Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο Ηράκλειο πραγματοποιεί από σήμερα - Θα παρουσιάσει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Κρήτη

Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο Ηράκλειο πραγματοποιεί από σήμερα - Θα παρουσιάσει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Κρήτη

Στην Κρήτη θα βρίσκεται από σήμερα, Τετάρτη 25/01, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επίκεντρο της επίσκεψής του θα είναι το Ηράκλειο, στο πλαίσιο παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος για το νησί.

Ο κ. Μητσοτάκης, που θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, αναμένεται να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις όχι για τα μεγάλα εργοτάξια που ήδη εκτελούνται στο νησί, αλλά και για άλλα που ενδεχομένως πρόκειται να ξεκινήσουν ή υπάρχει προγραμματισμός και σχεδιασμός για το μέλλον.

Την κάθοδο Μητσοτάκη προετοίμασαν χθες, ημέρα Τρίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, προβαίνοντας ο καθένας σε σημαντικές ανακοινώσεις για τους τομείς του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι τέλη Ιανουαρίου -αρχές Φεβρουαρίου θα πληρωθούν τα 89 εκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση για τις ζωοτροφές.

Με τη σειρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι σε τρεις μήνες παραδίδεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, ο Γιώργος Αμυράς συμφώνησε στη θεσμοθέτηση εισιτηρίου για το φοινικόδασος Πρέβελη, στο πλαίσιο προστασίας του, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισκέφτηκε τα Νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου και Ιεράπετρας, δηλώνοντας ότι σκοπός του υπουργείου είναι να μην αποδυναμωθούν δομές, αλλά να ενισχυθούν, και ειδικά το Νοσοκομείο Ιεράπετρας να μην κλείσει και να παραμείνει Γενικό Νοσοκομείο, όπως είναι.

Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη Μητσοτάκη και οι ανακοινώσεις που έχει να κάνει στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος Κρήτης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού πηγές επισημαίνουν ότι θα αναφερθεί με συγκεκριμένους χρόνους και προγραμματισμό όχι μόνο στα εκτελούμενα εργοτάξια, με αιχμή του δόρατος τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και σε άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στο νησί.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διήμερη επίσκεψή του σήμερα και αύριο στο Ηράκλειο έχει ως εξής:
Στις 10:30 το πρωί σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του ΒΟΑΚ στον Άγιο Νικόλαο και μία ώρα μετά, θα βρίσκεται στο εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι, ενώ στη 1 μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κρήτης στο Δημαρχείο Ηρακλείου.

Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους βουλευτές της Περιφέρειας Κρήτης και στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης στις 9 το πρωί και στις 10:30 π.μ. θα παρουσιάσει στο Επιμελητήριο Ηρακλείου το Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά».

Θα ακολουθήσει βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρηματίες, και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τον ΟΛΗ, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Δέσμευση Γεωργαντά για τα 89 εκατ. ευρώ

Τέλη Ιανουαρίου θα καταβληθεί η ενίσχυση για τις ζωοτροφές ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ, εξήγγειλε από τις Αρχάνες, όπου βρέθηκε χθες ενόψει της σημερινής καθόδου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος του σταθμός ήταν οι Αρχάνες, όπου συναντήθηκε με στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» ζητήματα, όπως τα έργα υποδομής και η πορεία του προγράμματος Leader.

«Η κυβέρνηση ήδη από το φθινόπωρο του 2021 έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις. Δε λέμε και δεν το είπαμε ποτέ ότι αυτές οι παρεμβάσεις μας έχουν απαλλάξει τους αγρότες μας από το 100% της επιβάρυνσης. Σίγουρα όμως είναι ουσιαστικές παρεμβάσεις που γίνονται, είτε σε επίπεδο της τιμής του πετρελαίου, είτε στο επίπεδο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε στην επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, είτε για την επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών», τόνισε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγορά ζωοτροφών, λέγοντας: «Η επιδότηση στις ζωοτροφές, ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ, θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Η Κρήτη είναι γνωστό ότι στην κτηνοτροφία έχει ένα μεγάλο μερίδιο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, σε σχέση με τη βιολογική κτηνοτροφία, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης εισέπραξαν το προηγούμενο διάστημα περίπου 49 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα θα δούμε και τι αντίστοιχο θα εισπράξουν και για τις ζωοτροφές».

Εξάλλου, ως προς την έλλειψη των εργατών γης, ο υπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην απλούστευση των διαδικασιών, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Έχουν μπει σε διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες έγιναν και με την Αίγυπτο και με το Μπαγκλαντές. Καταλαβαίνετε όμως ότι αυτές οι παρεμβάσεις θέλουν λίγο χρόνο για να μπορέσουν να αποδίδουν. Σίγουρα πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα ακόμα. Να απλουστευτεί η διαδικασία και η όποια διαδικασία ενδιάμεση που δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία, για να μπορέσουμε με πολύ εύκολο τρόπο να φέρουμε τους εργάτες γης. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Μας απασχολεί κι εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε πως «στο επόμενο διάστημα ήδη βελτιώνεται η κατάσταση. Όχι στο επίπεδο που θέλουμε, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, θα είμαστε πολύ έτοιμοι για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα».

«Δε θα μειωθούν τα κονδύλια»

Για τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξουν μειώσεις στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, καθώς «αλλάζει ο τρόπος καταβολής. Θα πρέπει οι αγρότες να αναπροσαρμόσουν λίγο τις καλλιεργητικές τους πρακτικές, για να μπορέσουν να εισπράξουν αυτά που εισέπρατταν πριν. Δε μικραίνει η “πίτα”, είναι ακριβώς η ίδια. Είναι τα 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Και μάλιστα η χώρα μας, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να πετύχει αυτό το πολύ μεγάλο ποσό, όταν στις άλλες χώρες μειώθηκε κατά 10%. Η “πίτα” είναι η ίδια. Απλά ο τρόπος της κατανομής είναι διαφορετικός. Αλλά με τη σωστή ενημέρωση και τις σωστές παρεμβάσεις από τους αγρότες μας, θα πάρουν τα ίδια χρήματα με αυτά που έπαιρναν μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τον κ. Γεωργαντά συνόδευε ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Στις Αρχάνες συναντήθηκε με στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, ενώ επισκέφτηκε και τη Μεσαρά, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο και τους αγροτοσυνδικαλιστές της νότιας Κρήτης.

Σε όλες τις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούσαν στην προώθηση του κρασιού, του ελαιολάδου αλλά και των οπωροκηπευτικών, ενώ ένα από τα θέματα που μπήκε επιτακτικά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό ήταν το ακανθώδες ζήτημα των εργατών γης, με τους συνδικαλιστές των νότιων περιοχών της Κρήτης να δηλώνουν εξοργισμένοι με τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν μπλοκάρει τις διαδικασίες. Μάλιστα, ιδιαίτερα οι αγρότες από την Ιεράπετρα προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αν δεν έρθουν επιτέλους στην Κρήτη εργάτες γης μέσα από τις διακρατικές συμφωνίες.

Σήμερα, στις 9:30 το πρωί, ο κ. Γεωργαντάς θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη με βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, καθώς και συνεταιριστικών οργανώσεων του νησιού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS