Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Ο χειρότερος πληθωρισμός εδώ και 40 χρόνια - Να προετοιμαστούμε για παρατεταμένη αστάθεια

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Ο χειρότερος πληθωρισμός εδώ και 40 χρόνια - Να προετοιμαστούμε για παρατεταμένη αστάθεια

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά ενώ παράλληλα, έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας.


Την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας καθώς δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Θα πρέπει ενδεχομένως να προετοιμαστούμε για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού που δεν έχουμε δει εδώ και 40 χρόνια. Η γενεσιουργός αιτία είναι η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει και τις τιμές του πληθωρισμού και κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, όπως το έκτακτο επίδομα των 200€, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου.

Μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας.

«Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου. Επιβάλλονται ήδη πρόστιμα πολύ υψηλά σε όσους βλέπουν σε αυτή την κρίση μία ευκαιρία για πρόσκαιρο πλουτισμό. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Να βάλουν «πλάτη» οι παραγωγοί ενέργειας

«Αλλά πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και γι' αυτό προσδιόρισα με απόλυτη σαφήνεια ότι τα όποια υπερκέρδη υπάρχουν από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ουσιαστικά να επιστραφούν στους πολίτες μέσω μίας έκτακτης φορολόγησης ύψους 90%. Αναμένουμε από τη ΡΑΕ, η οποία είναι και η μόνη που γνωρίζει πλήρως τη λειτουργία της αγοράς, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της εντός του επόμενου μήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισιτιστική επάρκεια στην ελληνική αγορά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι, στο θέμα της επισιτιστικής επάρκειας, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά. Η αγορά λειτουργεί καλά όμως θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας. Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου και θα επιβάλουμε αυστηρά πρόστιμα», τόνισε και κάλεσε τις επιχειρήσεις να βάλουν και οι ίδιες πλάτη, επισημαίνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν στηριχτεί πολύ από την κυβέρνηση. «Γι’ αυτό και προσδιόρισα με σαφήνεια ότι τα όποια υπερκέρδη υπάρχουν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες. Αναμένω από τη ΡΑΕ τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της», ισχυρίστηκε και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα είναι κοντά στους πολίτες όπως το κάναμε και στην πανδημία».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, παρά τις προτροπές της αντιπολίτευσης «να τα δώσουμε όλα», η κυβέρνηση κράτησε εφεδρείες, γιατί δεν είναι βέβαιο το πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση. «Το πολύ ενθαρρυντικό είναι τουρισμός μας θα πάει πολύ καλά δε φαίνεται να επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε μία καλή τουριστικό περίοδο, χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας που μας κράτησαν πίσω τα τελευταία δύο χρόνια», συμπλήρωσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ