Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Δύσκολο να επανέλθει η σχέση μας με την Τουρκία αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι

Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Δύσκολο να επανέλθει η σχέση μας με την Τουρκία αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι

«Είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα πρόβληματα με διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, είναι υβριδική απειλή», τόνισε- μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

σε δηλώσεις του στο Council on Foreign Relations στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα, στη Νέα Υόρκη όπου και βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκλογές, σημειώνοντας πως ό,τι κι αν συμβεί, «η χώρα θα κυβερνηθεί».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοιδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν τρία χρόνια του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέργαψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφικά παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας».

Μάλιστα, όπως τόνισε: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να "παίζει" και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Κατέληξε δε λέγοντας: «Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν θέλει να μιλήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά και πάντα καταλήγουμε να καθόμαστε και να μιλάμε και πάλι. Επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνεις τις διαφορές σου και είναι το διεθνές δίκαιο. Έχουμε διαφορά ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά υπάρχουν τρόποι να λύσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο με προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία αλλά οι διαφορές δεν λύνονται με επιθετικές κινήσεις όπως η επίδειξη φωτογραφιών ούτε με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις και χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για την οικονομία αλλά και για τις εκλογές.

«Έχουμε κνεάι ήδη πολλά αλλά θέλουμε και άλλο χρόνο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές. Γι’ αυτό θέλουμε μια δεύτερη θητεία και νομίζω ότι θα πείσουμε τον ελληνικό λαό».

«Ελπίζουμε», είπε ακόμα, «να καταφέρουμε να σχηματίσουμε δική μας κυβέρνηση (αυτοδυναμία) αλλά αν ο λαός αποφασίσει ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας θα κυβερνήσουμε μέσω κυβέρνησης συνεργασίας».

Δείτε το βίντεο

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS