουκέτα επιλέγουμε την απασχόληση και προκειμένου να σώσουμε θέσεις εργασίας δημιουργούμε και αξιοποιούμε αυτό το πρόγραμμα που ονομάσαμε συνεργασία.

Αυτό το πρόγραμμα το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη Γερμανία από σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αυτή η κυβέρνηση μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να στηρίζει τον κοινωνικό του ρόλο και πότε να επιτρέπει στην επιχειρηματικότητα να δράσει δημιουργικά. Αντιπολιτευστε μια κυβέρνηση η οποία υπάρχει μόνο στο φαντασιακό σας κόσμο, αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που δήθεν παρουσιάζετε στις ομιλίες σας πολύ απλά δεν υπάρχει γιατί αυτή η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε στήριξε τον κόσμο της εργασίας έριξε χρήματα και απέδειξε ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος πρέπει να είναι παρών και να αξιοποιεί όλα τα πυρομαχικά που έχει στην διάθεση του.

Θα έχουμε μια σημαντική ύφεση ναι ενώ βρισκόμασταν σε τροχιά ανάπτυξης και αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό και θα απαιτήσει όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας έτσι ώστε το καλό όνομα της Ελλάδας να γίνει τίτλος κάτω από τον οποίο θα γράψουμε το κεφάλαιο αναγέννησης της οικονομίας. Λέτε ότι μπουκωσαμε τα μέσα ενημέρωσης με πεταμένα λεφτά Πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ που βάζετε εσείς για να στηρίζεται μόνο εφημερίδες που στήριζαν εσάς. Δεν ήταν πεταμένα λεφτά αυτά που δώσαμε εμείς για την καμπάνια κατά του κορονοϊού. Μπουκώσαμε με χρήματα και τις ξένες εφημερίδες οι οποίες μιλούν με καλά λόγια και κάνουν την σύγκριση της υγειονομικής αντιμετώπισης με την δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας. Όχι, βλέπουν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κάνεις την υγειονομική κρίση τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρας και τόσο θα είναι πιο εύκολη η επάνοδος σε μια ταχύτερη ανάπτυξη.

Τσίπρας: «Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες»

«Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες, η αποτυχία σας στην οικονομία, που είναι καθολική, προηγείται του κορονοϊού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τοποθέτησή του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες σάιτ μικρά και μεγάλα ανύπαρκτα ή υπαρκτά και ΜΜΕ που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις» και ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα «με τα λεφτά που έχετε δώσει σε κουμπάρους και παρακούμπαρους (…) σε κάτι περίεργους τύπους που τους δώσατε χρήμα για να σας λιβανίζουν». Αυτό που δεν αναδείχθηκε, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η κυβέρνηση παρέλαβε οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και μέσα σε έξι μήνες «εσείς οι άριστοι την πήγατε σε ύφεση».

«Παραλάβατε οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ενώ λέγατε στις εκλογές το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός, εσείς μέσα σε μόλις 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση», παρατήρησε.

Παραπέμποντας στα στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη απόδοση απ' όλες τις χώρες της ΕΕ των 27, με -0,7%, και πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αυτό έγινε -1,6%. «"Ο κορονοϊός φταίει", αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου τριμήνου του 2020», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι "κατόρθωμα" του κορονοϊού, είναι δική σας "επιτυχία", των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια γνώριζαν πώς να βυθίσουν μια οικονομία στην ύφεση γιατί το είχαν ξανακάνει».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS