Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν σήμερα στη Μαδρίτη -«Τίποτα αναπάντητο» από την Αθήνα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν σήμερα στη Μαδρίτη -«Τίποτα αναπάντητο» από την Αθήνα

Παρουσιάζει ξανά τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο Μητσοτάκης εφόσον προκληθεί

 Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το τελευταίο τους τετ α τετ στην Κωνσταντινούπολη.

Από τότε, βεβαίως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, αφού το εξαιρετικό και ιδιαίτερα θερμό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ακολούθησε «ψυχροπολεμικό» κλίμα δύο μηνών, συνέπεια των συνεχών τουρκικών προκλήσεων και εμπρηστικής ρητορικής, που κλιμακώνεται διαρκώς.

Αποκορύφωμα το... «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου προέδρου, μετά την ιστορική ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά και η ευθεία απειλή των τελευταίων ημερών από πλευράς Αγκυρας περί αμφισβήτησης κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι ξανά Μητσοτάκης και Ερντογάν

Έτσι, με το κλίμα βαρύ και την ατμόσφαιρα να αναμένεται αμήχανη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν σήμερα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο Παλάτι της Μαδρίτης, για το δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, στις 21:30 ώρα Ελλάδος.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι πιθανότητες να ανταλλάξουν κουβέντα είναι μηδαμινές.

Πώς θα απαντήσει η ελληνική πλευρά αν ο Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης

Οπως και να 'χει, η Αθήνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε αιτιάσεις και ανιστόρητες, αναθεωρητικές ρητορικές από πλευράς Αγκυρας, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, η Τουρκία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο τόσο λόγω της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και λόγω του βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τα σπουδαία να αναμένονται την Τετάρτη, οπότε και ξεκινά η Σύνοδος της Συμμαχίας με τις τοποθετήσεις των ηγετών.

Εκεί, η ελληνική πλευρά είναι πανέτοιμη να δώσει απάντηση με «αυστηρό και ξεκάθαρο τρόπο», εφόσον ο Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπως έχει διαμηνύσει η Αγκυρα.

«Τίποτα αναπάντητο»
Οι συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ, οι οποίοι και θα τον συνοδεύσουν στη Μαδρίτη, ήταν συνεχείς και έθεσαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια τουρκικών προκλήσεων που ενδέχεται να συναντήσουν στη Σύνοδο.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», ωστόσο δεν πρόκειται να αφήσει «τίποτα αναπάντητο».

Περιγράφοντας τις τουρκικές αιτιάσεις, συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για «έωλες και ανιστόρητες κατασκευές που δεν μπορούν να σταθούν με τίποτα απέναντι στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο».

Παρουσιάζει ξανά τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο Μητσοτάκης εφόσον προκληθεί

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να παρουσιάσει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», εκθέτοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό, εφόσον προκληθεί από τον Ερντογάν.

Εξάλλου, τον εν λόγω χάρτη ο Ελληνας πρωθυπουργός τον έχει ήδη παρουσιάσει σε πολλούς από τους ηγέτες που θα βρίσκονται στο τραπέζι της Συνόδου.

Επίσης, θα έχει μαζί του τα στοιχεία για τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, που αποδεικνύουν τις επικίνδυνες τακτικές της Άγκυρας.

Ποια θα είναι η επιχειρηματολογία της Αθήνας στη Σύνοδο

Η επιχειρηματολογία της Ελλάδας περιλαμβάνει και την απειλή του casus belli που διατηρεί η Τουρκία, αλλά και την ύπαρξη της στρατιάς του Αιγαίου στα μικρασιατικά παράλια, που δεν είναι καν ενταγμένη στο ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό και αποτελεί απειλή για τη χώρα. Όλα αυτά αποδεικνύουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό που η Αθήνα αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία και τον παρομοιάζει με αυτόν της Ρωσίας.

Άλλωστε, όπως θυμίζουν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και διατηρεί τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου.

«Ξεπερνά τη λογική με προβοκάτσιες και ανυπόστατα επιχειρήματα να στρέφονται κατά μιας άλλης χώρας της Συμμαχίας, την ώρα που ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η Αθήνα δεν θα παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, αλλά έχει καταστήσει σαφές σε όλους ότι είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, που θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση επαφών και με άλλους ηγέτες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS