Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Έχει έρθει η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Έχει έρθει η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Αξιακό και πολιτικό το ζήτημα - θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός

Tο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε συνάντηση στο Λονδίνο. «Πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως το αίτημα της Ελλάδος, δεν είναι φωτοβολίδα.

Παράλληλα, οι δυο ηγέτες προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα της Τουρκίας και της Κύπρου.

Αξιακό και πολιτικό το ζήτημα

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τους Έλληνες δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, αλλά πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

«Δίκαιο αίτημα, έχει έρθει η ώρα»

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Tζόνσον το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ. Τζόνσον, όπως ανεμένετο από την ελληνική πλευρά, κατά πληροφορίες επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την Κυβέρνησή του.

Η συνάντηση

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία.

24937869 Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 5μιση ώρα Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Οι δυο ηγέτες προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Τζόνσον για την Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Τζόνσον το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμιαε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται το Λονδίνο στη μετά Brexit εποχή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Ως προς την Κύπρο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του ΓΓΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Το αίτημα για τα Γλυπτά δεν είναι φωτοβολίδα, θα επιμείνουμε

Μετά από τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Ο κ. Τζόνσον, όπως αναμενόταν από την ελληνική πλευρά, επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την κυβέρνησή του.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης, η Πρέσβης Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα - Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Τζόνσον έξω από το Νο. 10 της Downing Street

-Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.

-Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα.

-Boris Johnson: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.

-Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ

Αλλάζει στάση ο Μπόρις;

Για εμφανή αλλαγή στάσης της βρετανικής κυβέρνησης έναντι του πάγιου αιτήματος της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενών κάνει λόγο σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δείχνει να «μαλακώνει τη στάση της» απέναντι στην διαρκή θέση της χώρας μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το βρετανικό δημοσίευμα με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, σημείωνε πως η «βρετανική κυβέρνηση έχει αντισταθεί εδώ και καιρό στην ιδέα της επιστροφής των 80 μέτρων μνημειακής ζωφόρου που πριονίστηκαν από τον Παρθενώνα το 1802 με εντολή του λόρδου Έλγιν, τότε πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και τα οποία παραμένουν στο Λονδίνο. Άλλα 50 μέτρα παραμένουν στην Αθήνα, ενώ άλλα τμήματα βρίσκονται σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη».

Οι δηλώσεις Τζόνσον για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Μάλιστα, το δημοσίευμα παραθέτει και τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Μάιο στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα», όταν και έλεγε πως η θέση της χώρας του παραμένει η ίδια (αρνητική) παρά τα «έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού».

«Η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή, μακροχρόνια θέση για τα γλυπτά, η οποία είναι ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν σύμφωνα με τους κατάλληλους νόμους της εποχής και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους» έλεγε τότε ο Μπόρις Τζόνσον.

Αλλάζει τον τόνο η βρετανική κυβέρνηση

Όταν όμως ο εκπρόσωπος του Τζόνσον ερωτήθηκε την Τρίτη ποιο θα είναι το μήνυμα προς τον Μητσοτάκη αναφορικά με το θέμα στην μεταξύ τους συνάντηση, είπε: «Δεν θα προκαταλάβω τη συνάντησή τους, προφανώς, αλλά η κατοχή των μαρμάρων είναι ένα θέμα που αφορά καθαρά το μουσείο. Δεν είναι θέμα της βρετανικής κυβέρνησης».

Μάλιστα, ο Guardian, σημειώνει πως αυτή τη τοποθέτηση αποτελεί προφανή αλλαγή της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα αυτό. Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, σε ερώτηση αναφορικά με την διαφορετική τοποθέτηση, επανέλαβε: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Είναι ελεύθερο, δικαίως, από πολιτικές παρεμβάσεις. Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του μουσείου, και οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τη θέση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι θέμα που τους αφορά».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS