Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, μείον 50%

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, μείον 50%

Την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε κατά την έναρξη της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή. «Ιδιαίτερα επιθετικό είδα τον κ. Φάμελλο, αντίστροφος ανάλογα με την πορεία των ποσοστών του κόμματός σας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εσείς ένα κόμμα που κόπτεστε ότι ενδιαφέρεστε για τον κοινοβουλευτισμό. Και δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι με το ζόρι ήταν οι μισοί βουλευτές σας σήμερα στα έδρανα. Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα black friday, με 50% περικοπές, έτσι όπως το πάτε», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο.

Μητσοτάκης: "Κουνάτε το δάχτυλο ως εθνικός εισαγγελέας, αλλά καμία πολιτική πρόταση"

Απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός είπε προς την προεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας:

«Μιας και με ρωτήσατε, κυρία Κωνσταντοπούλου, για ζητήματα που αφορούν τη λογοδοσία ως αν εμείς του 41% να μη νοιαζόμαστε και μόνο εσείς με κάποιον τρόπο να έχετε το φωτοστέφανο, λες και η δική σας καρδιά ραγίζει πιο πολύ. Βάλτε το κόμμα σας στους εθελοντές, δεν σας είδαμε στη Θεσσαλία. Κάποιο ελικόπτερο στον Βλοχό πήγε και πήρε τους πολίτες. Εκεί που δεν μπορούσε να πάει καμία λέμβος. Ως εθνικός εισαγγελέας κουνάτε το δάχτυλο, αλλά καμία πολιτική πρόταση. Και τι μας είπατε; Να μονιμοποιήσουμε τους εποχικούς πυροσβέστες, κάτι που ξέρετε ως έγκριτη νομικός ότι δεν γίνεται. Λίγη αυτοσυγκράτηση, δεν έχετε κανένα μονοπώλιο ευαισθησίας και η διαδρομή σας δεν δικαιολογεί να έρχεστε να μας λέτε πόσες ερωτήσεις έχετε καταθέσει στη Βουλή. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. Μηχανή παραγωγής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων».

"Αυτή ήταν η προίκα σας, ένα ετοιμόρροπο κτίριο στην Πολιτική Προστασία"

Απαντώντας στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Μας είπατε ότι μας αφήσατε τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Να σας θυμίσω ότι η Πολιτική Προστασία επί ημερών σας ήταν σε ένα γραφείο σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο. Ή ήταν κάποιοι χάρτες πλημμυρών, οι οποίοι τελικά απεδείχθησαν ανακριβείς. Άρα το εργαλείο που μας αφήσατε ήταν ένας χάρτης.

Αυτή ήταν η προίκα σας και εμείς έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν θα σταθώ και πάλι στην επίκληση της αρχικής μου πρότασης. Αν έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και με τι πόρους. Εσείς, κυρία Κωνσταντοπούλου, λέτε λεφτόδεντρο υπάρχει όταν κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια και τους λέτε μη σας νοιάζει, αλλά γι' αυτό είστε στο 3%, ενώ εμείς κυβερνάμε τη χώρα, γιατί πρέπει να παίρνουμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Θα απαντήσω στον κύριο Ανδρουλάκη. Σωστά είπατε ότι υπάρχει ένα λόμπι που έχει οικονομικό συμφέρον να αρνείται την κλιματική κρίση. Και εδώ υπάρχουν, αλλά μιλάμε για φαντασιώσεις και όχι για λόμπι. Δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας που να μην επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που συνδέεται με την καύση ορυκτού καυσίμου. Σε αυτήν την αφετηρία είναι οι αναλύσεις που μας υποχρεώνουν να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση. Γι' αυτό γίνεται αυτή η μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια της πράσινης ανάπτυξης και η Ελλάδα σαν χώρα είναι πρωταγωνιστής».

"Θα ήταν αδύνατο πλήρως να αποτρέψουμε αντιπλημμυρικά φαινόμενα όταν υπάρχει βροχόπτωση όπως στον Daniel"

Απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Μιχάλη Κατρίνη, ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να είναι μαζί του όταν θα πρέπει να γκρεμιστούν μάντρες και μπουζουξίδικα και τόνισε: «Επειδή υπάρχουν ακραία φαινόμενα πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη».

«Στο ζήτημα του πορίσματος των Ολλανδών ας δούμε τι έγραψαν, γιατί κάνατε και αναφορά. Να έχουμε μία κοινή κατανόηση του τι λέει και εμμέσως θα απαντήσει και στον κύριο Φάμελλο. Από τις 5 έως 7 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλία χτυπήθηκε από ένα φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα χίλια χρόνια. Ο Daniel ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε ίσως ποτέ την Ευρώπη. 3,7 δισ κυβικά μέτρα και συνεχίζει η έκθεση συγκρίνοντας με τις καταστροφικές πλημμύρες το 2021, όταν χάθηκαν 242 άνθρωποι και οι ζημιές άνω των 10 δισ., το νερό ήταν πολύ λιγότερο.

Λένε οι Ολλανδοί είναι ευτυχές ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες που να είναι στις εκατοντάδες. Θα ήταν αδύνατο πλήρως να αποτρέψουμε αντιπλημμυρικά φαινόμενα όταν υπάρχει βροχόπτωση όπως στον Daniel. Κάνουν και μία αναφορά στα περιβόητα σχέδια διαχείρισης. Το μόνο που έλεγαν ήταν που θα πλημμυρίσουμε και δεν το έλεγαν και με μεγάλη ακρίβεια. Σε πρώτο επίπεδο είναι σωστές οι παρεμβάσεις. Για το πού θα πάει το νερό που πέφτει. Αναμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις. Κάνουν μία σαφέστατη αναφορά για τα ζητήματα διακυβέρνησης του νερού και στα ζητήματα πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης του νερού. Λένε το προφανές και θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουμε», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

"Τι υπάρχει μέσα στην κοίτη του Πηνειού; Μπουζουξίδικα, μάντρες. Θα πάμε να γκρεμίσουμε;"

«Η κάθε τοπική κοινωνία ζητάει ένα φράγμα χωρίς να εξετάζεται τι θα γίνει στα υπόλοιπα σημεία. Λένε λοιπόν αυτό που θα κάνουμε και θέλω να τοποθετηθείτε. Ενας οργανισμός σε επίπεδο λεκάνης απορροής και θα πάρει αρμοδιότητες ώστε να αποφεύγονται οι τοπικές συγκρούσεις συμφερόντων.

Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι τα προφανή. Να φτιάχνουμε τα αναχώματα σωστά, να καθαρίζουμε τα ποτάμια, να μη χτίζουμε στις λεκάνες απορροής. Τι υπάρχει μέσα στην κοίτη του Πηνειού; Μπουζουξίδικα, μάντρες. Θα πάμε να γκρεμίσουμε; Σας θέλω εκεί! Μπροστάρη. Μη σφυρίζετε αδιάφορα. Εκεί σας θέλω να πάμε όλοι μαζί, εκεί πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις. Ενας τίτλος δεν είναι σχέδιο, πρέπει να γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία, δεν κατέρρευσε λόγω Daniel, ένα μέρος χτυπήθηκε. Είπατε να πείτε να κάνουμε μία task force, χαίρομαι που αναγνωρίζεται το επιτελικό κράτος. Άρα έχει γίνει αυτό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

"Κύριε Ανδρουλάκη, όταν ασκείτε κριτική για τα εναέρια μέσα, την ασκείτε στην Πυροσβεστική"

«Δύο ακόμα παρατηρήσεις. Χρήσεις τεχνολογίας. Συμφωνώ απόλυτα, αυτό κάνουμε. Κάμερες, drones ήδη τα κάνουμε. Σας έχω καλέσει και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Οι φωτιές δεν σβήνουν από την τεχνολογία, αλλά να μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο γρήγορα. Κύριε Ανδρουλάκη, είπατε ότι έχουμε λιγότερες πυρκαγιές με περισσότερη καμένη έκταση. Αν πιστεύετε πως μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, να το πείτε στην Πυροσβεστική γιατί δεν παρεμβαίνει πλέον κανένας πολιτικός παράγοντας στο έργο της. Όταν ασκείτε κριτική για τα εναέρια μέσα, την ασκείτε στην Πυροσβεστική. Στη Δαδιά μας είπατε ότι πρέπει να γίνει αποτύπωση. Έχει γίνει και σας την έδωσα την προηγούμενη φορά. Οι μελέτες έχουν ήδη γίνει από τις δασικές υπηρεσίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ