Μητσοτάκης: Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότεροι για εκλογές τέλος της τετραετίας

Μητσοτάκης: Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότεροι για εκλογές τέλος της τετραετίας

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με ειδήσεις, παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά

Η συνέντευξη για την εκπομπή «Στο Κέντρο» μαγνητοσκοπήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης.

Δείτε τη συνέντευξη Μητσοτάκη:

Ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Γ. Κουβαρά έβγαλε ειδήσεις:

Μητσοτάκης: Μέτρα ανακούφισης την άλλη εβδομάδα για την τιμή της βενζίνης

Προανήγγειλε την επόμενη εβδομάδα ανακοίνωση μέτρων ανακούφισης των πολιτών από την ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων. Σκιαγράφησε δε το περίγραμμα των νέων μέτρων στήριξης.

«Ο προηγούμενος τρόπος (δηλαδή το Fuel Pass) δίνει ένα περίγραμμα για το πώς θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω το αντέχουμε δημοσιονομικά, και θα πρέπει να υπάρξει μια ανακούφιση για τους πολίτες, ειδικά ενόψει των καλοκαιριών διακοπών, ώστε να υπάρξει μια ανάσα για τα έξοδα των καυσίμων για τις μετακινήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις».

Για πρόωρες εκλογές

Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότεροι για εκλογές τέλος της τετραετίας.

 

Για δεύτερες εκλογές

«Σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019.

Για τον εκλογικό νόμο

«Μου ζητάτε να προσαρμόζω -επειδή έχω ακούσει και αυτές τις κουβέντες- να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει; Ο πήχυς είναι εκεί περίπου που τον είπατε (σ.σ. 37-38%). Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, «έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι», το τονίζω, «αλλά όχι μονοκομματικοί», το έχω αποδείξει αυτό ότι δεν το υιοθετώ, ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες -το τονίζω- του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού.

Για Ανδρουλάκη

«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας. Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Αν αύριο ο κ. Τσίπρας θα είναι πρώτο κόμμα βεβαίως και Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας.

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και το σημερινό επεισόδιο Ελλήνων βουλευτών με τον Χουλουσί Ακάρ στην Κωνσταντινούπολη.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι έχει συναντηθεί μαζί του τέσσερις φορές. «Είμαι πια αρκετά συνηθισμένος για το ευμετάβολο της τουρκικής πολιτικής στις σχέσεις με την Ελλάδα» είπε αρχικά. Ειδικά για την τελευταία συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Το κλίμα με τον Ερντογάν ήταν καλό και προσδοκούσα κι εγώ όπως είχαμε συμφωνήσει να αφήσουμε στην άκρη της εντάσεις, να αφήσουμε πίσω ζητήματα τα οποία προκαλούν και να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα των δύο χωρών. Η Τουρκία είναι γείτονάς μας και προσβλέπω σε σταθερές σχέσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, όπως υπενθύμισε, λίγες εβδομάδες μετά την συνάντησή του με τον Ερντογάν υπήρξες κρεσέντο τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Τόνισε δε την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας αλλά και τις ισχυρές συμμαχίες που έχει διαμορφώσει.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η χώρα δεν έχει απλά μια ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε να την ενισχύσουμε τα τελευταία τρία χρόνια έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους» είπε, για να προσθέσει ότι «η χώρα μας εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

«Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα συναντηθούμε, πρέπει να συναντιόμαστε, να συζητάμε, και όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας και πότε οι απαιτήσεις μας αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου», λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε», επαναλαμβάνοντας πως οι αιτιάσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από την επιστολή που είχε αποστείλει στον ΟΗΕ, είναι τελείως παράλογες στο βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS