Μητσοτάκης-ΔΕΘ: Έρχονται επιταγή ακρίβειας 300 ευρώ, επιδότηση ενοικίου, μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Μητσοτάκης-ΔΕΘ: Έρχονται επιταγή ακρίβειας 300 ευρώ, επιδότηση ενοικίου, μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Το πνεύμα που έχει επικρατήσει είναι να εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Μέτρα που θα προστατέψουν την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους από τις επιπτώσεις των επικαλυπτόμενων κρίσεων της ενέργειας και του πληθωρισμού περιέχει το πακέτο μέτρων που οριστικοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο iefimerida.gr κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ώστε να υπάρχει και το στοιχείο της έκπληξης στα όσα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όμως το πνεύμα που έχει επικρατήσει είναι να εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Γενναιόδωρο πακέτο μέτρων


Τόσο η πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση, όσο, κυρίως, οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται για τους πολίτες και με τον χειμώνα να προδιαγράφεται ακόμα πιο δύσκολος, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ένα γενναιόδωρο πακέτο μέτρων.

Το βάρος στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας


Όπως είναι φυσικό τα περισσότερα χρήματα θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες με τον κρατικό προϋπολογισμό και τον μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας να συνεχίσουν να απορροφούν το 80% των αυξήσεων. Το μοντέλο θα έχει μία δομική αλλαγή καθώς η επιδότηση θα προκύπτει με βάση την κατανάλωση. Επίσης, όσοι εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Ξεχωριστή επιδότηση θα υπάρξει για τα 700 χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό ακόμα το ύψος της παροχής και ο τρόπος καταβολής. Δεδομένο είναι όμως ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και θα αυξηθεί το ποσό που θα καταβληθεί.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού


Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλο βάρος στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης για την στεγαστική πολιτική. Θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα αφορούν τη φοιτητική στέγη, την επιδότηση ενοικίου για νέα ζευγάρια, την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου και κύριος φορέας υλοποίησης θα είναι ο ΟΑΕΔ. Η εικόνα που υπήρχε μέχρι τώρα είναι ότι το πρόγραμμα θα αφορά νέους μέχρι 29 ετών, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τις τελευταίες ημέρες αυτό ανετράπη και τα όσα θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης θα αφορούν και τους τριαντάρηδες με το όριο να μπαίνει στα 40 έτη.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές, πέραν του food pass που σχεδιάζεται να δοθεί σε συνταξιούχους, ανέργους και άλλες ευάλωτες ομάδες και θα ανέρχεται στα 300 ευρώ, στον κυβερνητικό σχεδιασμό των μέτρων περιλαμβάνεται και μια επιπλέον παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους και να δοθεί προς το τέλος του έτους.

Τα μέτρα αυτά θα πλαισιώσουν την ήδη γνωστή κυβερνητική πολιτική για το 2023 που περιλαμβάνει την αύξηση των συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS